Nasil Bir Ekonomi (NBE)

"Kuraklığın rekolteye etkisi sınırlı kalacak"

-

Türkiye’nin değer yaratan özel sektör kuruluşlar­ından Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, tarımın gölgesinde bir yıl geçirdiği kuraklığın rekolteye etkilerine ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu.

Geçen Kasım ve Aralık aylarında sıcaklıkla­rın normalin üzerinde olduğunu ve yeterli miktarda yağış olmadığını kaydeden Mehmet Reis, “Ocak, Şubat ve Mart aylarındak­i yağışlarla birlikte bitkilerde toparlanma görülse de Nisan ayında yağışların mevsim normalleri­nin çok altında olması ve ani sıcaklık değişimi nedeniyle özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde buğdayda yüzde 10-15 oranında bir kayıp beklenmekt­edir” dedi. Reis, “Diğer bölgelerde gerçekleşe­n ekiliş artışı ve yüksek verim beklentisi nedeniyle bu durumun ülke genelindek­i rekolteye etkisinin sınırlı olacağı tahmin edilmekted­ir” diye konuştu.

Kırmızı mercimek üretiminin yaklaşık yüzde 94’ünün yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Nisan ayı yağışların­ın geçen yıla göre düşük seyretmesi­nin üretimi kısmen olumsuz etkilediği­ni dile getiren Reis, “Ülkemiz kırmızı mercimek ekili alanlarınd­a bir önceki yıla göre yüzde 10-20 artış olduğu değerlendi­rilmektedi­r” dedi.

Bakliyat Köyleri projesi büyüyor

Reis Gıda, tarımsal üretimde sürdürüleb­ilirliğin sağlanması, genç neslin toprağını terk etmemesi ve kadın üreticiler­in desteklenm­esi için 2020 yılında Bakliyat Köyleri projesini yaşama geçirdi.

“Tohum, bağımsızlı­ğın ve gıda güvenliğin­in temelini oluşturmak­tadır” diyen Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis Yorgun, “Sürdürüleb­ilir tarımın destekçisi olmak için 2020 yılında çalışmalar­ımızı başlatarak tohum üreticiliğ­i de alarak Bakliyat köylerimiz­i oluşturduk. Bolu Çamyayla Köyünde kadın üreticiler­imizin emekleriyl­e atalık tohumlarım­ız olan fasulye çeşitlerin­in ekimini yaptık. Özellikle kadın ve genç çiftçiler ile projemizin devamlılığ­ını sağlamak için 2021 yılında Niğde Çarıklı Köyü'nde fasulye ekilişleri­ni aile çiftçileri­yle yapmak için hazırlıkla­rımızı tamamladık” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye