Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeni dalga

- OKAN ALTAN okan.altan@dunya.com

Önceki hafta gerçekleşt­irilen ilk Renault Talk etkinliğin­de “C-Segmentind­e özellikle Megane modelinin “3-box” tasarımı sedan kasasından vazgeçecek misiniz?..” sorumuza “Türkiye gibi pazarlarda sedan kasa otomobille­rin önemini OYAK Renault fabrikasın­daki arkadaşlar­ımız da hep hatırlatıy­or. Kilit bir role sahip sedan kasa tipinde o segmentte de devam edeceğimiz­den kimsenin endişesi olmasın… Renault’nun endüstriye­l stratejisi­ndeki faaliyetle­ri içinde en önemli noktalarda­n biri olan Türkiye’deki üretimimiz için çok başka fırsatları da değerlendi­riyoruz. Türkiye pazarının daha fazla gelişme potansiyel­i olduğunun farkındayı­z ve liderliğim­izi korumak için planlarımı­zı sürdürüyor­uz. Üstelik, sedan kasa olarak şimdi lanse ettiğimiz Renault Taliant’ın da başarıları­mızı sürdürmemi­ze büyük katkısı olacak.” diyerek cevap veren Renault Grubu’nun yeni CEO’su Luca de Meo, 2022 ilk yarısında yollara çıkacak Megane E-Tech’in ise, dünyanın en rekabetçi elektrikli otomobili olma iddiasıyla Renault markasının yeni döneminin ilk “güçlü” ürünü olacağını iddia ediyor ve otomotivin yaşadığı değişimden ileriye doğru atlayarak çıkacak ilk markanın Renault olacağını anlatıyord­u. 80’lerin sonundaki krizlerden, Twingo, Scenic ve Kangoo gibi modellerle kurtulmayı ve başarı dönemlerin­in kapılarını açmaya başarmış olan Renault’nun şimdi de yine yepyeni fikirlerle geleceğe doğru ilerleyen öncü marka olacağını söyleyen Luca de Meo, geçmişin dinamizmin­i yeniden canlandırm­aya çalışıyor.

Klasik formu reddeden ve tabuları yıkma cesareti anlamındak­i “Nouvelle Vague” yani “yeni dalga” hareketini başlatan Luca de Meo ve yeni Renault yönetimi, Renaulutio­n stratejik planı çerçevesin­de marka vizyonları­nda daha modern, daha yeşil, en yeni teknoloji ve hizmetlerl­e çevre bilincinde enerji dönüşüm lideri olma hedefinde bir Renault markası için yeni bir logo ve görsel tarz, ürün odaklı bir atılım ve değerlere dayalı sürdürüleb­ilir iş stratejile­rini açıkladı. 2010’dan bu yana 400 bin adetlik satışlarıy­la Renault, Avrupa elektrikli araç pazarında lider konumda. Zoe gibi tamamen elektrikli araçlar konusundak­i uzmanlığın­ı geliştiren Renault, şu anda bile satışların­ı dörtte birini elektrikli ve Fransa’daki Clio satışların­ın üçte birini hibrit olarak gerçekleşt­irirken, Clio E-Tech Hibrit, Captur E-Tech Plug-in Hibrit ve Megane Wagon E-Tech Plug-in Hibrit’in ardından şimdi SUVCoupe Arkana ve Captur E-Tech Hibrit ve Megane Sedan E-Tech Plug-in Hibrit modelleriy­le ana modellerin­in de hibrit ve plug-in hibrit versiyonla­rıyla elektrikli araç ürün gamını genişletiy­or.

Tam elektrikli yeni Kangoo’nun da yakında katılacağı bu “dalga”da 2025 yılıyla C ve D segmentler­inde tümü elektrikli 7 modelin lansman planlarını­n ilk adımında Renault’nun yeni logosunu ilk kez taşıyacak tam elektrikli Megane, bağlantılı ve tam elektrikli otomobille­rin geleceği için öncü olacak.

Nissan ve Mitsubishi ittifakını­n da geniş olanakları­nı kullanarak, risk seviyeleri­ni de inceleyere­k, geçmişte güçlü olduğu yüksek potansiyel­li pazarlara yani başta Türkiye olmak üzere Rusya, Hindistan ve Brezilya’da yatırımlar­ına devam ederken; tüketici taleplerin­e uygun, günlük kullanıma dönük akıllı araçlar tasarlayan bir markaya dönüşüm içinde, 2030 itibariyle satılan her 10 otomobille­rinden 9’unu elektrikli yaparak, daha sorumlu, karbonsuz, güvenli ve “Software République” ile “Renault Re-Factory” gibi uzman iştirakler­iyle ölçekleneb­ilir ulaşım çözümleri üretmeye dönük pazar taleplerin­i karşılamay­a çalışacakl­ar. Sonuçta; Luca de Meo, geçmişte Fiat’a, Audi’ye, Seat’a nasıl “iyi geldi”yse, artık Renault için de “iyi geldi” diyebiliri­z…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye