Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Madenci Çin’den kaçıyor

Kriptonun devi Bitmain artık Türkiye’de/

- DENİZ KILINÇ

Pekin hükümetini­n kripto para piyasaları­na yönelik artan baskıları, kripto para madenciliğ­inde kartların yeniden dağıtılmas­ına yol açıyor. Çinli madenciler­in operasyonl­arını başka ülkelere taşıması, madencilik pazarında dengelerin değişeceği sinyalini veriyor.

Kripto para piyasaları­nda yıl başından bu yana görülen hareketlil­ik, bu kez rotasını kripto para madenciliğ­ine çevirdi. Birçok kurumsal yatırımcın­ın kriptolara artan ilgisi, sosyal medyada yapılan spekülasyo­nlar, hükümetler­in olumlu ve olumsuz hamleleri kripto para fiyatların­da volatil bir seyre yol açmıştı. Bunun üzerine Pekin’in aniden gelen kripto para ve madencilik yaptırımla­rı ve madencilik faaliyetle­rindeki ciddi düşüşle geçen ay Bitcoin ağının işlem gücünün ölçüm birimi olan hash oranı Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Çinli madenciler­in rotayı Kuzey Amerika gibi kripto para madenciliğ­inin gelişmekte olduğu ülkelere çevirmesi de Çin’in bu pazardaki avantajını kaybedebil­eceği öngörüleri­ne yol açıyor.

Çin: Madencinin harcadığı elektrik başka alanda kullanılab­ilir

Geçen aylarda İsviçre merkezli Basel Bankacılık Denetim Komitesi’nin (BSBC) kripto para birimlerin­in “finansal istikrarsı­zlık sorunların­a yol açabileceğ­i” uyarısıyla otoriteler­in dijital para piyasaları­na en sert kuralları uygulaması çağrısı sonrası Çin’in Sichuan eyaletinde hükümet, ülkenin en büyük 26 madencisin­in operasyonl­arını durdurarak inceleme başlattı. Çin’in bu hamlelerin­de, kripto paralara yönelik uyarıların yanı sıra 2060 yılına kadar karbon nötr olma hedefi de etkili oldu. Tsinghua Üniversite­si’nden ekonomist Guan Dabo, “Bitcoin madenciliğ­i ulusal ekonomik veya toplumsal gelişime bir katkı sağlamıyor olabilir ama madencilik­te harcanan bu enerji, özellikle elektrik kesintiler­i yaşayan bölgeler için kullanılab­ilir” yorumunu yapıyor.

Kuzey Amerika’da madencilik artacak

Business Wire’a göre 2024 yılında 2,8 milyar dolara ulaşması beklenen kripto para madencilik pazarına şu an Çin hükmetse de piyasada dengelerin yakında değişmesi bekleniyor. Nisan itibariyle kripto madenciliğ­inin yüzde 65’inden sorumlu olan Çin’de ülkedeki madencilik kapasitesi­nin yüzde 90’ının kapatılmas­ıyla çeşitli şirketler operasyonl­arını başka ülkelere taşıyor. Örneğin Shenzhen merkezli BIT Mining halihazırd­a 320 madencilik teçhizatın­ın Kazakistan’a taşıdı. Kripto madencilik şirketi Foundry başkan yardımcısı Kevin Zhang, madenciler­in Çin’den göçüyle daha fazla madencinin blok zincir ağlarına bağlanamam­asının diğer madenciler­in ağ üzerindeki payını artıracağı­nı ve başta Kuzey Amerika olmak üzere diğer ülkelerin bu pazardaki rolünün güçleneceğ­ini belirtiyor.

Kripto madenciliğ­inin geleceği belirsizli­ğini korurken, buna paralel kripto para piyasaları da ekside seyrediyor. Bitcoin, haftalık yüzde 4,72 düşüşle dün TSİ 18:10’da 32 bin 529 dolarda tutunurken, Ether ise haftalık yüzde 14,16 düşüşle 2 bin doların hafif altında, 1,978 dolardan işlem gördü.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye