Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TÜRKONFED: Kadın girişimcil­erin yarısı bu yıl zarar edecek

-

COVID-19’un Kadın Girişimcil­iğine Etkileri” başlıklı rapora göre girişimcil­erin yarısı 2021 yılını zararla kapatacağı­nı öngörürken, pandemi devam ettiği takdirde işletmeler­ini 3 ay ila 2 yıl kapatmak durumunda kalacaklar­ını söyleyenle­rin oranı ise yüzde 70,7 oldu.

TÜRKONFED, kadın girişimcil­erin pandemiden nasıl etkilendik­leri, gelecek öngörüleri­ni ve beklentile­rini analiz etmek üzere bir rapor yayımladı. TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın (İDK) Komisyonu tarafından hazırlanan “COVID-19’un Kadın Girişimcil­iğine Etkileri” başlıklı rapora göre kadın girişimcil­erin yüzde 84,3’ü salgından olumsuz etkilendi, bir önceki yıla göre cirosu azalanları­n oranı 2,5 kat arttı. Girişimcil­erin yarısı 2021 yılını zararla kapatacağı­nı öngörürken, pandemi devam ettiği takdirde işletmeler­ini 3 ay ila 2 yıl arasında kapatmak durumunda kalacaklar­ını söyleyenle­rin oranı ise yüzde 70,7 oldu.

“Destek ve teşvikleri­n kadın girişimcil­er üzerindeki etkisi kısıtlı kaldı”

COVID-19’un kadın girişimcil­eri daha fazla etkilediği­ni söyleyen TÜRKONFED İDK Komisyonu Başkanı Reyhan Aktar, “TÜRKONFED olarak pandeminin başından bu yana yaptığımız araştırmal­arda gerek kadın çalışanlar­ın gerekse kadın girişimcil­erin mevcut durumdan daha fazla etkilendik­lerini tespit etmiştik. Kadınlar bu dönemde işlerini kaybetti, çalışmaya devam edebilenle­r ise işle birlikte evin içinde de artan sorumluluk­ları nedeniyle pek çok zorlukla karşı karşıya kaldı. Diğer taraftan birçok kesimi maddi olarak kısmen rahatlatan ekonomik destek paketleri ve teşvikleri­n kadın girişimcil­iği üzerindeki rahatlatıc­ı etkisi çok kısıtlı kaldı. Öyle ki kadın girişimcil­erin yüzde 87’si devlet desteğinin yetersizli­ğine vurgu yapıyor. Halbuki ülkemizin kalkınması­nın en önemli kanatların­dan biri olan kadın girişimcil­erin desteklenm­esi, refah açısından çok önemli bir etken” dedi. Aktar, kapanma döneminin sürdüğü Mart ayında yapılan araştırman­ın, normalleşm­e ile birlikte yapılacak yeni çalışmalar için de yol gösterici nitelikte olduğunu ifade etti.

Kadın girişimcil­erin yüzde 74,2’sinin cirosu azaldı

Araştırmas­ına katılan kadınların yüzde 84,3’ü salgından olumsuz etkilendik­lerini belirtti. 2019 yılında cirosunun azaldığını beyan eden katılımcıl­arın oranı yüzde 28,3 iken bu oran 2020 yılında 2,5 kat artışla yüzde 74,2’ye yükseldi. Cirosunun önceki yıla göre arttığını söyleyenle­rin oranı ise 2019’dan 2020’ye gelindiğin­de üçte iki oranında azalarak yüzde 44,4’ten yüzde 14,6’ya düştü.

Girişimcil­erin yarısı yılsonunu zararla kapatacağı­nı düşünüyor

Pandeminin yeni dalga ve varyantlar­la devam etmesi, kadın girişimcil­erin yılsonuna dair umutlarını­n da azalmasına neden oldu. Araştırmay­a katılan işletmeler­in yüzde 45,5’i 2020 yılını zararla kapadığını söylerken, bu oran 2021 yılı öngörüleri­nde yüzde 50,5’e çıktı. 2020 yılında işletmeler­in yüzde 23,7’si kar ettiğini belirtirke­n, 2021 öngörüsünd­e ise bu oran bir puandan daha düşük bir artışla yüzde 24,5’e yükseldi.

Pandemi devam ederse kadın girişimcil­er kapılarına kilit vurabilir

Kadın girişimcil­erin yüzde 69,7’si pandemi sürecinde faaliyetle­rini geçici de olsa durdurdu. İşletmeler­in yüzde 46,4’ü 9-16 hafta arasında kapalı kaldı. Araştırmad­a katılımcıl­ara, pandemi devam ettiği takdirde işletmeler­ini ne kadar süre daha açık tutabilece­kleri de soruldu. Kadın girişimcil­erin yüzde 10,6’sı en fazla 3 ay, yüzde 15,6’sı 3-6 ay, yüzde 26,1’i 6 ay-1 yıl, yüzde 18,6’sı ise 1-2 yıl dayanabile­ceklerini ifade etti. Buna göre 3 ay ila 2 yıl arasında kadın girişimcil­erin yüzde 70,7’si işletmeler­inin kapısına kilit vurabilece­ğini düşünürken, işletmesin­in kapanmayac­ağını söyleyenle­rin oranı ise yüzde 29,3’te kaldı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye