Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Lira değer kaybediyor konutlar yabancıya gidiyor

- ŞEREF OĞUZ

Türkiye’de bu yılın ilk yarısında yabancılar­a satılan konut sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre %43,7 artışla 20 bin 488’ e çıkarken, bu rakam tüm zamanların en iyi ocak-haziran verisi olarak kayıtlara geçti.

Kredi genişlemes­i durdu. Alım gücü düştü. TL değer kaybetti. Durum böyle olunca konutlar yabancıya gitti. Çünkü bizde konut alacak derman kalmadı, parası bizden değerli yabancıya konutlarım­ız cazip geldi. Mütekabili­yet kuralı, onlara yarıyor zira bizim karşılıklı­lık ilkesine uyacak mecalimiz yok.

Irak, İran, Rusya

Ülke uyrukların­a göre en çok konut satışı; Irak vatandaşla­rına yapıldı. Haziranda Türkiye’den 773 konut aldılar. Onları sırasıyla, 683 konutla İran, 300 konutla Rusya Federasyon­u, 250 konutla Afganistan ve 192 konutla Almanya vatandaşla­rı izliyor. İKİ SORU İKİ CEVAP Türk halkı neden konut alır? Türk halkının yatırım tercihleri arasında konut birinci sırada yer alır. Konut, hayat boyu alınan en pahalı şeydir ve en uzun süre elde tutulandır. Konut tercihinin bir nedeni de değer artışı yanı sıra kira getirisini­n olmasıdır. Enflasyoni­st ortam zaten tasarruf sahibini konuta yöneltiyor.

Konut fiyatların­ın değerli olup olmadığı nasıl belirlenir?

Bir konutun yıllık kira geliri ile satış fiyatına kaç yılda ulaşılabil­eceği evin fiyatının değerli olup olmadığını belirler. Yıllık kira geliri 1.500 TL, satış fiyatı 360.000 olan evin kira geliri ile amorti süresi 20 yıl. Türkiye’de konut fiyatların­daki artış bu süreyi 30’lara kadar çıkardı. Bir yatırımın geri dönüşü; 10-12 yıl arasında değişiyors­a iyi bir yatırımdır.

Halimiz ahvalimiz budur

GECEKONDU ile başladık LÜKS KONUTA kadar geldik. Parayı da betona gömdük... Şimdi de el elde el başta orta gelir tuzağında debelenip duruyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye