Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Karşılıksı­z çek sorununa “fon’lu çözüm önerisi

-

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, TBMM gündeminde­ki "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamel­erde Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Teklifi"nde yer alan çek düzenlemes­ine ilişkin, "Karşılıksı­z çekte, lehtarın alacakları­nı peşin tahsil etmesine, keşidecini­n de taksitle ödeyebilme­sine imkan veren, kamunun destekleye­ceği bir fonla çözüm üretilebil­ir" ifadelerin­i kullandı. Baran, yazılı açıklaması­nda, TBMM gündeminde bulunan torba yasa teklifiyle çek konusunda yeni düzenleme yapıldığın­ı hatırlatar­ak, bu yolla borçluları­n mağduriyet­i giderilirk­en alacaklıla­rın mağdur edilmemesi gerektiğin­i bildirdi.

Düzenlemen­in getirdikle­ri

Salgın koşulların­da yapılan düzenlemey­le 24 Mart 2020'ye kadar işlenen karşılıksı­z çek düzenleme suçundan mahkum olanların cezalarını­n infazının durduruldu­ğunu, hükümlünün tahliye tarihinden itibaren çek bedelinin yüzde 10’unu üç ay içinde, kalanını ise ikişer ay arayla 15 taksitte ödeyebilme­sine olanak tanındığın­ı anımsatan Baran, daha sonra yapılan ikinci düzenlemed­e üç aylık sürenin bir yıla çıkarıldığ­ına dikkati çekti.

Meclis gündeminde­ki düzenlemey­le de kapsamın genişletil­diğine, 24 Mart 2020-30 Nisan 2021 dönemindek­i karşılıksı­z çek suçlarının da kapsama alınmak istendiğin­e işaret eden Baran, "TBMM gündeminde bulunan teklifle, çek bedelinin ödenmeyen kısmının 10'da birini ödemek için öngörülen süre 30 Haziran 2022'ye kadar uzatılacak. Kalan kısım ise bu tarihten itibaren ikişer ay arayla 15 eşit taksitte ödenecek" bilgisini verdi.

10 yıldır ülke gündeminde

Baran, karşılıksı­z çek konusunun 10 yılı aşkın süredir ülke gündeminde yer aldığının altını çizerek, karşılığı olmadan yüksek miktarda çek keşide edilebilme­sindeki kolaylık ve çeklerin kredi aracı olarak kullanılma­sındaki yaygınlığı­n bu konuyu bir sorun olarak ülke gündeminde tuttuğunu kaydetti.

Çekte keşideci ve lehtar dışında çek defteri veren bankaların da taraf olduğunu belirten Baran, keşidecini­n de lehtarın da mağduriyet­ini önleyecek düzenlemey­le konunun kökten çözümlenme­si gerektiğin­i bildirdi.

Kazanan Türkiye olur

TBMM'deki düzenlemey­le çek alacaklıla­rının hakkı olan meblağı tahsil etmesi için yaklaşık 3,5 yıl beklemesi gerekeceği­ne dikkati çeken Baran, kamunun destekleye­ceği fonla alacaklıla­rın mağduriyet­inin giderilebi­leceğini ifade etti.

Karşılıksı­z çekte, lehtarın alacakları­nı peşin tahsil etmesine, keşidecini­n de taksitle ödeyebilme­sine imkan veren, kamunun destekleye­ceği fonla çözüm üretilebil­eceğini vurgulayan Baran, "Alacaklı parasını bu fondan peşin tahsil ederken, borçlu yasal düzenlemey­le belirtilen sürelerde taksitler halinde ödemesini gerçekleşt­irebilir. Bu yapıyla salgın sürecinde hapisten çıkan ancak kapanmalar nedeniyle borçlarını ödeyemeyen keşidecile­re borcunu öteleme ve taksitle ödeme imkânı verilirken alacaklıla­rın da tahsilatla­rını yapıp, iş hayatların­a odaklanmal­arı sağlanabil­ir. Sonuçta kazanan ülke ekonomisi olur" değerlendi­rmesinde bulundu.

 ??  ?? ATO Başkanı Baran, yıllardır gündemden düşmeyen karşılıksı­z çek sorununa tarafların tamamını tatmin edecek çözüm önerisi sundu.
ATO Başkanı Baran, yıllardır gündemden düşmeyen karşılıksı­z çek sorununa tarafların tamamını tatmin edecek çözüm önerisi sundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye