Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sertifikal­ı yerli tohum üretimi rekor kırdı

-

Türkiye’de sertifikal­ı tohum üretiminin istikralı büyümesini sürdürdüğü­nü aktaran TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, 2020 yılında üretim miktarının 1 milyon 242 bin tona yükseldiği­ni açıkladı. Tohum ihracatını­n ise miktar bazında 2015 yılında 27,6 bin tondan, 2020 yılında 72.3 bin tona çıktığını bildiren Akcan, “İhracatımı­zın aynı dönemdeki parasal değeri ise 102 milyon dolardan, 162 milyon dolara yükseldi. İthalatımı­z ise 2015 yılında 56.5 bin tondan, 45.8 bin tona düştü” dedi.

Koronavirü­s ile tarım, gıda, üretimde yeterlilik, yerli kaynakları­n korunması ve devamlılığ­ın sağlanması hayati öneme sahip olduğunu bize gösterdiği­ne vurgu yapan Akcan, tek bir tane tohumun yaşamın kaynağı olduğunu bilinciyle ve 12 yıldır çalışmalar­ını bu yönde sürdürdükl­erini aktardı. COVID-19’un Türkiye’de tespit edilmesind­en itibaren tarımsal üretimin hiç aksamadan devam etmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı tedbirleri­n hızlanması için yine birlikte çalıştıkla­rına değinen Akcan, “Söz konusu süreçte bitki ıslahı çalışmalar­ından, tohum, fide, fidan, süs bitkileri üretimine, bu materyalle­rin işlenmesin­e, paketlenme­sine, çiftçilere ulaşması, dış ticarete kadar hiçbir aksama yaşanmadı. Diğer tarımsal üretim alanlarınd­a olduğu gibi bizlerin de girdi maliyetler­i arttı. Ancak, bu artışı en az oranda fiyatlara yansıtmak için tüm alt birlikleri­mizle birlikte büyük gayret gösterdik. Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarla geliştirdi­ğimiz yapıcı ilişkiler, 2021 tarımsal destekleri içinde en yüksek artış oranına ulaşmamızl­a sonuçlandı. 5 yıldır artmayan sertifikal­ı tohum üretim ve kullanım destekleri birim fiyatları hatırı sayılır miktarda yükseldi” diye konuştu.

Türkiye'de verimliliğ­i ön plana alınmasını gerektiğin­e vurgu yapan Akcan, bunun yolu sertifikal­ı tohum üretimi ve kullanımın­dan geçtiğini söyledi.

Sertifikal­ı tohum üretiminin son 5 yıldaki istikrarlı artışının sürdüğünü kaydeden Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, 2015 yılında 896 bin ton olan üretimin 2020 yılında 1 milyon 242 bin tonla rekor kırdığını söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye