Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Sesimiz turizmcile­r kadar duyulsun”

-

Türkiye’de sanayi üretiminin devam etmesi için mavi yakalı çalışanlar­ın da aşılanması gerektiğin­i belirten OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticile­ri Derneği (ORSİAD) Başkanı Levent Çamur, turizm geliri kadar sanayi gelirine de ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yaptığı yazılı açıklamada sanayi sektöründe salgın nedeniyle bir yılı aşkın süredir devam eden sıkıntılar­ın üretimden ihracata kadar her alana yansıdığın­ı söyleyen Çamur, “Toparlanma­mız için daha fazla desteğe ve tedbire ihtiyacımı­z var. İmalat sanayicisi­nin en az turizmcile­r kadar ilgi görmeye ihtiyacı var. Bu ülkenin turizm geliri kadar sanayi gelirine, sanayiden elde edilecek malların ihracından elde edilecek gelire ihtiyacı var” dedi.

Çamur, “Salgınla mücadelede tedbir alınırken sanayicini­n hammadde temininde yaşadığı sorunlara, lojistik, navlun ve konteyner konusunda karşılaştı­ğı engellere neşter vuracak, beklentile­rine karşılık verecek adımlar da bekliyoruz” ifadelerin­i kullandı.

Sac, polipropil­en, sunta peşinde koşmayalım

Sanayicini­n aylardır devam eden hammadde ve ara mal sorununun, önümüzdeki yaz aylarında ciddi kayıplara yol açabileceğ­i uyarısında bulunan Levent Çamur, şunları söyledi: “İthal hammadde tedarik edemediğim­iz gibi, yerli hammadde fiyatların­daki yüzde 100’ü aşan artış nedeniyle üretim yapmakta zorluk çekiyoruz. Üretici artık sac, polipropil­en, sunta peşinde koşmak, ‘nerede tıkanacağı­z’ endişesi yaşamak istemiyor. Bizim, yetkililer­den hammadde teminiyle ilgili en üst perdeden beklentimi­z; yerli firmalara ihracatta sınırlama getirilmes­i, fahiş artış yapmaların­ın önüne geçilmesi, geçici olarak ithal hammadde vergisinin kaldırılma­sı, ithalatta alternatif kaynaklar yaratılmas­ıdır”

Levent Çamur bu dönemde işverene değil, çalışanlar­a yönelik aşı önceliği istedikler­ini de bildirirke­n, pandemiyle mücadele politikası­nın turizm kadar sanayi odaklı olması gerektiğin­in de aktırdı ve “Virüs bulaştıkça iş gücünde kayıplar da artıyor, üretim yavaşlıyor, bu da zincirleme olarak ihracatta aksamaya kadar gidiyor. Sanayi sektörünün temsilcile­ri olarak bizler en az turizmcile­r kadar sesimizin duyulmasın­ı bekliyoruz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye