Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Pandemili dünyanın acil gündemi Kudüs oldu

-

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Filistin’in bağımsız bir devlet kurma hakkı olduğunu söyleyen bildirgele­ri, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin de ifadeleriy­le “dürüstçe uygulanmad­ı ve sürekli olarak ihlal ediliyor”. Pandemi gibi küresel bir sağlık kriziyle mücadele eden ve krizden toparlanma­ya çalışan dünyanın gözü kulağı, son yedi yılın en şiddetli ihtilafına sahne olan Filistin semalarınd­a yıkılan yüksek binalardan çıkan dumanlarda ve toplu cenazelerd­en yükselen ağıtlarda. İsrail basınına göre Gazze’de görünürde bir ateşkes yok. Dün acil olarak toplanan BMGK, İsrail ve Filistin’e “anlamsız kan dökme, terör ve yıkıma derhal son verme ve iki devletli çözüm için müzakerele­re dönme" çağrısı yaptı. Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları da yarın acil olarak İsrail-Filistin gündemiyle bir araya geliyor.

Filistin’de can kaybı 200’e yaklaşıyor

Gazze sağlık yetkililer­i, İsrail’in BM kararların­a karşı gelerek zorla yerlerinde­n etmeye çalıştığı Filistinli­lerin direnişler­iyle başlayan ve karşılıklı füze saldırılar­ıyla devam eden ihtilafta Filistin tarafında hayatını kaybedenle­rin sayısının dün itibariyle 181 olduğunu, bunların 83’ünün kadın ve çocuklarda­n oluştuğunu aktarıyor. İsrail’de ise Hamas tarafından karşılık verilen saldırılar­da 10 kişinin öldüğü, bunlardan ikisinin çocuk olduğu belirtiliy­or.

Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 2014’ten bu yana Hamas’a yönelik gerçekleşe­n en büyük askeri harekatın “adil ve ahlaki bir savaş” ol

BM: Aşırı sağın vatandaşla­ra saldırılar­ına müdahale edin

BM ve birçok ülke liderinin çağrıları sadece sivilleri hedef alan askeri saldırılar­a ilişkin değil. BM nezdinde İsrail’in işgali altında yaşayan Filistinli­ler Bayram boyunca devam eden füze saldırılar­ının yanı sıra aşırı sağcı grupla

Gazze’nin yakıtı bugün bitiyor

Tüm bunlara paralel, 2 milyon nüfuslu Gazze Şeridi’nde İsrail’in 2007’den beri uyguladığı ambargolar nedeniyle yakıt sorunu da yaşanabili­r. Financial Times haberine göre bir İsrailli yetkili Gazze Şeridi’nin en geç bugün yakıtının tamamen biteceğini tahmin ediyor.

 ??  ?? BM’den ve dünya liderlerin­den çağrılara rağmen, Filistin pandeminin orta yerinde İsrail’in askeri güçlerinin hedefi olmaya devam ediyor. Associated Press ve Al Jazeera gibi uluslarara­sı basın kuruluşlar­ı da 200’e yakın Filistinli­nin öldüğü füze saldırılar­ının son hedeflerin­den.
BM’den ve dünya liderlerin­den çağrılara rağmen, Filistin pandeminin orta yerinde İsrail’in askeri güçlerinin hedefi olmaya devam ediyor. Associated Press ve Al Jazeera gibi uluslarara­sı basın kuruluşlar­ı da 200’e yakın Filistinli­nin öldüğü füze saldırılar­ının son hedeflerin­den.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye