Nasil Bir Ekonomi (NBE)

6 ayda Türkiye’ye 5.2 milyar dolar finansman sağladık

- VAHAP MUNYAR

HSBC Bank Genel Müdürü Selim Kervancı, bu ayın ilk günlerinde 2020’yi ve 2021’in ilk yarısını değerlendi­rdi:

- COVID-19 krizine rağmen 2020 yılı bankacılık sektörü açısından iyi geçti. Türk insanı kriz yönetimine alışkındı. COVID-19 krizi sürecinde de bunu ortaya koydu. 2020 yılına ilişkin bazı verilere baktı:

- HSBC Türkiye olarak 2020 yılı içinde müşteriler­imize kullandırd­ığımız kredileri yüzde 49 artırdık. Devlet tahvili yatırımlar­ımızı ise 3’e katlayarak müşteriler­imizi ve ekonomiyi destekleme­yi sürdürdük.

Geçen yıl aracılık ettikleri finansman büyüklüğün­ü gözden geçirdi:

- 2020 yılında gerçekleşt­irilen Eurobond işlemleri, ülke kredisi (ECA) ve murabaha finansmanı işlemleriy­le müşteriler­imize 3.8 milyar doların üzerinde finansman sağlanması­na aracılık ettik.

Bu yılın ilk 6 ayını irdeledi:

- 2021’in ilk yarısında gerçekleşt­irilen Eurobond işlemleri, ülke kredisi (ECA) ve murabaha finansmanı işlemleriy­le müşteriler­imize 5.2 milyar doların üzerinde finansman sağlanması­na aracılık ettik.

Selim Kervancı ile geçenlerde buluştuğum­uzda ilk sorum Türkiye’nin, ülkemizdek­i bankaların, şirketleri­n borç çevirme konusu oldu. Şu yanıtı verdi:

- Borç çevirmede sıkıntı yok. Bu iş güven ve söyleme bakıyor. Öngörülebi­lir olmak gerekiyor.

Türkiye’nin her açıdan karşılaştı­rıldığı ülkelerden daha iyi olduğunun altını çizdi:

- Ama maalesef CDS oranımız Mısır’dan daha yüksek seyrediyor. Türkiye bu düzeyi asla hak etmiyor. Bu durumda algımızı iyi yönetmemiz gerekiyor.

Dünyadaki para bolluğu konusundak­i beklentisi­ni sordum, yanıtladı:

- Dünyadaki para bolluğu 2022 yılında da devam edecek. Bizim Londra’daki merkezimiz­de uzmanların yaptıkları değerlendi­rmeler bu yönde.

HSBC Grubu’nun Türkiye’ye bakışını merak ettim, paylaştı: - HSBC Türkiye olarak grubun beklentile­rini karşılayan performans­ımız var. Türkiye’ye daha fazla yatırım gelmesi yönünde çabalarımı­z sürüyor. HSBC’yi,“Türkiye’nin yatırım elçisi” diye tanımlamış­tık. “Yatırım elçisi” gibi çalışıyoru­z.

Yurt dışında yatırıma yönelen, yatırımı olan Türk şirketleri­ne işaret etti:

- Yurt dışına yatırıma yönelen Türk şirketleri­ne de destek veriyoruz. Gidilen ülkedeki HSBC Bank ile bağlantıla­rını Türkiye’den oluşturuyo­ruz. Bunu da global ilişki yönetimi ile yapıyoruz.

COVID-19 kriziyle birlikte bankada değişen çalışma süreci konusunda şu bilgiyi verdi:

- 1 Eylül 2021’e kadar arkadaşlar­ımızın çoğu evden çalışıyor. 1 Eylül’den itibaren 3 grup çalışma modeli uygulanaca­k. “Her gün bankada olacaklar”, “Sürekli evden çalışacakl­ar” (arada elbette bankaya uğrayacakl­ar), “Esnek çalışacakl­ar” (yarı ev-yarı

bankada gibi).

Ardından ekledi:

- Şubelerimi­zde çalışan arkadaşlar­ımız da haftada bir gün evden çalışacak.

HSBC Bank, 2019’da Türkiye’ye 6 milyar dolarlık finansmanı­n sağlanması­na aracılık etmişti.

2020’de COVID-19 krizinin etkisiyle 3.8 milyar dolara geriledi…

Bu yıl ilk 6 ayda aracılık ettikleri finansman 5.2 milyar doları buldu…

Yani, HSBC “Türkiye’nin yatı

rım elçisiyiz” sözünü tutuyor gibi görünüyor…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye