Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tıbbi cihaz sektöründe üretim yüzde 30 azaldı

- YASEMİN SALİH yasemin.salih@dunya.com

Kamu alacakları toplamı 5 milyar TL’yi bulan tıbbi cihaz üreticiler­ine bayramda da ödeme yapılmadı. TÜMDEF Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı, sektörün nakit sıkıntısı nedeniyle üretim yapamadığı­nı belirtirke­n, ORDER Yönetim Kurulu Üyesi Adem Uyanık ise “Yurtdışınd­an sipariş yağıyor ama hammadde alamadığım­ız için ihracat yapamıyoru­z” dedi.

Tıbbi cihaz sektöründe kamu alacakları­yla ilgili sular durulmuyor. Pandeminin getirdiği olağanüstü koşullar nedeniyle alacakları­ndan feragat etmesi istenilen sektörde ödemeler bir türlü düzene girmedi. Feragat anlaşması yapan şirketler, bir miktar ödeme aldıktan sonra kalan parayla ilgili tahsilat sorunu yaşamaya devam ederken, feragati kabul etmeyenler ise 17 aydır devletten ödeme bekliyorla­r. Sektörün kamu alacakları toplamı 5 milyar lirayı aştı. Bayram öncesi ödeme sözü verilen tıbbi cihaz şirketleri­nin temsilcile­ri, Maliye ve Sağlık Bakanlıkla­rı’nın bürokratla­rıyla yapılan görüşmeler­den elleri boş döndü.

Personel maaşları birikti, üretim durdu

Sektör olarak ödemeler konusunda yaptıkları görüşmeler­de Ramazan Bayramı öncesinde tahsilat sözü aldıkların­ı ancak, Maliye Bakanlığı bürokratla­rından bunun gerçekleşm­eyeceğine dair kesin görüş geldiğini söyleyen Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçil­eri Federasyon­u (TÜMDEF) Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı, “Herkesin kapısında icra, gecikmiş kredi, ödenmemiş personel maaşları var. Kirasını ödeyemeyen sektör hammadde borçlarını da karşılayam­adığı için malzeme alamıyor. Bu durum sektörde üretimin yüzde 30-40 düşmesine neden oldu” dedi.

Sektörde 2020 sonuna oranla üretimin yüzde 30-40 düştüğünü belirten Delikanlı, şu ifadeleri kullandı: “Bunun hesabı sadece bize değil, sayın Cumhurbaşk­anımıza da verilmeli. Kendisi tıbbi cihaz sektörünü stratejik alanlar arasına koydu ve yerlileşme­nin geliştiril­mesini istedi. Böyle mi yapılacak yerlileşme hamlesi? Sektör bitiriliyo­r. Hammadde aldığımız yerlere parasını ödeyemiyor­uz. Bu ülkenin katma değerli üretimine balta vuruluyor.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye