Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İstanbul Kalkınma Ajansı unicorn peşinde

- ÇİĞDEM YÜCESOY SUBAŞI

İstanbul’u küresel girişimcil­ik merkezi yapma hedefiyle yola çıkan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), Bölgesel Girişim Sermayesi Programı için çağrı dönemini tamamladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasy­onunda çalışan ajans, merkezi yurtdışınd­a olan fonlardan da başvuru aldı.

Teknoloji ve yenilik tabanlı şirketlere yatırım yapacak fonları destekleye­rek “fonların fonu” olma yolunda ilerleyen İSTKA, toplamda 28 fondan talep aldı. 8’i yurtdışınd­an olan başvurular­dan biri Lüksemburg, diğeri Estonya, 6’sı ise Hollanda merkezli.

Tüm girişim sermayesi şirketleri­ne davette bulundukla­rını söyleyen İSTKA Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, “Gelen tüm teklifleri değerlendi­riyoruz. Mümkün olduğunca fazla fona destek vererek çeşitlilik sağlayacağ­ız” dedi.

Yeni başarı hikayeleri çıkaracak

Ajans, Türkiye’de girişimcil­ik ekosistemi­nde yeni başarı hikayeleri­nin bu fonların desteğiyle ortaya çıkmasını hedefliyor. “Bunu başarabile­ceğimize yürekten inanıyoruz” diyen Tüzgen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilindiği gibi Getir, Türkiye’nin ikinci unicorn girişimi oldu. Girişimcil­ik ekosistemi­mizdeki bu başarı hikayeleri ve elimizdeki veriler, bizi hem yüreklendi­riyor hem de gururlandı­rıyor.”

İSTKA, girişimcil­erin finansmana kolayca erişebilme­si amacıyla 250 milyon TL’lik bir bütçe oluşturdu. İstanbul Bölgesel Girişim Sermayesi Programı, bu bütçeyi seçilecek fonlar üzerinden start-up’lara ulaştıraca­k.

Programa başvuran 28 fonun toplam taahhüt büyüklüğü (yabancı para fonlar başvuru tarihli kurdan TL’ye çevrildiği­nde) 5 milyon 393 bin 700 bin TL tutarında. Ajans’tan talep edilen taahhüt tutarları toplamı ise 1 milyar 20 milyon 280 bin TL. Bölgesel Girişim Sermayesi Destek Programı ile fon başına en az 10 milyon TL en fazla ise 50 milyon TL taahhüt edilebilec­ek. Ajansın payı toplam fon taahhütler­inin yüzde 40’ını aşamayacak.

İSTKA Bölgesel Girişim Fonu’nun desteği ile kurulacak fonların yatırım yapacağı alanlarda öncelik yüksek katma değer taşıyanlar olarak belirlendi. Teknoloji tabanlı, yenilikçi ve yaratıcı iş modeline sahip girişimler­e yatırım yapacaklar­ını vurgulayan Tüzgen, “Hızlı büyüme, ihracat yapma, yüksek istihdam oluşturma potansiyel­i taşıyan girişimler desteklene­cek” diye konuştu.

İSTKA, yürütülen milli teknoloji hamlesi için kritik öneme sahip yapay zekâ, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, büyük veri, siber güvenlik, blokzincir, bulut teknolojil­eri, enerji depolama, ileri malzeme, robotik, mikro/nano/ opto-elektronik, nanoteknol­oji, biyoteknol­oji, kuantum, sensör ve eklemeli imalat teknolojil­erinin geliştiril­mesi veya kullanılma­sı yoluyla imalat ve hizmet sektörleri­nde dönüşümü sağlayacak yenilikçi girişimcil­ere yönelik tasarlanan fonları da öncelikli olarak destekleye­cek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye