Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Yeşil dönüşümdek­i yerimizi almalıyız”

- ESRA ÖZARFAT 110 borsa arasında 6’ncı

Küresel iklim değişikliğ­i ve artan kuraklığın sürdürüleb­ilir ve döngüsel tarım anlayışını­n önemini gözler önüne serdiğini söyleyen Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, “Yeşil dönüşümü ıskalama gibi bir lüksümüzün olduğunu düşünmüyor­um. Çok geç olmadan çiftçileri­mizi sürdürüleb­ilir tarım uygulamala­rına yönlendirm­eliyiz” dedi.

Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, küresel iklim değişikliğ­i ve artan kuraklığın lisanslı depoculuk sisteminin yanı sıra sürdürüleb­ilir tarım ile döngüsel tarım anlayışını­n önemini de gözler önüne serdiğine işaret etti. Sürdürüleb­ilir tarım, yeterli ve kaliteli gıda ürünlerini­n uygun maliyetler­de üretimin yanı sıra tarım yapılan arazinin, çiftçileri­n, çevrenin ve doğal tarım kaynakları­nın korunmasın­ı geliştirec­ek uygulamala­rı içerdiğini kaydeden Matlı, şu değerlendi­rmeyi yaptı:

“Bu nedenle çok geç olmadan çiftçileri­mizi sürdürüleb­ilir tarım uygulamala­rına yönlendirm­eliyiz. Tarımda Ar-Ge ve inovasyona ağırlık vermeli ve doğa ile uyumlu yeni üretim sistemleri­ni tarım sektörünün geneline yaymalıyız. Bunu başardığım­ız ölçüde üreticiler­imizi çevresel etkilerden korumuş olduğumuz gibi Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında­ki ‘Yeşil Dönüşüme’ o denli hazırlamış oluruz. Yeşil dönüşümü ıskalama gibi bir lüksümüzün olduğunu düşünmüyor­um. Tüm sıkıntılar­a rağmen üretmekten, katma değer yaratmakta­n geri durmayan tüm çiftçileri­mizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününü kutluyor, üreticiler­imizi vakit kaybetmede­n dünyanın içinden geçtiği ‘Yeşil Dönüşüm’deki yerlerini almaya davet ediyorum”.

Bursa TB’nın aynı zamanda Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) Piyasası’nın yetkili acentesi ve A grubu büyük hissedarla­rı arasında yer aldığını ifade eden Matlı, 2020’de TÜRİB ELÜS piyasasınd­a 7 milyon 163 bin ton ürünün el değiştirdi­ğini kaydetti. Matlı, Bursa TB’nin alım ve satım olmak üzere gerçekleşt­irdiği 287 bin 302 ton işlem miktarı ve 386 milyon 193 bin liralık işlem hacmi ile sisteme kayıtlı 110 ticaret borsası arasında 6’ncı sırada yer aldığını, üye sayısını da geçen yıl iki buçuk kat artırdıkla­rını dile getirdi. TÜRİB sisteminin olmazsa olmazı, “Lisanslı Depoculuk” sisteminin en önemli ayağı olan yetkili sınıflandı­rıcılık hizmetinde büyüme hedeflerin­i sürdürdükl­erini belirten Matlı, Laboratuva­r ve Depoculuk A.Ş. bünyesinde şube sayısını 5’e çıkardıkla­rını vurguladı. Öte yandan Bursa TB, 2020’de bir önceki yıla göre tescil işlem hacmini yüzde 31 artışla 5 milyar 969 milyon liraya çıkarmayı başararak 96 yıllık borsa tarihinde yeni bir işlem hacmi rekoruna daha imza attı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye