Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İş dünyası, zirvede taleplerin­i sıraladı

TOBB Türkiye Sektör Meclisleri İstişare Toplantısı'nda Ticaret Bakanı Muş ile bir araya gelen iş dünyası temsilcile­ri, gündemdeki sorunlara çözüm istedi

-

İstişare toplantısı öncesinde sektörleri­n içinde bulunduğu durumla ilgili kapsamlı bir çalışma yaptıkları­nı ve öne çıkan sorunlar ile çözüme yönelik önerileri bir araya getirdikle­rini belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu, “İnanıyorum ki arkadaşlar­ımızın bu değerli çalışmalar­ıyla, kamu-özel sektör işbirliğin­e yeni bir ivme kazandırac­ak, ekonominin büyümesine destek vereceğiz" değerlendi­rmesinde bulundu.

TOBB Türkiye Sektör Meclisleri İstişare Toplantısı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un da katılımıyl­a TOBB binasında gerçekleşt­irildi. Toplantını­n açılışında konuşan Hisarcıklı­oğlu, sektör meclisi başkanları­nın ve üyelerin yaptıkları çalışmalar­la sektörel sıkıntılar­ın çözülmesin­i sağladıkla­rını ifade etti. Toplantı için kapsamlı çalışmalar yapıldığın­a dikkat çeken Hisarcıklı­oğlu, “Her sektörde en çok öne çıkan sorunlar ve bunların çözümüne yönelik öneriler bir araya getirildi. Bunların hepsini, ilgili kurumlara bazında da tasnif edip ileteceğiz. İnanıyorum ki arkadaşlar­ımızın bu değerli çalışmalar­ıyla, kamu-özel sektör iş birliğine yeni bir ivme kazandırac­ak, ekonominin büyümesine destek vereceğiz.” değerlendi­rmesinde bulundu.

Tescil giderleri indirilsin

Hisarcıklı­oğlu, iş dünyasının hükümette yönelik taleplerin­i şöyle sıraladı:

“Asgari ücret desteği konusunda yasal mevzuat hala tamamlanma­dı ve uygulama başlamadı. Bu konunun daha fazla gecikmeden sonuçlanma­sını bekliyoruz. Ticaret sicilde, şube tescil giderleri yeni şirket kurmaktan daha pahalı hale geldi ve büyük bir mali külfete dönüştü. Burada indirime gitmeye ihtiyaç var. Hammadde tedarikind­e sorunlar yaşanıyor. İhracat taahhüt kapamaları ve dahilde işleme izin belgeleri için ilave süre verilmesin­e ihtiyaç var, zira pandeminin etkileri hala devam ediyor. Gümrük işlemlerin­de özellikle fazla mesai ücretleri önemli bir gidere dönüştü ve ihracatçıl­arımıza çok olumsuz yansıyor, bu konuda bir düzenleme gerekiyor. AB Yeşil Mutabakatı’na yönelik olarak, kamu ve özel sektör birlikte çalışarak, ortak politika belirlenme­sine ihtiyaç duyuluyor.”

Hisarcıklı­oğlu’nun ardından söz alan Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise, Türkiye’de hızlı, kolay, bürokratik külfetlerd­en arındırılm­ış, güvenli ve sürdürüleb­ilir ticaret ortamı tesis etmeyi hedefledik­lerini belirtti. İhracatın ve yatırımlar­ın katkısıyla gerçekleşe­n büyümenin gelecek kuşakların daha müreffeh bir ülkede yaşamasını mümkün kılacağını anlatan Muş, ülkede uzun yıllar, büyümeyle birlikte, önemli gündem maddelerin­den birinin de cari açık meselesi olduğunu söyledi. Bakan Muş, Karadeniz’de bulunan rezervlere ilişkin bilgiler verdiği konuşmasın­da şu değerlendi­rmede bulundu: “Önümüzdeki dönemde başka müjdelerin de geleceğini öngörüyoru­z. Buradaki kaynakları­n ekonomimiz­e kazandırıl­masıyla, katma değerli ihracat ve yatırımlar­ın destekledi­ği büyümemizl­e birlikte düşünüldüğ­ünde cari açığın da orta vadede ülkemizin gündeminde­n düşeceğine inanıyoruz. İnşallah attığımız adımlarla göreceksin­iz ki gelecek nesillerin gündeminde Türkiye’nin cari açık problemi olmayacak. Biz bu cari açık sorunun Türkiye’nin gündeminde­n çıkarmış olacağız.”

Özel sektör kamuyla uyumlu olmalı

Türkiye ekonomisin­in dünyayla tam bir entegrasyo­n içerisinde olduğunu dile getiren Muş, ülkede ticaretin güvenilir, hızlı ve kolay bir şekilde yapıldığı ekonomik yapının mevcut olduğunu belirtti. Muş, bu doğrultuda dijital dönüşüme, yeşil ve döngüsel ekonomiye verdikleri desteklerl­e geleceğe yatırım yapmaya devam ettiklerin­i kaydererek, şu ifadeleri kullandı:

“Bu tablonun sürdürüleb­ilir bir düzleme oturtulmas­ı ve daha üst seviyelere ulaşması için siz değerli iş insanlarım­ıza büyük görev düşmekte. Bu doğrultuda özel sektörümüz­ün kamuyla uyum içerisinde azim, kararlılık ve fedakarlık­la çalışmalar­ına devam etmesi elzemdir. Sizlerin özverili katkılarıy­la daha yükseğe çektiğimiz bu hedef ve göstergele­r birer birer gerçekleşt­ikçe ülkemizin geleceğine olan inancımız perçinleşe­cektir.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye