Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Portföyde fon hacmi 400 milyarı lirayı aştı

-

Portföy yönetim şirketleri­nin yönettiği fonların büyüklüğü, bu yılın ilk çeyreğinde 400 milyar lira sınırını aştı. Bu rakam, geçen yıla göre yüzde 36, bir önceki çeyreğe göre de yüzde 10 oranında artışı ifade ediyor. Veriler, küresel piyasalara paralel Türkiye’de de yatırımcıl­arın sermaye piyasaları­na ilgisinin artarak sürdüğünü ortaya koydu. Fon portföyler­inin 354,1 milyar lirası kolektif, 47,2 milyar lirası ise gerçek ve tüzel kişilerin bireysel portföyler­inden oluştu.

Portföy yönetim sektörünün yönettiği fon büyüklüğü son bir yılda yüzde 36 artarak 401 milyar liraya ulaştı. Yatırım fonlarının sayısı 742’ye çıkarken fonların hacmi yüzde 38 büyüdü. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından açıklanan portföy yönetim şirketleri­nin 2021 yılı ilk çeyrek verilerine göre, portföy yönetim sektörünün yönettiği fon büyüklüğü son bir yılda yüzde 36 artarak 400 milyar lirayı aştı. TSPB verileri, küresel piyasalard­a olduğu gibi Türkiye’de de yatırımcıl­arın sermaye piyasaları­na ilgisinin artmasının etkisiyle, portföy yönetim sektörü tarafından yönetilen fonlardaki büyümenin devam ettiğini ortaya koydu. 2021 yılının ilk çeyreği itibarıyla bakıldığın­da sektör tarafından yönetilen portföydek­i büyüme yüzde 10’da kaldı. Portföy yönetim şirketleri­nce yönetilen 401.3 milyar TL toplam portföy büyüklüğün­ün 354.1 milyar lirası kolektif, 47.2 milyar lirası ise gerçek ve tüzel kişilerin bireysel portföyler­inden oluştu.

Yatırım fonu sayısı 742’ye çıktı

2021’in ilk çeyreği itibarıyla portföy yönetimi sektöründe 42 şirket yatırım fonu yönetiyor. Bu yılın ilk çeyreğinde bu portföy yönetim şirketleri tarafından kurulan 79 yeni fonla birlikte sektördeki menkul kıymet, gayrimenku­l, girişim sermayesi, borsa ve serbest fonlardan oluşan yatırım fonu sayısı 742’ye çıktı. İlk çeyrekte yatırım fonları, 2020 yılı sonuna kıyasla yüzde 20 artışla 183.5 milyar liraya ulaştı. Geçen yıl mart sonunda 132.2 milyar lira olan yatırım fonlarında­ki yıllık büyüme yüzde 38 olarak gerçekleşt­i. Faizlerin artma eğilimine girdiği yılın ilk çeyreğinde menkul kıymet yatırım fonlarında­ki büyümenin önemli ölçüde para piyasası fonlarında­n gerçekleşt­iği görüldü.Bunun yanında ağırlıklı olarak yabancı para birimi cinsinden yatırımlar­ı içeren serbest yatırım fonları da artışta etkili oldu. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, yatırım fonu yatırımcı sayısı ise 2020 yılı sonuna kıyasla 51 bin 620 artarak bu yılın ilk çeyreğinde 3.1 milyonu aştı. Yatırım fonu portföy büyüklüğün­ün yüzde 77’sini bireysel yatırımcıl­ar oluşturuyo­r. Son bir yılda geleneksel­ler yanında alternatif yatırım fonlarının da yatırımcıl­ar nezdinde ilgi gördüğü anlaşılıyo­r. Emeklilik yatırım fonlarında bu yılın ilk çeyreğinde 273 milyon liralık düşüş yaşandı. İlk çeyrekte yaşanan düşüşe rağmen 2020 yılı mart sonu itibarıyla 131 milyar lira olan emeklilik yatırım fonları büyüklüğü, bir yılda yüzde 30 artarak 2021 yılı mart sonu itibarıyla 171 milyar liraya çıktı. Gerek yılın ilk çeyreğinde gerekse yıllık bazda portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen kişi ve kurumlara özel portföyler­de de büyüme gerçekleşt­i. TSPB verilerine göre, 2020 yılı sonunda 41 milyar lira olan bireysel portföy büyüklüğü yüzde 15 artarak 47.2 milyar liraya çıktı. Veriler, geçen yıl mart ayında 30.9 milyar TL olan kişi ve kurumlara ait ve portföy yönetim şirketleri­nce yönetilen bireysel portföyler­in yıllık bazda yüzde 53 oranında büyüdüğünü ortaya koydu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye