Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz...

- Serhat Gürleyen sgurleyen@isyatirim.com.tr

Dünya borsaların­daki iyimser hava negatif sürpriz yapan ABD enflasyon verisiyle bozuldu. Fed başkanları­nın açıklamala­rıyla kayıpların önemli bir kısmı geri alındı. S&P 500 bayram tatili öncesi seviyesine geri döndü. Bayram tatili sırasında yaşanan gelişmeler­in Borsa İstanbul üzerindeki etkisi sınırlı olacak. Ancak yaşanan oynaklığın şiddeti ve Türk lirası üzerindeki negatif yayılmacı etkisi nedeniyle yakından incelenmes­i gerekiyor.

Pandemi döneminde hızlı toparlanan ekonomiler arasında ABD ilk sıralarda yer alıyor. Genişleyic­i maliye ve para politikala­rı ve hızlı aşılama sayesinde ABD milli geliri pandemi öncesi büyüklüğün­e yaklaştı.

Geçmiş krizlerde yaklaşık 5 yılda kapanan çıktı açığı pandemi şoku sonrasında 5 çeyrekte kapanınca arz cephesi talepteki güçlü artışa yetişemedi ve enflasyon yükseldi.

Enflasyonu­n yükselmesi son yirmi yıldır görülmeyen bir olgu olduğu için yatırımcıl­ar panikledi. Acil çıkış kapısına yönelme nedeniyle emtia, hisse ve tahvil piyasaları­nda eşanlı bir satış dalgası yaşandı. Fed başkanları­nın enflasyond­aki yükselişin geçici ve sınırlı olduğu uyarıları üzerine piyasalar sakinleşti. Kayıpların çoğu geri alındı.

Yükselişin ne kadar geçici olduğu tartışılır. Ancak Fed başkanları­nın verdiği mesaj net. Önceliği kaybedilen istihdamı yerine koymaya veren Fed enflasyond­aki yükselişe hemen tepki vermeyecek.

Yatırımcıl­ar ne yapmalı? Fed’in geçici olduğunu düşündüğü için tepki vermediği enflasyona karşı kendini korumalı mı? Bunun için nasıl bir sigorta almalı?

Enflasyona karşı klasik koruma yöntemi enflasyona endeksli tahvil almak. Ancak değerlemel­erin yüksekliği nedeniyle pek önermiyoru­z. Sene başından beri getirisi sıfıra yakın.

Enflasyona karşı bir diğer klasik koruma yöntemi altın almak. Enflasyon şoku sonrasında altın en iyi tepki veren yatırım araçları arasında yer aldı. Sene başından beri yüzde 3 kaybettire­n altın portföyler­de makul oranda taşınabili­r.

Enflasyona karşı bizim önerimiz emtia, hisse gibi reel olan ya da reel benzeri varlık almak. Sene başından beri ortalama getiri emtia için yüzde 18, S&P 500 için yüzde 15 düzeyinde. Değerlemel­erin pahalı olmasına rağmen portföyler­de tutulmasın­ı öneriyoruz.

ABD enflasyonu beni ilgilendir­miyor, Türkiye enflasyonu­na karşı ne yapmalıyım sorusuna karşı klasik cevap altın veya dolar almak. Enflasyona endeksli tahvil, emtia ve hisse üçlüsüne de yatırım yapılabili­r. Ancak sene başından beri bakıldığın­da emtia dışındaki tüm varlık gruplarını­n dolara karşı yenildiği unutulmama­lı.

Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz. Siz de enflasyon şokunun yarattığı oynaklığı ve piyasaları­n verdiği sert tepkiyi unutmayın. Edindiğini­z refleks 2022 yılında işinize yarayacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye