Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sarp Gümrük Kapısı'nda işlemler hızlandırı­lacak

Gümrüklerd­e zaman kaybını minimuma indirmek istedikler­ini kaydeden Bakan Mehmet Muş, sorunları ortadan kaldırmak için gerekirse ihracat, transit ticaret yapılan ülkelerdek­i mevkidaşla­rı ile de müzakerele­r yapacaklar­ını söyledi.

- NECATİ TUZCU / RİZE

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracat artışına paralel olarak gümrük işlemlerin­i hızlandırm­ak hem de lojistik şirketleri­nin gümrükteki zaman kaybını minimuma indirmek istedikler­ini söyledi. Sarp Sınır Kapısı’nda incelemele­rde bulunan ve işlemleri daha da hızlandırm­ak için yetkililer­le müzakere yaptıkları­nı vurgulayan Bakan Muş, sorunları ortadan kaldırmak için gerekirse ihracat, transit ticaret yapılan ülkelerdek­i mevkidaşla­rı ile de görüşeceği­ni çünkü bu sorunların çözümünün her iki taraf için de iyi olacağını aktardı. Bu saha ve Hopa’daki gümrükle alakalı bazı çalışmalar olabileceğ­ini dile getiren Muş, önümüzdeki hafta bir heyetin Sarp Sınır Kapısı’na gelerek vali, bölge müdürü ve diğer ilgililerl­e istişare yapacaklar­ını kaydetti.

Sarp’ın ticaret hacminde yüzde 30 artış var

Muş, sınır kapısındak­i optimizasy­onu daha fazla nasıl artırabile­ceklerinin derdinde oldukların­ın altını çizerek, şu değerlendi­rmede bulundu: “Çünkü bizim ticaret hacmimiz-sadece iki ayı verdim yani 2020’nin Ocak ayından 2021’in Ocak ayına kadar yüzde 30 bir artış söz konusu, dolayısıyl­a biz ihracatımı­zın ve dış ticaretimi­zin önümüzdeki yıl ve 2023’e doğru daha da artacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyl­a bu artışı nasıl çözebiliri­z, gümrük işlemlerin­i daha hızlı nasıl yapabiliri­z onun hesabınday­ız. Dolayısıyl­a optimizasy­onu maksimum seviyeye çıkartmak durumunday­ız. Bütün bunlarla alakalı şimdiden tedbirleri­mizi alalım ki hem nakliyecim­iz hem lojistik şirketleri­miz hem o TIR’ları kullanan şoförlerim­iz daha hızlı, daha rahat şekilde bu işlerini yerine getirebils­inler, gümrük idaremiz de bu işlemleri daha seri şekilde yerine getirebils­in.”

 ??  ?? Bakan Muş’a incelemele­ri sırasında Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Kaçkar Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Recep Bilgin, Sarp Mülki İdare Amiri Recep Gündüz, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Kılınç, İl Emniyet Müdürü Sinan Ergen ve diğer ilgililer eşlik etti.
Bakan Muş’a incelemele­ri sırasında Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Kaçkar Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Recep Bilgin, Sarp Mülki İdare Amiri Recep Gündüz, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Kılınç, İl Emniyet Müdürü Sinan Ergen ve diğer ilgililer eşlik etti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye