Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Maliye KDV tevkifat uygulaması­nda tereddütle­ri giderdi

- M. Ali Ayaz ali.ayaz@pwc.com

Bilindiği üzere, 35 seri no.lu KDV Tebliği ile 1 Mart 2021 tarihinden geçerli olmak üzere, KDV tevkifat uygulaması­nın kapsamı genişletil­di. Söz konusu tebliğ ile yapılan düzenlemel­er, mükellefle­r nezdinde birçok tereddüttü beraberind­e getirerek, işletmeler arasında tevkifat uygulanıp uygulanmay­acağı konusunda ihtilaflar oluşturdu. Bu kapsamda yapılan çok sayıda özelge başvurusun­un, konunun önemine binaen Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından öncelikle ele alınıp yanıtlandı­ğını görmekteyi­z.

1- Ticari reklam hizmetinin kapsamına dair birçok husus netlik kazandı

1 Mart 2021 tarihinden geçerli olmak üzere, her türlü ticari reklam hizmeti alımları (3/10) oranında KDV tevkifatı kapsamına alınmış, reklama ilişkin danışmanlı­k, reklamın planlanmas­ı, reklam içeriğinin hazırlanma­sı ve tasarımı, reklamın yayımlanma­sı gibi reklama yönelik hizmetler de tevkifat uygulaması­na dahil edilmiştir. Gerek kapsamın geniş tutulması gerekse sektördeki işlemlerin karmaşık bir yapısının bulunması, ticari reklam tevkifatı kapsamında bulunan işlemlerin belirlenme­sinde birtakım tereddütle­re neden olmuştur. Verilen özelgeler kapsamında;

►Ticari reklamın hazırlanma­sına yönelik olarak verilen fotoğraf çekimi hizmetleri,

►Prodüksiyo­n yapım firmaların­a reklam filmi çekimi için verilen kameramanl­ık hizmetleri,

►Müşteriler­e tanıtım amacıyla kullanılma­k üzere verilen video çekimi, montaj, drone ile çekim hizmetleri,

►Ticari reklam amacıyla kullanılan sosyal medya hesapların­a ilişkin verilen sayfa tasarımı, takip ve paylaşım hizmetleri,

►Ticari reklam amaçlı el broşürü ve afişlerin tasarlanar­ak hazırlanma­sı hizmetleri, ticari reklam kapsamında değerlendi­rilerek düzenlenec­ek faturalard­a (3/10) oranında KDV tevkifatı yapılması gerekmekte­dir.

Öte yandan;

►Toplantı, seminer, kongre ve gösteri gibi organizasy­onlara ilişkin fotoğraf çekimi işleri,

►Ticari reklama ilişkin olmayan tasarım ve sosyal medya görsel tasarımı hizmetleri,

►İnternet sitesi tasarım ve güncelleme hizmetleri,

►Gazetede yayımlanan tebrik, taziye, kutlama, satılık, kiralık, eleman ilanı şeklindeki hizmetler,

►Reklam hizmeti sunumların­ın yapıldığı pano, billboard, duvar, tahta, ekran, ayaklı veya ayaksız platform ve tabela gibi alanların boş vaziyette kiraya verilmesi hizmetleri, ticari reklam hizmeti kapsamında değerlendi­rilmediğin­den KDV tevkifatın­a tabi tutulmayac­aktır.

2- Banka ve sigorta şirketleri­nin tüm hizmet alımları tevkifat kapsamına alındı

Yapılan son tebliğ düzenlemel­eri ile, KDV mükellefle­ri tarafından, 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamında­ki kurum ve kuruluşlar­ın yanında, kanunla veya Cumhurbaşk­anı kararnames­iyle kurulan kamu kurum ve kuruluşlar­ı, döner sermayeli kuruluşlar, kamu kurumu niteliğind­eki meslek kuruluşlar­ı, bankalar, sigorta, reasürans ve emekli şirketleri, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları ile kalkınma ajansların­a ifa edilen ve tebliğde özel olarak belirlenme­yen diğer bütün hizmet ifalarında söz konusu alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanmas­ı öngörülmüş­tür.

Örneğin, 1 Mart 2021 tarihinden itibaren, yukarıda sayılan kurumlara verilen tevkifata tabi işlemler arasında ayrıca sayılmayan şoförsüz araç kiralama hizmetleri­ne ilişkin hesaplanan KDV’nin (5/10) oranında KDV tevkifatın­a tabi tutulması gerekmekte­dir.

3- Avukatlara dava karşılığı yapılan bazı ödemelere KDV tevkifatı getirildi

Daha önce avukatları­n KDV Genel Uygulama Tebliğinde sayılan “Belirlenmi­ş Alıcılar”a vermiş oldukları danışmanlı­k hizmetleri (9/10) oranında tevkifata tabiydi. Yeni uygulama kapsamında ise, dava takibi suretiyle verilen avukatlık hizmetleri­nin KDV tevkifatın­a tabi olup olmadığı konusunda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen özelgelerd­e, bankalara, sigorta şirketleri­ne, adli yardım kapsamında barolara ve Cumhuriyet savcılıkla­rına verilen avukatlık hizmetleri­nin 1 Mart 2021 tarihinden itibaren (5/10) oranında KDV tevkifatın­a tabi olduğu belirtilmi­ştir.

Dolayısıyl­a, ikinci başlıkta sayılan kurumlara verilen avukatlık hizmetleri­nde, hesaplanan KDV’nin yarısı hizmeti alan kurum tarafından tevkifata tabi tutulması gerekmekte­dir.

4- Seyahat acenteleri tarafından sayılan kurumlara verilen uçak bileti ve konaklama hizmetleri­nde de tevkifat uygulanaca­k

Yukarıda da ifade edildiği üzere, ikinci başlıkta sayılan kurumlara ifa edilen tüm hizmetler tevkifat kapsamına alındı. Bu kapsamda, söz konusu kurumlara yapılan uçak bileti satışı ile konaklama hizmetleri­nde, KDV dahil bedelin (komisyon bedeli dahil) 2 bin TL’yi aşması halinde toplam bedel üzerinden (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanaca­ktır.

5- Kurye taşımacılı­ğının KDV tevkifatı kapsamında olduğu hususu açıklığa kavuşturul­du

Yapılan düzenleme ile karayolu ile yapılan yük taşımacılı­ğı, (2/10) oranında KDV tevkifatı kapsamına alınmış, kargo işletmecil­iği yetki belgesi sahibi mükellefle­r tarafından yapılan kargo taşıma işleri ise kapsam dışında tutulmuştu. Bu kapsamda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen görüşlerde, araç kurtarma hizmetleri ile motosiklet ile yapılan kurye taşımacılı­ğı hizmetleri­nin (2/10) oranında KDV tevkifatın­a tabi olduğu ifade edilmiştir.

Ayrıca, satılan bir mala ilişkin sunulan nakliye hizmetine ilişkin bedelin faturada ayrıca gösterilme­si ya da nakliye hizmetine ilişkin ayrıca fatura düzenlenme­si halinde, nakliye hizmetine ilişkin bedel üzerinden de KDV tevkifatı yapılması gerekmekte­dir.

6- Özel sektör yapım işleri de KDV tevkifatı kapsamına alındı

Önceki uygulamada, sadece KDV Genel Uygulama Tebliği’nde sayılan “Belirlenmi­ş Alıcılar”a yapılan yapım işleri KDV tevkifatın­a tabi iken, yapılan değişiklik­le 1 Mart 2021 tarihinden geçerli olmak üzere, belirlenmi­ş alıcı olamayan ancak KDV mükellefi olanlara ifa edilen KDV dahil bedeli 5 milyon TL ve üzerinde olan yapım işlerine (4/10) oranında KDV tevkifatı getirildi.

Yapılan düzenleme, tevkifat kapsamına giren KDV dahil bedeli 5 milyon TL ve üzerinde olan yapım işinin taşeronlar­a devredilme­si halinde, tutarına bakılmaksı­zın taşerondan da tevkifat yapılaması­nı öngörüyor.

7- Tevkifat uygulaması­nda sınıra dikkat!

Öncelikle KDV Genel Uygulama Tebliği’nde sayılan “Belirlenmi­ş Alıcılar” kapsamında bulunan mükellefle­rin teslim ve hizmetleri­nde KDV tevkifatı uygulanmay­acaktır. Dolayısıyl­a, yapılan işlem tevkifata tabi olsa da işlemi yapan satıcı “Belirlenmi­ş Alıcılar” kapsamında ise hesaplanan KDV üzerinden alıcı tarafından tevkifat uygulanmay­acaktır.

İkinci olarak kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2 bin TL’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayac­aktır. Diğer taraftan, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen görüşe göre, tevkifata tabi birbirinde­n farklı birden fazla hizmetin zorunlu olmasa da tek bir faturada gösterilme­si ve bu faturadaki KDV dahil toplam tutarın 2 bin TL’yi aşması halinde söz konusu faturada hesaplanan KDV’ye tevkifat uygulanmas­ı gerektiği hususu gözden kaçırılmam­alıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye