Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeni nesil tarımın öncüsü

SÜRDÜRÜLEB­İLİR ÜRETİMİ HEDEFLEDİ

- ERAY ŞEN

Adana Karataş’ta iş insanı Suphi Arıer, geleneksel Atalık buğdayın bilimsel yöntemlerl­e üretilmesi için proje geliştirdi. Üniversite ile işbirliği yapan Arıer, üretimde doğanın döngüsünde­n de destek alarak daha az kaynak kullanıyor.

Geliştirdi­kleri yenilikçi metodlarla tarımın yeni dönemine öncülük yapan çiftçileri­n sayısı giderek artıyor. Kaynakları­n doğru kullanılma­sına olanak yaratan, doğal döngüyü öncelikley­en uygumalar sürdürüleb­ilir tarımın yaygınlaşm­ası açısından önem taşıyor.

Verimli ve üretken tarım faaliyetle­rinin yanı sıra ülkemiz kaynakları­nın geleceği açısından da değer yaratan yeni nesil uygulamala­rdan biri Adana Karataş’ta devreye sokuldu. Karataş’ta 2 bin dönüm arazide tarımsal üretim yapan Suphi Arıer, ‘atalık’ buğday çeşitlerin­i doğa dostu uygulamala­rla pazara sunmak için proje geliştirdi.

Kadim buğday türlerinin pazara kazandırıl­masını hedefleyen projede, deniz suyundan sulama suyu elde edilmesine yönelik çalışmalar ile bio-fümigasyon ile toprak ıslahı gibi yöntemler devreye alındı. İşletme sahibi Suphi Arıer, Anadolu’nun siyez, karakılçık, kavılca gibi kadim buğday türlerini aynı anda üreten ‘belki de Türkiye’deki tek çiftlik’ oldukların­ı söyledi. ‘Atalık’ adı verilen bu türlerin kromozom sayılarıyl­a hiçbir şekilde oynanmadığ­ını, asla ıslah edilmediği­ni, binlerce yıl önceki özellikler­ini bugün de devam ettirdikle­rini ifade eden Arıen, “Bu değerlerim­izi günümüz insanı ile buluşturma­yı hedefliyor­uz” dedi.

Çukurova Üniversite­si (ÇÜ) Tarla Bitkileri Bölümü ile işbirliği yaptıkları­nı, kadim türleri bilimsel yöntemlerl­e bir program dahilinde insanlara ulaştıraca­klarını anlatan Arıer, “Ürünümü tüketiciye bilgi vererek sunacağım. ‘Buğdayımın cinsi, protein, sedimantas­yon değeri, glüten oranı, ruşeym değeri, kül değeri budur’ diyeceğim” ifadesini kullandı.

Dikey zirai işletme modeli

Tarımda yenilikçi yaklaşımla­rı benimsedik­lerini, zirai işletme modeli olarak de farklı bir yapı kuracaklar­ını ifade eden Arıer, “Dikey entegrasyo­n bir zirai işletmeden söz ediyorum. Tohumunu ıslah edip yetiştirdi­ğim, yemini ürettiğim, nitelikli gıdayı kendi markam altında satabilece­ğim bir model” dedi.

Arıer, bölgede uzun süre aynı tip ürünlerin, aynı yöntemlerl­e ekilmesi nedeniyle ‘toprağın yorgun’ olduğunu, bu sorunun çözümüyle ilgili yeni bir yöntem uyguladıkl­arını belirterek şunları kaydetti: “Bu yıl ilk kez 50 dönümde bio-fümigasyon uygulamaya başladık. Tek bir işlemle hem yabancı otlar ile hem bitkiye zararlı canlılarla mücadele ediyoruz, ayrıca toprak ıslahı yapıyoruz ve canlı hayvan gübresi faydası sağlıyoruz. Uygulamanı­n gübre maliyetini yüzde 20 düşürmesin­i bekliyoruz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye