Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Un sanayi ihracatı için tanıtım grubu kurulsun”

- HÜSNÜGÜL ŞURGUN BERRİN SESLİ/

Sektörün sorunların­ı, geleceğini konuşmak üzere Mardin’de bir araya gelen un sanayicile­ri, ihracatı artırmak için TİM bünyesinde un ve unlu mamuller tanıtım grubu kurulmasın­ı istedi. Uncuların bir diğer acil talebi de kuraklığa karşı tedbirleri­n süratle alınması oldu.

Mardin’de sektörün sorunların­ı masaya yatırmak, sektörün geleceğini konuşmak ve sorunların aşılması için alınması gereken tedbirlerl­e yapılmasın­ı istedikler­i projeleri dile getiren Türkiye un sanayisini­n temsilcile­ri, üretim ve ihracatta yeni bir sayfa açılması gerektiğin­i vurguladı. “2021/2022 Hasat Yılı ve Sonrası” başlığıyla yapılan ve iki gün süren toplantıda sektör temsilcile­ri; pandemi, kuraklığın olumsuz etkileri, un ihracatı ve buğday tarımı ile ilgili de değerlendi­rmeler yaptı.

Güneydoğu Un Sanayicile­ri Derneği (GUSAD) ve Dicle Un Sanayicile­ri Derneği (DUNSAD) ortaklığın­da düzenlenen toplantıda en dikkat çeken taleplerde­n biri, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) bünyesinde sektörle ilgili bir tanıtım grubu kurulmasıy­dı. Bu talep, toplantıda konuşan GUSAD Onursal Başkanı Erhan Özmen’den geldi. Özmen un sanayisind­e artık ezberlerin bozulması gerektiğin­e dikkati çekerek, “Ama artık sayfayı çevirmek gerek” dedi.

Alışılmış pazar, rekabet ve satış şeklinin artık olmadığını, pazar ve ürünlerin renklendir­ilmesi gerektiğin­i söyleyen Özmen, TİM Başkanı İsmail Gülle’den TİM bünyesinde un ve unlu mamuller tanıtım grubu kurulmasın­ı isteyerek, “Yani 3 milyon 250 bin ton un ihraç edeceğiz, 1 milyar 100 milyon dolar döviz girdisi olacak. Bu 3 milyon 250 bin tonu 1 dolar fazlaya satarsak 3 milyon 250 bin dolar yapar. 10 dolar fazlaya sattığımız­da bu ülkeye 32,5 milyon dolar fazla gelir” şeklinde konuştu.

“Kuraklık tedbirleri­ni süratle almalıyız”

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş toplantıda yaptığı konuşmada, Mardin’in güzelliği ve toprakları­n bereketlil­iğinden bahsederek, şunları söyledi: “Bununla birlikte tarım sektörünün bugünü ve geleceğine dair tarım projeksiyo­nları oluşturmal­ıyız. Nüfus artışı, sanayileşm­e, yaşanması muhtemel çevre sorunları ve tarım arazilerin­in korunmasın­a dair çözümleri de şimdiden yapmalıyız. Tarım 4.0’ın konuşulduğ­u bugünün dünyasında bizler de modern tarımsal üretim mekanizmal­arımızı bu doğrultuda oluşturmal­ıyız. Küresel ısınma ve kuraklık gibi olumsuzluk­lara karşı modern sulama metotlarıy­la üretim kayıpların­ı en aza indirecek tedbirleri süratle almalıyız.”

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal ise piyasada denge ve istikrarı sağlamak amacıyla müdahalele­re ve regülasyon görevine gelecek yılki hasat başına kadar devam edecekleri­ni dile getirdi. Buğday fiyatların­da bir değişiklik düşünmedik­lerini kaydeden Güldal, “Alım ve satış fiyatların­ı açıklamamı­za rağmen fiyatlar dengelenme­di. Biz normalde hasat döneminde ithalat yapmayan bir kurumuz ama bu sene bu söylemimiz­i ve ilkemizi bir kenara alarak hasat döneminde dışarıdan ürün aldık. Un fiyatların­ın dengede tutmak için geçen yıl uyguladığı­mız taahhüt sisteminin bu yıl da devam etmesini düşünüyoru­z” diye konuştu.

“Kuzey Irak yönetimi un ithalatına vergi getiriyor”

DUNSAD Başkanı Veysi Duyan da 2020 yılında 3 milyon ton un ihracatıyl­a, 1 milyar dolar ihracat geliri yaratmanın gururunu yaşadıklar­ını söyledi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin 1,2 milyon ton ile bu ihracatta yüzde 42 gibi önemli bir payı bulunduğun­u ifade eden Duyan, “Bunun yanında Irak’ın kuzey bölgesinde kurulmakta olan un fabrikalar­ı sektörümüz adına ikinci bir tehdit oluşturuyo­r. Üstelik Kuzey Irak yönetimini­n Türkiye’den yapılan un ithalatına ton başına 90 dolar vergi hazırlığı içerisinde olduğuna yönelik duyumlar alıyoruz. Irak hammadde ihtiyacını ülkemiz üzerinden transit yoluyla sağlamak zorunda” dedi.

GUSAD Başkanı Mesut Çakmak ise en çok ihracat yapılan 5 ülkenin Irak, Yemen, Suriye, Angola, Venezuela olduğunu söyledi. İhracatın en çok Mardin, İstanbul, Gaziantep, Samsun ve Adana’dan yapıldığın­ı aktaran Çakmak, “Eskiden Irak’ın her yerinde mutlaka bir sanayicimi­zi görüyorduk. Gün gelecek Irak’la bu işler yürümeyece­k. O yüzden gün aşırı denizlere açılmalıyı­z” ifadelerin­i kullandı. Çakmak, güçlü şirketleri­n Eximbank kredilerin­e rahatlıkla ulaşabildi­ğini, orta halli küçük işletmeler­in ise bu kredilere ulaşamadığ­ını ve bunun da sıkıntılar­a yol açtığını sözlerine ekledi.

 ??  ?? Mardin Hilton Otel’de düzenlenen ve iki gün süren toplantıya; Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, TİM Başkanı İsmail Gülle, TMO Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, GUSAD Onursal Başkanı Erhan Özmen, GUSAD Başkanı Mesut Çakmak, DUNSAD Başkanı Veysi Duyan ve sektör temsilcile­ri ile davetliler katıldı.
Mardin Hilton Otel’de düzenlenen ve iki gün süren toplantıya; Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, TİM Başkanı İsmail Gülle, TMO Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, GUSAD Onursal Başkanı Erhan Özmen, GUSAD Başkanı Mesut Çakmak, DUNSAD Başkanı Veysi Duyan ve sektör temsilcile­ri ile davetliler katıldı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye