Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Düşük faizli krediler kamunun kârını yedi

- ŞEBNEM TURHAN

Geçen yılın ilk çeyreğinde kâr rekorları kıran kamu bankaları bu yılın ilk çeyreğinde sert düşüş yaşadı. Ziraat Bankası’nın kârı yüzde 48,6, Vakıfbank’ın yüzde 56,3, Halkbank’ın kârı ise yüzde 92,8 geriledi. Ziraat’in kârı 962 milyon, Vakıfbank’ın 750 milyon, Halkbank’ın ilk çeyrek kârı ise 59 milyon liraya indi.

Pandemi ile birlikte küresel çapta başlayan genişleyic­i para politikala­rı Türkiye’de de karşılık bulmuş ve düşük faiz politikası bankaların kredi büyümesi ile kârlarında rekor seviyelere ulaşılması­nı sağlamıştı. Kamu mevduat bankaları bu süreçte ön plana çıkmış ve özellikle tek haneli faizlerle yapılan konut kredisi fonlaması kamu mevduat bankaların­ın 2020 ilk çeyreğini 4 milyar 421 milyon lira net dönem kârı ile tamamlamal­arını sağlamıştı. Bu 2019 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 111 yani iki katından fazla büyümeye işaret ediyordu. 2021 yılının ilk çeyreğinde tablo değişti. Kasımdan itibaren geçilen sıkı para politikası mevduat ve kredi faizlerind­e artış getirdi ve bu en çok kamu bankaların­ın kârını etkiledi. Yılın ilk çeyreğinde kamu mevduat bankaların­ın net dönem kârı 1 milyar 601 milyon liraya indi. Geçen yıla göre yüzde 63,7 düşüş yaşandı. Üç kamu mevduat bankası arasında kârında en fazla kayıp yaşayan ise yüzde 92,8 ile Halkbank oldu.

Ziraat Bankası’nın net dönem kârı yüzde 48,6 düşüşle 962 milyon liraya, Vakıfbank’ın net dönem kârı yüzde 56,3 düşüşle 750 milyon liraya, Halkbank’ın net kârı da yüzde 92,8 düşüşle 59 milyon liraya indi.

Yerli ve özel bankalar kârlarını arttırdı

Yerli ve yabancı özel banklarda ise net dönem kârında ilk çeyrekte geçen yıla göre yükseliş yaşandı. Kamu mevduat banklarıyl­a birlikte Türkiye’nin en büyük 7 bankası arasında bulunan yerli ve özel 4 bankanın ilk çeyrek performans­ı kamudan farklı. İş Bankası’nın net dönem kârı geçen yıla göre yüzde 27,3 artarak 1 milyar 854 milyon liraya, Garanti Bankası’nın net kârı yüzde 55 artarak 2 milyar 529 milyon liraya, Yapı ve Kredi Bankası’nın net kârı yüzde 28,6 artarak 1 milyar 453 milyon liraya, Akbank’ın net dönem kârı da yüzde 54,7 artarak 2 milyar 27 milyon liraya çıktı. Peki aynı sıkı para politikası yaşandığın­a göre kamu mevduat bankaların­ın net dönem kârı niye diğer büyük yerli ve yabancı özel bankalarda­n daha fazla etkilendi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye