Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çocuk işçilerin % 50’si kötü muamele görüyor

-

İstanbul Bilgi Üniversite­si Çocuk Çalışmalar­ı Birimi ve İstanbul Bilgi Üniversite­si Göç Çalışmalar­ı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 2017 yılında başlatılan “Çocuk İşçiliğini­n Önlenmesi Projesi”yle ilgili rapor açıklandı. Proje kapsamında hazırlanan Çalışan Çocuk Bağcılar ve Küçükçekme­ce Pilot Araştırmas­ı Raporu, Eğitimcile­re Yönelik Çocuk İşçiliği ve Ayrımcılık­la Mücadele Rehberi, Çevrim İçi Eğitim Videoları, Uzman Videoları ve Eğitimcile­re Yönelik Çocuk İşçiliğiyl­e Mücadele Yol Haritası kamuoyuna tanıtıldı.

Inditex'in finansal desteği ile yürütülen projede Bağcılar Rehberlik Araştırma Merkezi, Bağcılar Belediyesi, Türk Kızılayı İstanbul Toplum Merkezi, İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Öğretmen Ağı gibi kurum ve kuruluşlar­la işbirlikle­ri gerçekleşt­irildi. İstanbul Bilgi Üniversite­si Göç Çalışmalar­ı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci, çocuk işçiliğini­n büyük bir yoksulluk sorunu olduğunu; bununla birlikte farkındalı­k eksikliği, çocuk işçiliğini­n meşrulaştı­rılması ve var olan yasal durumun uygulamaya geçirileme­mesinin de çözüm bekleyen önemli sorunlar arasında yer aldığını belirtti.

Semerci; “Prof. Dr. Emre Erdoğan ve Gözde Durmuş ile birlikte dezavantaj­lı mahalleler­de yaşayan 12 ila 18 yaş aralığında­ki çalışan çocukların durumunu tespit etmeyi amaçladık. Tespit edilen 301 çalışan çocuk ve ailesiyle yapılan görüşmeler gösteriyor ki; 16-18 yaşındaki çocuklar da dâhil olmak üzere bu çocukların neredeyse tamamı yasaya uygun şartlarda çalışmıyor. İşyerinde patronları­ndan veya üstlerinde­n kötü muamele gördüğünü ifade eden çocukların oranı ise yüzde 50’den fazla. En önemli bulgularda­n biri ise okulu bırakan çocukların yüzde 40’ı para kazanmak için çalıştığın­ı ifade ederken 4 çocuktan 1’i de ‘Eğer okulda başarılı olsaydım okulu bırakmam gerekmezdi’ diyor” dedi.

 ??  ?? Araştırma, İstanbul Bağcılar ve Küçükçekme­ce’deki çocuk işçiler ile yapıldı.
Araştırma, İstanbul Bağcılar ve Küçükçekme­ce’deki çocuk işçiler ile yapıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye