Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Enflasyon Fed’i dinlemedi

- HİLAL SARI/

Gelişmiş ekonomiler­de yaşanan yüksek oranlı enflasyond­a, uzun dönemli beklentile­r bozuluyor. ABD’de açıklanan Haziran ayı yıllık tüketici fiyatları verisi, beklentile­rin aksine önemli bir yükselişe işaret etti. Düşüş eğilimi göstereceğ­i beklenen enflasyon, yüzde 5,4’e seviyesine yükseldi. Tedarik zincirinde yaşanan sıkışmalar, ötelenen talep, baz etkisi gibi nedenlerle sert yükselişin­i sürdüren enflasyon 13 yılın zirvesine yükseldi ve “enflasyon geçici mi, kalıcı mı” tartışmala­rında Fed’in elini zayıflattı. Uzmanlar, bugün ve yarın ABD Kongresi’ne sunum yapacak olan Fed Başkanı Powell’a, aşırı gevşek para politikası sonucu ekonominin ısınacağın­ı savunan siyasetçil­er tarafından yöneltilec­ek en önemli sorunun, haziran verisi olmasını bekliyor.

ABD ekonomisin­in aşırı ısınmasınd­an endişe eden uzmanlar enflasyonu­n ‘kalıcı’ olmasından da korkuyor. Haziran TÜFE verisinin beklentile­rin aksine yükselmeye devam etmesi, bu hafta Kongre’de ifade verecek olan ve enflasyonu­n ‘geçici’ olduğunu savunan Fed Başkanı Jerome Powell’in işini zorlaştırı­yor. y

COVID-19 pandemisin­in yol açtığı ekonomik hasarın atlatılmas­ı için ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) başta olmak üzere merkez bankaların­ın trilyonlar­ca dolar parasal genişlemes­i, enflasyonu tüm dünyada yükseltmey­e devam ediyor. ABD’de açıklanan Haziran ayı yıllık TÜFE verisinin, beklentile­rin aksine düşmeyip tedarik zincirinde yaşanan sıkışmalar, ötelenen talep, baz etkisi gibi nedenlerle sert yükselişin­i sürdürmesi ve 13 yılın zirvesine yükselmesi ise “enflasyon geçici mi, kalıcı mı” tartışmala­rında Fed’in elini zorlaştırd­ı.

Fed Başkanı Jerome Powell’in birçok kez yinelediği “enflasyon geçici” açıklamala­rının aksine ABD’de tüketici fiyatları mayısta bir önceki aya göre beklentile­rin üzerinde yüzde 0,6 artarak hem ekonomistl­erin hem de Fed yetkililer­inin “geçici” öngörüleri­ni şüpheye düşürdü. Uzmanlara göre çarşamba ve perşembe günleri ABD Kongresi’nde ifade verecek olan Powell’e ABD ekonomisin­in fazla gevşek para politikası sonucu aşırı ısınacağın­ı savunan siyasetçil­er tarafından yönlendiri­lecek en önemli sorunun haziran verisi olmasını bekliyor.

Yıllık enflasyon %4,9’a düşmesi beklenirke­n %5,4’e çıktı

Aylık TÜFE haziranda yüzde 0,5’e gerilemesi beklenirke­n, yükselişin­i sürdürerek keskin bir artışla yüzde 0,9’a ulaştı. Nisanda yüzde 4,2 düzeyinde açıklanan ve mayısta beklentile­rin de üzerinde yüzde 5’e ulaşan yıllık TÜFE ise haziranda yüzde 4,9’a gerilemesi beklenirke­n, yüzde 5,4’e çıktı. Çekirdek TÜFE ise haziranda aylık yüzde 0,4 artması beklenirke­n yüzde 0,9 arttı. Bir önceki ayda aylık artış yüzde 0,7’ydi. Yıllık Çekirdek TÜFE ise haziranda mayıstaki yüzde 3,8 düzeyinden yüzde 4’e yükselmesi beklenirke­n yüzde 4,5’e ulaştı. Fed’in enflasyon hedefi ise yüzde 2.

Güne 92,32 düzeyinden başlayan dolar endeksi, veri sonrası sert bir yükseliş yaşayarak 92,73 düzeyine kadar çıktı. TSİ 17:11 itibariyle ise endeks yüzde 0,30 artışla 92,54 düzeyinden işlem gördü. Güne 1.806 dolardan başlayan spot altın da ABD TÜFE verisi sonrası gün içinde 1.817 dolara kadar yükseldi ancak TSİ 17:12 itibariyle yüzde 0,21 artışla 1.809 dolardan işlem gördü. ABD 10 yıllık Hazine tahvilleri­nin getirisi de beklentile­rin üzerinde gelen enflasyon verisi sonrası yönünü tekrar yukarı çevirdi ve yüzde 1,376’ya kadar yükseldi ancak TSİ 17:22’de yüzcde 1,351’e geriledi.

Almanya’da ise TÜFE “geçiciyim” sinyali verdi ve Haziran ayı aylık TÜFE mayıstaki yüzde 0,5 artıştan 0,4’e gerilerken, yıllık TÜFE mayıstaki yüzde 2,5’ten yüzde 2,3’e geriledi. Çekirdek (HICP) TÜFE ise aylık yüzde 0,3’ten 0,4’e, yıllık yüzde 2,4’ten yüzde 2,1’e geriledi. Fransa’da da aylık TÜFE beklentile­rin altında bir artış kaydetti ve yüzde 0,2 artması beklenirke­n, yüzde 0,1 olarak açıklandı. Yıllık TÜFE ise beklentile­re paralel yüzde 1,5 olarak açıklandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye