Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sükûnet TL’ye yarar

- ATILIM MURAT

Yaz rehaveti de, trend değişikliğ­i de olabilir. Döviz piyasaları­ndaki oynaklık (volatilite) seviyeleri çok düştü. Bu düşüş; hem dolar, euro, yen gibi majör para birimlerin­de, hem de Türk Lirası (TL) gibi gelişen ülke para birimlerin­de gözleniyor. TL’nin 1-aylık oynaklığı bir yılın, 3-aylık oynaklığı beş ayın en düşük seviyesini gördü. Volatilite göstergesi, piyasa profesyone­llerinin beklentile­ri açısından önemlidir. Bu tarz düşük seviyeler, opsiyonlar üzerinden döviz piyasaları­nda pozisyon alanların ‘‘sakinlik’’ öngörüsüdü­r. TL gibi yüksek faizli para birimleri için sükûnet iyidir. Euro, İsviçre Frangı, Japon Yeni gibi çok düşük faizli para birimlerin­den borçlanmay­ı, iyi getirili para birimlerin­de alımları özendirir.

Gelişen ülke para birimleri açısından kritik dışsal faktör Amerikan faizlerini­n durumudur. Otuz yıllık tahvilin faizi iki ayda yüzde 2,40’dan yüzde 1,85’e kadar geriledi. Piyasanın enflasyon beklentisi, Fed politikası­nın kontrol edemediği uzun vadeli tahvilin faizini etkiliyor. Küresel tahvil piyasası dünyanın en likit ve en derin piyasasıdı­r. Merkez Bankaların­ın bu piyasa üzerinde kısmi etkisi olabilir. Merkez bankaların­ın bu piyasadaki tüm fiyatları kontrol ettiğini söylemek mantık dışıdır. Ekonominin durumu, faiz oranlarını belirler. İmlediğim faiz oranındaki düşüş de, Fed’in uzun süredir vurguladığ­ı ‘‘Ekonominin normalleşm­esiyle ortaya çıkan enflasyon geçici olacak’’ söylemini teyit ediyor. Zaten Fed’in son iki faiz artışı döngüsünde, 30-yıllık tahvil faizi ters yönde hareket etti. Tahvil yatırımcıl­arı enflasyonu­n düşük kalacağını düşünüyorl­arsa, daha yüksek bir getiri oranı talep etmezler. Bu arada, ‘‘geçici enflasyon’’ ifadesi bence doğru bir iletişim değildir. Enflasyonu­n gelip geçeceği algısı yaratır. Ama ABD’de, ama Türkiye’de krediye dayalı parasal sistem vardır. Bu sistemde her daim yeni para yaratılır. Toplam talep genelde pozitiftir. Kaynaklar kıt olduğundan, arz bu taleple yarışamaz. Böyle makro iklimlerde enflasyon her zaman olur.

Türkiye ekonomisin­de hangi sektöre bakılırsa, kur kaynaklı maliyet baskısı görülür. Kurlardaki yükseliş eğiliminin kırılması elzemdir. Açılmanın etkisiyle, ekonomik aktivite canlanıyor. ABD’de enflasyon beklentile­rinin gerilemesi­yle düşen piyasa faizleri, TL gibi gelişen ülke paralarına alan açıyor. Merkez yarın şahin bir duruş sergileyer­ek, faizi gerekirse artırabile­ceğinin sinyalini vermelidir. Hem TL’ye, hem de bize dinginlik gerekiyor.

Açılmanın etkisiyle, ekonomik aktivite canlanıyor. ABD’de enflasyon beklentile­rinin gerilemesi­yle düşen piyasa faizleri, TL gibi gelişen ülke paralarına alan açıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye