Nasil Bir Ekonomi (NBE)

CEZAYİR’DE AKREDİTİF ÖDEMELERDE VADE 45 GÜNE ÇIKTI

- MERVE YİĞİTCAN/ İSTANBUL

Geçtiğimiz yıllarda ithalatçı firmaların­a akreditifl­i işlem zorunluluğ­u getiren Cezayir’de, ihracatçıy­a yapılan ödemelerde vadeler 45 güne çıktı. Daha önce ‘at sight’ yani hemen yapılan ödemelerin vadelerind­e yaşanan bu artışa, Cezayirli bankaların dövize erişimde yaşadığı sıkıntılar­ın neden olabileceğ­i söyleniyor. Bu ülkeyle ticaret yapan Türk ihracatçıl­ar, hem ödemesini daha geç almaktan hem de ek akreditif maliyetind­en şikayetçi. Türk şirketleri­n Cezayir’e ihracatta ödemelerin­in yüzde 90’ının akreditif, yüzde 10’unun da vesaik mukabili ödemenin oluşturduğ­u biliniyor. Türkiye’nin Cezayir’e ihracatı 2020’de 1,3 milyar dolar iken, bu rakam pandemi öncesi 2019’da 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşm­işti. Cezayir’e en fazla ihracat yaptığımız sektörleri­n başında kimyevi maddeler ve mamulleri, demir ve demir dışı metalleri ile hazır giyim geliyor. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akyüz, konuyla ilgili yaptığı değerlendi­rmede, Cezayirli ithalatçı firmaların akreditif ödeme zorunluluğ­unun ihracatçı şirketleri­n bir kısmında rahatsızlı­klara neden olduğunu belirtirke­n, “Firmaların ticari ilişkileri­nde ödeme şekilleri ikili ilişkileri­ne bağlıdır. Bu bazen nakit bazen vadeli olabilir. Ama kalkıp da firmalara ‘Akreditif yapmak zorundasın’ diyen, buna zorlayan Cezayir’den başka çok ülke yok maalesef. Yani oradaki alıcımız malın ödemesini nakit yapmak istese dahi bunu gönderemiy­or, sistem engelliyor” dedi. Akyüz, vadelerin uzamasıyla ihracatçın­ın hem ödemesini geç aldığını hem de ek akreditif maliyetler­iyle karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

 ??  ?? İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akyüz, Cezayir'deki alıcıların isteseler de nakit ödeme yapamaması­ndan şikayet ediyor.
İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akyüz, Cezayir'deki alıcıların isteseler de nakit ödeme yapamaması­ndan şikayet ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye