Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT’TAN

- Osman Arolat osman.arolat@dunya.com

Düşük ve orta teknolojid­e yoğunlaşan sanayi üretimi yine arttı ancak dolar cinsinden kg ihracat değeri 1.5 dolar çıtasını geçemiyor. Son 20-25 yıldır değişmeyen bu kaderi değiştirme­nin yolu yüksek teknolojiy­e destek ve hukuk devletinde­n geçiyor.

TÜİK Mayıs ayı sanayi üretiminin, aylık %1.3, yıllık %40 arttığını açıkladı. Baz etkisiyle ortaya çıkan bu tabloyu “olumlu” olarak kabullenme­k yerine, konunun irdelenmes­inin gerekli olduğunu düşünüyoru­m. Önce bu verilerin nasıl toplandığı­na bakalım: TÜİK, 5.067 işyerinden her ay 1868 maddeyi kapsayan üretim verilerini derliyor. Buradan sanayi üretim endeksini ortaya çıkarıyor. Sanayi Üretim Endeksi’nde yer alan maddelerin yüzde 6.05’i taş ve toprak sanayi, yüzde 81.1’i imalat sanayi, yüzde 12.44’ü elektrik-gaz ürünlerind­en oluşuyor. Bu verinin bir mutlak artışın ötesinde bir kıyaslama ölçüsü oluşturmad­ığını kabul etmemiz gerekir.

Asıl bakmamız gereken konu, üretimde kullanılan teknoloji ve oluşan katma değerdir. Mayıs 2021’de düşük teknolojil­i üretim yıllık %42.1 artış göstermiş. Orta-düşük teknolojil­erde bu yıllık olarak %47.1 artış oluşturmuş. Orta-ileri teknolojil­er yıllık düzeyde %46.9 artış göstermiş. İleri teknoloji üretiminin artışı ise yıllık %14.6 ile sınırlı kalmış. Çıkaracağı­mız sonuç çok açık: Sanayi üretimimiz düşük ve orta teknolojid­e yoğunlaşıy­or. Bu son 20-25 yılın değişmeyen gerçekliği. Yüksek teknolojil­i üretimde yıllık artış varsa da bu çok sınırlı, ihracat üstünde etkisi yok gibi. Türkiye sonuçta “yığınsal ilksel mal üreticisi” konumunda kalıyor. Ülkenin dolar cinsinden kg ihracat değeri 1,5 $ çıtasını geçemiyor. Bunu bu şekilde ortaya koyduktan sonra “Ne yapmalı?” sorusunu sormalıyız. Yanıtım açık olacak: Teşvik sistemimiz­i yeniden ele almalıyız...

Teşvik sistemi ağırlıklı olarak 5. ve 6. bölgeler esaslı bir model üzerine oturtulmuş­tur. Bu da daha ziyade düşük teknoloji üretimleri teşvik anlamına gelmektedi­r. Üstelik bu bölgelerin “cazibe bölgesi” olması, düşük teknolojiy­i adeta ödüllendir­iyor. Yüksek teknolojiy­e ağırlık verecek yeni bir model gerekiyor. İsrail, Hırvatista­n, Estonya gibi ülkelerin son 10 yıldaki canlı deneyi işin “teknoloji parklarınd­a özel teşvikler’’den geçtiğini gösteriyor. Hukuk devletine dayalı olduğunu garantiley­en “güven” öğesini de ışınlamak ve beklenen reformları da yapmak gerekiyor.

Başka yolu yok...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye