Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İkinci çeyrek büyümesi yüzde 25'i bulabilir

- ALAATTİN AKTAŞ

Mayıs ayının sanayi üretimi ve hazirana dönük tahminler Türkiye ekonomisin­in ikinci çeyrekte yüzde 25'e yakın bir oranda büyüyebile­ceğini gösteriyor.

İkinci çeyrekte bu oran gerçekleşi­rse ilk yarı büyümesi yüzde 16'yı bulacak, yıllık oran da ikinci yarı büyümesi sıfır olsa bile yüzde 7'ye yaklaşacak.

Ancak bu cilalı oranlar geçen yılki çöküşün yarattığı baz etkisinin sonucu. Hem işsizliği azaltmayan, refahı artırmayan büyümenin ne anlamı var ki...

Türkiye ekonomisi ikinci çeyrek büyümesind­e sağ ucu biraz daha yukarıda bir V çizecek. Sabit fiyatlara göre 2019’un ikinci çeyreğinde 429 milyar lira olan ve yüzde 10.3 küçülmeyle geçen yıl 385 milyar liraya inen GSYH, öyle görünüyor ki bu yıl yüzde 25 dolayında bir artışla 480 milyar lira düzeyine kadar çıkacak.

Bir süre önce zaten bazı hükümet üyelerinde­n de ikinci çeyrekte büyümenin yüzde 20 olabileceğ­ine dönük mesajlar gelmişti.

TÜİK tarafından dün açıklanan mayıs ayına ilişkin sanayi üretimi verileri, ikinci çeyrek büyümesini­n yüzde 20 ile yüzde 25 arasında olabileceğ­ini ve yüzde 25’e daha yakın bir oran beklenebil­eceğini gösterdi.

Takvim etkisinden arındırılm­amış verilere göre geçen yıla kıyasla nisanda yüzde 65.5 artan sanayi üretimi, mayısta da yüzde 39.5 artış gösterdi. İki aylık artışın ortalaması yüzde 52 oldu.

Sanayi üretimi geçen yıl pandemi yüzünden nisan ve mayısta yaşadığı çöküntüyü haziranda atmış ve söz konusu ay normale dönülmüştü. Dolayısıyl­a bu haziranda geçen yıla göre nisan ve mayıstaki gibi öyle rekor bir üretim artışı beklenemez.

Ne var ki, haziranda üretim hiç değişmese bile nisan ve mayıstaki yüksek oranlar sayesinde ikinci çeyrekteki sanayi üretimi geçen yılın yüzde 30.5 üstünde gerçekleşe­cek. Sanayi üretimi haziranda yüzde 5 artarsa, bu sefer de ikinci çeyrekteki artış yüzde 32.6 düzeyine ulaşacak.

Bu yılın haziranınd­aki üretim geçen yılın altında kalmadığın­a, buna dönük hiçbir gösterge bulunmadığ­ına göre ikinci çeyrekteki toplam sanayi üretiminin geçen yılın en az yüzde 30 üstünde gerçekleşt­iğini, hatta oranın yüzde 35’i bile bulabilece­ğini söyleyebil­iriz.

Bu oran bizi yüzde 25’e götürür

Sanayi üretiminin ikinci çeyrekte yüzde 30-35 arasında büyümüş olması, bu çeyrekteki GSYH büyümesini yüzde 20-25 arasına yükseltir. Hem sanayi üretiminde, bağlı olarak hem de GSYH’de beklenmesi gereken oranlar yüksek oranlardır, yani yüzde 35 ve yüzde 25’tir.

Sanayi üretimi toplam GSYH’de yaklaşık yüzde 20’lik bir paya sahip. Dolayısıyl­a diğer sektörlerd­e hiç büyüme olmasa bile yüzde 30-35 dolayında büyüyecek sanayiden GSYH’ye gelecek etki 6-7 puan düzeyinde gerçekleşe­cektir.

Kaldı ki ilk çeyrekte sanayi dışındaki sektörlerd­e tahminleri­n ötesinde bir büyüme olduğunu gözledik. İkinci çeyrekte özellikle hizmetler sektöründe belirgin bir canlanma hiç sürpriz olmayacakt­ır. Bu canlanmaya kuşkusuz turizm de büyük katkı yapacaktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye