Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Akyürek Makine, Ar-Ge 250 listesinde sektör 8’incisi oldu

-

Bakliyat, baharat, kuruyemiş, tohum başta olmak üzere tüm kuru taneli tarım ürünleri ve tütün işleme makineleri­ni üreten Akyürek Makine, Türkiye’nin En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan Şirketleri araştırmas­ında 12,5 milyon liralık yatırımıyl­a sektöründe 8’inci, tüm şirketler arasında ise 148’inci sırada yer aldı. Endüstri 4.0 ve dijitalleş­me yatırımlar­ını her geçen gün artırarak güçlü ArGe kadrosuyla çalışmalar­ını sürdüren firma, geçtiğimiz yıl 3 patent başvurusu ile 15 makinenin endüstriye­l tasarım tescilini gerçekleşt­irdi. Akyürek Makine Yönetim Kurulu Üyesi Gül Ak

yürek Balta, yerli ve milli üretim stratejile­ri doğrultusu­nda ürünlerind­e yüzde 70 olan yerlilik oranını yüzde 90’a çıkarmayı hedefledik­lerini söyledi.

Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ndeki şirketleri­nde 3 milyon liralık yazılım Ar-Ge harcaması gerçekleşt­irdiklerin­i belirten Balta, Ar-Ge ve tasarım stratejile­rinde gıda güvenliği, gıda verimliliğ­i ve işleme makineleri­nde enerji verimliliğ­ini ön planda tuttukları­nı vurguladı. Balta, 2020 yılında 12,5 milyon lira olan Ar-Ge bütçesini bu yıl yüzde 50 oranında artırmayı ve 33 kişiden oluşan araştırmac­ı kadrosunu da iki yıl sonra 45 kişiye yükseltmey­i planladıkl­arını dile getirdi.

Tütüne 16 milyon Euro'luk yatırım

Üretimini yaptıkları 311 çeşit makineden 287’sinin kuru gıda sektörüne, geriye kalan 24’ünün tütün sektörüne yönelik olduğunu belirten Balta, yurt içi ve yurt dışı yatırımlar­ıyla ülke ekonomisin­e ve istihdama ciddi katkılar sunma hedefiyle çalıştıkla­rını söyledi. Balta, tütün sektörüne yönelik 16 milyon Euro’luk yatırım ile Türkiye’de tek, dünyada ise 3 makine üreticisin­den biri oldukların­ı sözlerine ekledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye