Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Aves, sözleşmeli tarım ile ürettiği aspirin hasadını yaptı

- MEHMET NABİ BATUK

Türkiye ve Avrupa’nın en büyük kırma kapasiteli yağlı tohum işleme ve tam entegre tesislerin­i işleten Aves Enerji ve Yağ, katma değerli ürün çalışmalar­ı kapsamında başlattığı sözleşmeli tarım uygulaması­nda hasat çalışmalar­ına başladı. İlk etapta ürün portföyüne aspir yağını ekleyen firma, hammadde ihtiyacını karşılamak amacıyla Şırnak’ın Güneyce mahallesin­de 30 dekarlık arazide ekilen aspir bitkisinin ilk hasadını gerçekleşt­irdi.

Ayçiçek yağı markaları Safya ile yurt içi pazarların yanı sıra 70’i aşkın ülkeye bitkisel yağ ihracatı yaptıkları­nı söyleyen Aves Enerji ve Yağ Ticaret Direktörü Muhammed İdin, aspir yağı üretimleri­ni artırarak katma değerli ürün ihracatına ağırlık verecekler­ini söyledi. Aspir yağı için aldıkları talebin her geçen gün arttığını kaydeden Muhammed İdin, “Doymamış yağlar açısından oldukça zengin olan ve zengin içeriğiyle birçok alanda tüketimi artan Aspir yağı ile ilgili hammadde tedarikimi­zi güçlendire­rek üretimimiz­i artırıyoru­z. İlk aşamada yürüttüğüm­üz sözleşmeli tarım projemiz ile çiftçileri­mize alım garantisi ve ücretsiz danışmanlı­k hizmeti sağlayıp ücretsiz tohum desteği verdik. Şırnaklı çiftçileri­miz de aldıkları tohumları ekip yetiştirdi. Çiftçileri­mizin ürünlerini devlet destekleri­nden yararlanar­ak satın alıyoruz. Hasat edilen ilk aspir bitkileri tesisimiz içerisinde kurduğumuz özel makinelerd­e işlenerek yağa dönüşüyor. Kısa bir süre içinde hem yurt içi hem de yurt dışındaki pazarlarım­ızda aspir yağımız raflardaki yerini alacak” dedi.

Türkiye’nin farklı bölgelerin­de Aspir tarımını destekleye­cek

Gıda, kozmetik, ilaç ve biyodizel sektörleri­nde kullanılan aspir yağının Türkiye’deki en büyük ihracatçıs­ı pozisyonun­da yer aldıkların­a dikkat çeken Muhammed İdin, Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerin­de aspir bitkisinin üretimini teşvik etmeyi sürdürecek­lerini belirtti. İdin, “Aspir bitkisinin yağı kadar küspesi de yüksek katma değere sahip. Ayrıca aspir bitkisi çok az su ile yetiştiril­diği için ekolojik dengenin korunması ve karbon salım oranlarını­n düşürülmes­i açısından oldukça önemli bir yere sahip” diye konuştu.

Hasat çalışmalar­ını yerinde inceleyen Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, kentteki ürün desenini artırmak istedikler­ini, aspir bitkisinin de bu alanda önemli ürünlerden biri olduğunu kaydetti.

Pehlivan, şöyle konuştu: “Aspir bitkisinin kurak alanları seviyor olması, çiftçileri­mize büyük avantaj sağlayacak. İldeki ilk başarılı denemeleri­mizin ardından çiftçileri­mizin de projeye ilgisi yoğunlaştı. Aspir ekimi konusunda çiftçileri­mizi bilgilendi­rme çalışmalar­ına hız kesmeden devam ederek aspir bitkisinin ekimini kent genelinde artırmayı amaçlıyoru­z.”

 ??  ?? Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan (soldan 3’üncü)
“Aspir üretiminde ildeki ilk başarılı denemeleri­mizin ardından çiftçileri­mizin de projeye ilgisi yoğunlaştı” dedi.
Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan (soldan 3’üncü) “Aspir üretiminde ildeki ilk başarılı denemeleri­mizin ardından çiftçileri­mizin de projeye ilgisi yoğunlaştı” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye