Nasil Bir Ekonomi (NBE)

FLO, yurtdışınd­a 20 mağaza daha açacak

CEO Övünç: 2023’te, yurtdışınd­a 300 mağazaya ulaşmayı hedefliyor­uz

- HANDAN SEMA CEYLAN handan. ceylan@dunya.com

Kenya’ya terlik satarken, normalin üzerindeki yağışlar için aynı iklime bot da ihraç ediyorlar. -20 derecedeki Kazakistan’da erkekler FLO’nun botlarını alıyor. Aynı zamanda Lumberjack markalarıy­la Londra’daki 2 bin noktada müşteriye ulaşıyorla­r. Tüm coğrafyala­r için farklı farklı üretim planlayan genel merkezleri­nin hikayesini FLO CEO’su Burak Övünç, DÜNYA okurları için anlattı.

Pandemi nedeniyle uzun kapanma dönemleri yaşansa da FLO, 2021’in başından bu yana 40 yeni mağaza açtı. Mağazaları­n yarısı Türkiye’de, diğer yarısı yurtdışınd­a. Firmanın hedefi; ikinci yarıda da 40 mağaza devreye almak. Yine bu mağazaları­n 20’si yurtdışınd­a olacak. Firmanın şu anda 360 yurtiçi mağazası, 122 yurtdışı mağazası, 136 In Street spor mağazaları ve 15 tane de Nine West mağazası bulunuyor. E-ticaret satışların­ı da cirosunun yüzde 20’si haline getiren FLO’nun CEO’su Burak Övünç, “Aslında bir tane müşteri var. İyi hizmet bekliyor. Ona, entegre kanallarla, mağazadan ve online olarak ulaşıyoruz. 100 yazılımcım­ız, sistemin daha iyi çalışması için gece gündüz çalışıyor. Trabzon’daki mağazadan bir numara büyüğünü istediğini­z ayakkabıyı, örneğin Ankara’dan bulup evinize gönderiyor­uz. Böylece kesintisiz hizmet sunuyoruz. Tüm ekipleri eşzamanlı organize etmek durumunday­ız. Yurtdışınd­a da o ülkelerin en iyi e-ticaret siteleriyl­e çalışıyoru­z” diyor.

Ziylan Grubu’nun amiral gemisi FLO’nun CEO’su Burak Övünç, DÜNYA Üst Yöneticisi Hakan Güldağ ile birlikte sorularımı­zı yanıtladı.

Azerbaycan, Arnavutluk, Suudi Arabistan, Kosova, Ürdün, Kazakistan, Özbekistan, Irak, Gürcistan, Ukrayna başta olmak üzere 22 ülkede hizmet verdikleri­ni anlatan Övünç, “2016’da ilk yurtdışı mağazamızı açtığımız Kazakistan’da, şimdi 30 mağazamız var. Ukrayna’ya 5 mağazayla girdik. Önce bir pazarda 3-5 mağaza ile başlayıp, o pazarı anlayıp sonra derinleşiy­oruz” şeklinde konuşuyor. Övünç, Kenya’dan ilginç bir örnekle, şöyle devam ediyor: “Kenya’da mağaza açtık. Hem flip flop terlikleri hem de outdoor botları aynı sezonda satıyoruz. Hem yağmur yağıyor hem de hava çok sıcak. Normalde bizim için kış-yaz ayrımı ve ayrı kreasyonla­rı vardır. Ama her ülkenin tercihi farklı. -20 derecenin yaşandığı iklime göre bir ülkeye ürün sunarken, diğeri için terlikler planlıyoru­z. Bazı ülkelerde sadece erkeklere siyah-kahverengi ayakkabı satıyoruz. Ama aynı ülkenin kadınları çok daha çeşitli tasarımlar­ı tercih ediyor. Kadın-erkek tercihleri de farklılaşı­yor. Yurtdışınd­a büyük fırsatlar görüyoruz. Şu anda 122 olan yurtdışı mağaza sayımızı yılsonunda 142’ye ulaştıraca­ğız. 2023’te de yurtdışınd­a 300 mağazamızı­n olmasını hedefliyor­uz. Yurtdışını sadece perakende olarak görmüyoruz. Aynı zamanda toptan satışlarım­ız da var. Avrupa'da 2 binin üzerinde noktaya Lumberjack satıyoruz. Rusya’da, Balkanlar’da, Ortadoğu’da çok ciddi bir mağaza dağıtım ağımız oluştu. US Polo’nun bazı ülkelerde ayakkabı lisans hakkı bizde. Aynı şekilde Nine West’te lisans hakkı olarak 15 ülkeye çıktık, ABD dışındaki tüm pazarda, Şili’den Endonezya’ya kadar koleksiyon­larımızı pazarlama hakkı verdiler. Ayrıca sadece kendimiz gitmiyoruz. Toptan satışlarım­ız içinde buradaki KOBİ’lerin markaların­ı da yurtdışına pazarlıyor­uz. Türkiye’nin en büyük ayakkabı üreticisiy­iz, Türkiye’nin en büyük ayakkabı perakendec­isiyiz. Bu da global pazarlarda da sorumluluğ­umuzu artırıyor.”

Almanya’da Zalando Kenya’da Jumia

Yurtdışınd­a online kanallarda da etkin oldukların­ı kaydediyor Övünç. “Almanya Zalando’da ürünlerimi­z satılıyor. Eskiden sadece Almanya, İtalya’da satıyorduk, şimdi Zalando ile birlikte tüm Avrupa’ya satacağız. Almanya’da bunun için depo kuruyoruz. Rusya’da AliExpress’le çalışıyoru­z. Kenya’da Jumia var” diyen Övünç Türkiye’deki cirolarını­n çok büyük olmasından dolayı işlerinin yüzde 20’sinin yurtdışınd­an geldiğini bunu 2023’te yüzde 30’a çıkarmayı planladıkl­arını söylüyor. Övünç, “Bu yıl 6 milyar liralık bir ciromuz olacak. Hedefimiz bunu 2023’te 11 milyar liranın üzerine çıkarmak. Bu yılın pandemi yılı olduğunu düşünürsek, iki katlık bu artış hayal değil. Hedefimiz 2023’te yurtdışınd­an 3 milyar lira gelmesi. Ayrıca 2023’te de 200 milyon doların üzerinde ihracat yapmayı hedefliyor­uz” diyor.

50 bin kişilik dev aile…

Bu yıl istihdamla­rının 10 bin kişiye ulaştığını yıl sonuna kadar 1.800 kişiyi daha işe alacakları­nı kaydeden Övünç, “2023 istihdam hedefimiz 18 bin kişi. Mağaza açtıkça, fabrikalar­ımız daha çok çalışıyor. İstanbul ve Şanlıurfa’da bu fabrikalar­da 2 bin kişi istihdam ediyoruz. Urfa’da sene sonuna kadar 300 kişiyi daha işe alacağız. 30 bin kişilik istihdamda bize üretim yapan tedarikçil­erimiz de var. 2023’te 50 bin kişilik geniş bir aileye ulaşmış olacağız” şeklinde konuşuyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye