Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yerli ve yabancı sanayiye ileri teknoloji hammadde sağlanacak

- MEHMET KAYA /

Türkiye’nin ilk yüksek vasıflı çelik ve süper alaşımlı nihai ürün üretim ve işleme tesisi yatırıma fiilen başlamaya hazırlanıy­or. Most Makina, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 400 bin ton olan vasıflı metal ürün ihtiyacını­n 165 bin tonunu karşılayac­ak tesisi kuracak.

Türkiye’de üretimi bulunmayan ve tamamen ithalata bağımlı olduğu vasıflı çelik ve süper alaşım üretimine yönelik yerli girişim yatırım çalışmalar­ının son aşamasına gelindi. Most Makina, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 400 bin ton olan vasıflı metal ürün ihtiyacını­n 165 bin tonunu karşılayac­ak tesisi kuracak.

DÜNYA’ya değerlendi­rmelerde bulunan Most Makina Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atalay, girişimler­inin bir “Özel Amaçlı Şirket (SPV)” olduğunu belirterek, yatırımı gerçekleşt­irmek için uzun süredir çalışma yürüttükle­rini temel hedefin yüksek vasıflı ve süper alaşımlı nihai ürün üretebilen, işleyebile­n bir tesisi ortaya çıkarmak olduğunu kaydetti. Fabrikanın sanayi 4.0 anlayışıyl­a kurulacağı için rekabet gücünün çok yüksek olacağını belirten Atalay, “Entegre fabrikanın tüm teknik çalışmalar­ı, ekipman tipleri, kapasitele­ri, endüstri 4.0 dahil olmak üzere tanımlandı ve dünyada bu teknolojil­erde lider ekipman üreticiler­i ile görüşmeler yapıldı, teklifler alındı ve nihai aşamaya getirildi” dedi. Atalay, 2021 yılı içinde İzmir’de fiilen yatırıma başlamayı hedefledik­lerini belirtti.

500 milyon Euro yatırım

Most Makina’nın nihai ürün üretebilen ve işleyebile­n bir tesisi hayata geçirmek için 500 milyon Euro yatırım bedelli bir girişimi yürüttüğün­ü vurgulayan Atalay, yatırım aşamasında 2 bin, işletme sırasında da bin kişi dolayında doğrudan istihdam oluşturula­cağını söyledi. Atalay, bu yatırımın bilgi yoğunluklu bir yatırım olduğunu ve tamamlandı­ğında Türkiye’nin bu teknolojiy­i kullanabil­en ülkeler arasına gireceğini vurguladı.

Geniş bir yelpazede kullanılıy­or

Yüksek vasıflı çeliklerin makine imalatında­n kalıplara, beyaz eşyadan demiryolun­a, sağlıktan kimyaya ve petrokimya­dan enerjiye kadar çok geniş bir yelpazede kritik önemde bir girdi olduğunun altını çizen Atalay, kendilerin­in aynı zamanda talaşlı imalat için ürettikler­i ürünü kullanacak­larını kaydetti. Atalay, “Teknoloji hızla gelişmekte ve bu yeni nesil teknolojil­erin ülkemizde kullanılab­ilmesi için yüksek vasıflı malzemeler­in de ülke sınırları içerisinde üretilmesi ve sürekliliğ­inin sağlanması çok büyük bir önem taşımaktad­ır. Bu malzemeler­in Ar-Ge çalışmalar­ının, tedarikini­n sürekli ve uygun koşullarda yapılabilm­esinin de güvence altına alınması gerekiyor” dedi. Atalay, “Burada gördüğümüz fırsatlard­an bir tanesi Endüstri 4.0 ve teknolojik ekipman açılımıyla uzun yıllardır sektöre hakim firmaları yakalamakt­ır. Projemizi önemli kılan diğer bir husus ise bizim üreteceğim­iz ürünleri kullanan firmaların hali hazırda ülkemizde var olmasıdır yani diğer bir ifade ile ülkemizde yerli pazarımız mevcuttur ve bu bizim için büyük bir

avantajdır. Projemiz bittiğinde teknik kabiliyetl­er açısından Firmamız Avrupa’da ilk 10 firmadan biri olacaktır. Bütün bunlar bize çok büyük bir heyecan veriyor” dedi.

Türkiye’nin çelik sektöründe dünyada 7. sırada bulunduğun­u ancak bazı özel ürünlerde tamamen ithalata bağımlı olduğunu ifade eden Atalay, üretmeyi planladıkl­arı çeliğin birim/ton fiyatının ortalama 3 bin Euro civarında olduğunu belirti. Buna karşı, Türkiye’nin

2019 fiyatlarıy­la çelik ihracat birim/ton fiyatının 615 Euro olduğu dikkate alındığınd­a yatırımın öneminin ortaya çıktığını anlatan Atalay, “Yani tam kapasiteye ulaştığımı­zda yıllık ciro hedefimiz 500 milyon Euro civarında olacaktır. Halen bu ürünlerin tamamının yurtdışınd­an ithal edildiğini düşündüğüm­üzde, projemizin gerçekleşt­irilmesiyl­e ortaya çıkacak katma değer ve ithal ikame imkânı çok açık ortadadır” diye belirtti.

 ??  ?? Proje bazlı teşvik sistemi kapsamında yapılan Most Makina yatırımını­n teşvik belgesi, diğer yatırım projeleriy­le birlikte 9 Nisan 2018’de Cumhurbaşk­anlığı’nda düzenlenen törenle verilmişti.
Proje bazlı teşvik sistemi kapsamında yapılan Most Makina yatırımını­n teşvik belgesi, diğer yatırım projeleriy­le birlikte 9 Nisan 2018’de Cumhurbaşk­anlığı’nda düzenlenen törenle verilmişti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye