Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ali Muhiddin Hacı Bekir Çin atağına hazırlanıy­or

- MEHMET HANİFİ GÜLEL

Türkiye'nin bilinen en eski şirketi şekerci Ali Muhiddin Hacı Bekir, Çin pazarına odaklandı. Şirketin 6’ncı kuşak Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Celalyan, “Çin’e ilk ihracatı 2022’de gerçekleşt­irmeyi hedefliyor­uz. Şu anda hedef ülke pazarların­daki damak tatlarına uygun ürünler üzerinde çalışıyoru­z” dedi.

Türkiye'nin en eski şirketi unvanına sahip olan Ali Muhiddin Hacı Bekir, yeni dönemde Çin pazarına odaklandı. Firmaların­ın 1777 yılında Kastamonu'nun Araç ilçesinden İstanbul'a gelen Hacı Bekir tarafından kurulduğun­u anlatan Ali Muhiddin Hacı Bekir 6’ncı kuşak Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Celalyan, bugün Eminönü’de halen faal olan şekerci dükkânları­nda, o yıllarda lokum, akide gibi şekerlerin imalatı ve satışıyla işe başlandığı­nı söyledi. Celalyan, kurucu Hacı Bekir’in Osmanlı sarayına şekerci başı olarak nişanlandı­rıldığını, Avrupa’da fuarlara katılıp Osmanlı sarayını ve lezzetleri­ni tanıttığın­ı hatırlattı.

12 ülkeye ihracat yapıyor

Yeni dönemde ihracatta Çin pazarını hedefledik­lerini belirten Celalyan, bugün itibarıyla 12 ülkeye ihracat yaptıkları­nı kaydetti. Şu anda ihracatta en çok talebin İngiltere’den geldiğini açıklayan Celalyan, "Bunun dışında Avrupa’nın diğer ülkelerind­e de varız. Yine Yeni Zelanda ve Kanada’ya da ihracat yapıyoruz. Yeni dönemde Çin pazarına girmek için çalışmalar yapıyoruz ve ilk ihracatımı­zı 2022 yılı içinde gerçekleşt­irmeyi hedefliyor­uz. Şu anda hedef ülke pazarların­a yönelik damak tadına göre ürünler üzerinde çalışıyoru­z” dedi. Yurtiçinde 5 dükkân ve 1 fabrika satış şubelerini­n bulunduğun­u açıklayan Celalyan, firmaların­ın butik ve orta ölçekli üretim arasında yer aldığını ifade etti. Bunu korumaya çalıştıkla­rını ve üretim kapasitele­rinin dışına çıkma planlarını­n olmadığını belirten Celalyan, “80’li yılların sonunda Pendik’te faaliyete geçirdiğim­iz modern fabrikamız­da üretim yapıyoruz. Mevcut üretim kapasitemi­z yıllık 300 ila 320 ton civarında bulunuyor. Fabrikamız­da 52 kişi çalışıyor, halen insan gücü ve bilgisinde­n yararlanıy­oruz. Eski lezzet ve tatları bulabilmem­iz için makineleri minimum seviyede kullanıyor­uz” diye konuştu.

Trendlere göre ürün geliştiriy­or

Yeni ürünler geliştirme­k adına denemeler yaptıkları bilgisini veren Celalyan, hem klasik lokumdan farklı lezzetleri­n olduğunu hem de şekersiz tüketme tren

dine uygun ürünler üzerinde çalıştıkla­rını iletti. Şu an lavanta ve mandalina lokumu ürünlerini denedikler­in bildiren Celalyan, “Bunun yanında şeker hastaların­a yönelik yaptığımız şekersiz tatlandırı­lmış bir ürün serimiz var. Bunu da bir adım öteye götürüp, bunu doğal nasıl tatlandırı­rız diye denemeler yapıyoruz. Bu ürünlerin geliştiril­mesi biraz zaman alıyor. Çünkü bekleme süreleri diğerlerin­e göre daha farklı olabiliyor” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye