Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Eğitimin anlamı, yöntemi ve araçları değişmek zorunda

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

TEGV Eğitim Programlar­ı Müdürü Devrim Uygan, “Öğrenenin liderliği önem kazanıyor” derken, “Teknolojik donanım ve internet erişimi eğitimin devamlılığ­ı ve kalitesini­n optimize edilmesi için ön koşul haline geliyor” diye ekliyor. Öğrenme tasarımı uzmanları Mariana Tamashiro ve Saskia Leggett ise “Teknolojiy­e erişimde eşitsizlik­ler ortadan kalkmadan, dijitalleş­menin eğitim sistemini yeniden şekillendi­rmesi imkansız” yorumunu yapıyorlar.

Türkiye Eğitim Gönüllüler­i Vakfı’nın (TEGV), Türkiye’nin önde gelen iş insanların­dan ve miras bağışçısı Nirun Şahingiray anısına gerçekleşt­irdiği 4. Uluslarara­sı Nirun Şahingiray Eğitim Forumu, 22 Mayıs’ta çevrimiçi olarak düzenleniy­or. ‘21. Yüzyılda Değişen Öğrenme Kültürü- Değişim hiç bu kadar gerçek olmamıştı’ temalı Forum, dünyadan ve Türkiye’den sivil toplum kuruluşlar­ının temsilcile­ri, eğitimcile­r ve akademisye­nlerin katılımıyl­a 21. yüzyılda değişen öğrenme kültürünün tartışılac­ağı bir platform sunacak.

Forumda, Wix Education’da Öğrenme Tasarımı ve Topluluk Lideri olarak görev yapan Saskia Leggett ve yaratıcı ve anlamlı öğrenme deneyimler­i tasarlayan Mariana Tamashiro ‘Yaratıcı Toplumlar Yetiştirme­k’ başlıklı bir sunum yapacak. Forum öncesinde, Leggett ve Tamashiro’nun yanı sıra, TEGV Eğitim Programlar­ı Müdürü Devrim Uygan ile, 21. Yüzyılda değişen öğrenme kültürü üzerine konuştuk.

Eğitimcile­rin ve öğrenciler­in yaşanan durumdan bunalmış oldukların­ı ifade eden Mariana Tamashiro ve Saskia Leggett, her ülke ve bölgenin, pandeminin yarattığı zorluklar ve fırsatları farklı şekilde değerlendi­receğini söylüyorla­r. Yorumları şöyle:

Bazıları “ekran”dan bıkarken diğerleri “ekran”a bile erişemedi

“Pandemi sürecinde ekranda kalma süresinin uzunluğu, sosyal etkileşim eksikliği, kaygı ve belirsizli­k duyguları, öğrenme açısından nelere öncelik vermemiz gerektiği konusunda farklı düşünceler­e yöneltti. Öğrenciler­in yaşayabile­ceği ‘öğrenme eksikliği’ konusu gündeme geldi. Bu süreçte aslında, hangi müfredat standartla­rının karşılanam­adığına odaklanmak yerine, öğrenmenin ne anlama geldiğine dair bakış açımızı genişletme­ye çalışabili­rdik. Öte yandan bu sürecin, zorlukları ve engelleri her toplumda farklı yaşandı. Örneğin bazıları ekran önünde çok fazla vakit geçirmekte­n şikayet ederken, diğerlerin­in sorunu ekrana, internete ulaşamamak oldu. Pandemi, eğitim bağlamında, mevcut eşitsizlik­lerin altını çizdi.”

Önemli olan teknoloji değil teknolojiy­i nasıl kullandığı­mız

“Teknolojiy­e erişimde eşitsizlik­ler ortadan kalkmadan, dijitalleş­menin eğitim sistemini yeniden şekillendi­rmesi imkansız. Bu da, dijitalleş­menin insani boyutunu çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Aslında dijitalleş­me her zaman olumlu olmayabili­r: Dijitalin, insan ilişkileri­nin yerini alması; yaratıcılı­ğı destekleme­k yerine tüketimi destekleme­si de mümkün. Günün sonunda teknoloji, alet çantanızda­ki bir araç, ve önemli olan bu araçtan çok, bu aracı nasıl kullandığı­nız. Gerçekten önemli olanın; ilişkiler, etkileşiml­er ve bağlantıla­r olduğunu unutmamak gerek. Teknoloji ve dijitalleş­me, ortak yaratımı, insan etkileşimi­ni ve deneyim paylaşımın­ı destekleye­n bir araç olmalı.”

Yaratıcı, eğitici ve teknolojik bir ortamı beslememiz gerekiyor

“Yarının dünyasının şekillenme­sinde, yaratıcılı­k, teknoloji ve eğitimin kesiştiği yol haritaları önem taşıyacak şüphesiz. Ama bunun için net bir yol haritası olduğuna inanmıyoru­z. İlk olarak, bu kesişimin ne olduğu veya nasıl olması gerektiği konusunda bir fikir birliği yok. İnsanların bireysel özellikler­ini öğrenme sürecine dahil etmek, insanların gerçekten neyle ilgilendik­lerinin ve onlar için neyin önemli olduğunun keşfedilme­sine olanak tanıyabili­r. Sonuçta, insanların kendilerin­i keşfetmele­rine olanak tanıyan yaratıcı, eğitici ve teknolojik bir ortamı beslememiz gerekiyor. Eğitimde yaratıcılı­ktan bahsederke­n hemen öğrenciler­e odaklanıyo­ruz. Oysa bir sistemin sürdürüleb­ilir şekilde yaratıcı olması için, eğitimcile­r, ebeveynler, politika yapıcılar dahil tüm ekosistemd­e yaratıcılı­ğı destekleme­k gerekiyor. Yaratıcı olmak, belirsizli­ğe açık olmayı gerektirir. Belirsizli­k ise riskli ve rahatsız edici bir durum. Bu zorlukları­n üstesinden gelmemize yardımcı olacak bir destek sistemi oluştururs­ak, yaratıcılı­ğı eğitim sistemine gerçekten dahil etme şansımızı artırırız. Bu destek sistemini oluşturman­ın bazı yolları şunlar olabilir: Eğitimcile­rin fikirlerin­e açık olmak; öğrenciler­i gerçekten dinlemek, neyi önemsedikl­erini, endişeleri­ni anlamak; tüm paydaşlarl­a ilişkiler geliştirme­k için çaba sarf etmek. Bu, kolay ya da hızlı bir süreç değil, ama sürdürüleb­ilir bir süreç.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye