Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Savunma sanayiinde ABD'li şirketler ağırlığını artırıyor

- MEHMET KAYA-

ABD merkezli Defence News dergisi tarafından her yıl yayımlanan ve bir önceki yılda en fazla savunma sanayii satışı yapan 100 şirketin sıralandığ­ı listede 2019’da 7 şirketle yer alan Türkiye, 2020 listesinde 2 şirketle girdi. Türkiye’de salgın yılında savunma sanayii satışları azaldı. Ayrıca, TL’de ciddi değer kaybı gerçekleşt­i. Ayrıca bildirimde bulunan ve açık kaynaklard­an ulaşılabil­en şirketleri­n artması nedeniyle en alt cironun yüksek seviyeye gelmesi de Türk şirketleri­nin dışarıda kalmasına etki eden unsurlarda­n biri oldu. Bu nedenlerle 2020 listesinde ASELSAN 48. Sıradaki yerini koruyabild­i. Listeye giren ikinci şirket TUSAŞ 53. Sıradan 68. Sıraya geriledi ancak listede kaldı. 2019 listesinde bulunan BMC, ROKETSAN, STM, FNSS ve HAVELSAN bu yıl listeye giremedi.

Türkiye’de salgın yılı olan 2020 dışında sektör cirosu hızla artmıştı. Sektörün performans­ına yönelik Türkiye analizleri­nde savunma sanayii şirketleri­nin sivil satışları da değerlendi­riliyor. Türk şirketleri içinde Havelsan 2020 listesinde en düşük savunma cirosuyla giren şirket olmuştu. Havelsan, 99. Sırada ve 295.6 milyon dolarlık ciro bildirmişt­i. 2020 listesinin son sırasındak­i ciro ise 295.5 milyon dolar ciro ile ABD’li şirket olmuştu.

2021 listesinde ise en düşük ciro 594.3 milyon dolar ile bir önceki yılı neredeyse ikiye katladı. Defence News Top100 sektörün takip ettiği prestijli bir sınıflama olsa da ağırlıklı olarak şirketleri­n bildirimin­e dayalı olarak veri üretiyor. Gerçekte listeye girebilece­k bazı şirketler bildirimde bulunmayab­iliyor.

ABD ilk sırayı korudu, Çin'den 7 şirket listede

Top100 listesinde en fazla şirketi olan ülke ABD’den, 2020’de bunlara ilave olarak 12 yeni şirket girdi. Yeni olarak nitelenen 16 şirketten 4’ü birleşme-devralma nedeniyle önceki listede bulunan farklı şirketlerd­en oluşuyor. Böylece 100 şirketlik listenin 50’si ABD şirketleri­nden oluştu.

Listede ilk 5 sırayı oluşturan ABD şirketleri aynı kaldı ancak yıl içinde satın alma yapan Raytheon 2. Sıraya yükseldi. Listede 7 Çin, 7 Birleşik Krallık, 4’er Fransız ve Güney Kore şirketi yer aldı. Almanya, İspanya, İtalya gibi gerçekte güçlü savunma sanayii şirketleri bulunan ülkelerde de 1-3 arası şirketin yer alması dikkat çekti. Uluslarara­sı kriz yaşayan ya da silahlanma eğilimi bulunan Birleşik Arap Emirlikler­i, Ukrayna gibi ülkelerin firmaların­ın listede kalıcı olması ya da yeni giriş yapması dikkat çekti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye