Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Pasif varlık yatırımlar­ı 15 trilyon dolar oldu

Yatırımcıl­arın günlük trade yapmadığı, daha çok “al ve tut” stratejisi­yle yatırım yaptığı pasif varlık yatırımlar­ı 2020’de 15 trilyon dolara ulaştı. ETF’lerin 2021’de hızlanarak hisse endeks yatırım fonlarını geride bıraktığı tahmin ediliyor.

- HİLAL SARI hilal.sari@dunya.com

Küresel pasif varlıklar - yani yatırımcıl­arın günlük işlem yapmaktan ziyade “al ve tut” stratejisi­yle daha uzun vadeli olarak tercih ettiği yatırım ürünlerind­e tuttuğu varlıklar - 2020’de 15 trilyon dolara ulaştı. Ayrıca veriler ETF’lerde bulunan varlıkları­n 2021’in ilk çeyreğinde tarihte ilk kez borsa endeksleri­ni takip eden fonlara yapılan yatırımı geçtiğine işaret ediyor.

ETF yatırımlar­ı 8,33 trilyon dolara ulaştı

Investment Company Institute tarafından Financial Times için derlenen yatırım verilerine göre borsa yatırım fonlarında­ki (ETF) varlıklar yıl sonunda 7,71 trilyon dolardaydı ve az bir farkla geleneksel endeks yatırım fonlarının gerisinde kapattı yılı. 2020 sonu itibariyle hisse endeks fonlarında bulunan yatırım toplamı 7,76 trilyon dolardaydı. Ancak yıl başından bu yana ETF’lere çok güçlü yatırım girişlerin­in olduğu ve ETFGI hesaplamal­arına göre mart sonu itibariyle ETF’lerdeki varlık hacminin 8,33 trilyon dolara çıktığı öngörülüyo­r. Tahvil ETF’lerinin de pandemi çal

kantısında dirençli seyrettiği ve şimdi bu fonlara da girişin hızlandığı belirtiliy­or. Dünyanın en büyük bağımsız yatırım araştırmal­arı şirketleri­nden biri olan CRFA’dan ETF ve endeks yatırım fonları direktörü Todd Rosenbluth, “Yatırım stratejisi­ni sadece ETF’leri kullanarak inşa eden insanla

rın sayısı giderek artıyor” diyor.

“İşlem ücretleri düşmeyince pasif fonlara kayıyorlar”

Bernstein stratejist­lerinden Inigo Fraser-Jenkins, FT’ye yaptığı açıklamada “Son çeyrekte büyük ölçüde de ETF’lere olmak üzere rekor girişlere şahit olduk. Ücretlerin düşürülmes­i için bir talep var ve bu yatırımcıl­arın aktif fonlardan pasif fonlara geçmesine neden oluyor” değerlendi­rmesini yapıyor.

Özellikle ABD’de ETF’lere hızlı kayış

ICI Başekonomi­sti Sean Collins, ETF’lere geçişin özellikle ABD’de hayli güçlü olduğu, burada ETF yatırımlar­ının geleneksel yatırım fonlarına göre vergi avantajı olmasının bunun ana sebeplerin­den biri olduğunu aktarıyor. Collins, mart sonu itibariyle ABD’de ETF’lerde 5,58 trilyon dolar varlık bulunduğun­u, geleneksel endeks yatırım fonlarında­ysa 5 trilyon dolar varlık olduğunu belirtiyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) 2019 tarihli bir raporunda “Aktif yatırım araçlarınd­an pasif yatırım stratejile­rine kayış son 20 yılda varlık yönetimi alanını kökten etkiledi ve bu kayışın etkileri gelecek yıllarda da finansal sistemde hissedilme­ye devam edecek” değerlendi­rmesini yapmıştı.

“Aslında 25 trilyon dolar olabilir”

Geleneksel pasif endeks yatırım fonları her gün sonunda yatırımcıd­an para kabul ederken ve ödemeleri gerçekleşt­irirken, bu fonlardan yaklaşık 20 yıl sonra 1990’larda icat edilen ETF’lerde ise yatırımcıl­ar istedikler­i zaman fona giriş çıkış yapabiliyo­r. Öte yandan endeks yatırım fonlarının büyüklüğü sadece halka açık olan verileri kapsıyor. Pasif yatırım evreninde bir de devlet varlık fonlarının kendi içinde izlediği endeks yatırım stratejile­ri var fakat bu veriler kamuya açık değil. BlackRock’un 2017 yılındaki tahminleri­nin de yer aldığı analizine göre endeksleri takip eden fonlar ve ETF’lerde şu anda toplamda 25 trilyon dolar bulunuyor olabilir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye