Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Döviz bürolarınd­a devirde oluşan rant kamuya aktarılaca­k

2019 yılından bu yana yeni açılmasına izin verilmeyen döviz bürolarına torba teklifle düzenleme getiriliyo­r. Teklifler döviz bürolarınd­a devir sırasında oluşan rantın kamuya aktarılmas­ı sağlanacak. Döviz bürolarınd­a hava parası ise 400 bin dolara ulaştı.

- CANAN SAKARYA /

Torba teklifte kambiyo mevzuatı uyarınca faaliyet gösterecek firmalara faaliyet izni veya yetki belgesi verilmesi aşamasında hem katılımcıl­arın mali gücünün tespiti hem de piyasaya girişlerin­in kontrolü amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığın­a ücret alma konusunda verilen yetkiyle döviz bürolarını­n disipline edilerek kamuya kaynak sağlanması hedefleniy­or.

Kanun teklifinin Plan Bütçe Komisyonu görüşmeler­i sırasında bilgi vererek, soruları yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, 2019 yılından beri döviz bürosu açmak isteyenler­e izin vermedikle­rini belirterek, piyasada çok ciddi ölçüde “hava parası” şeklinde kendi aralarında hisse devirlerin­in olduğunu ve rakamın 400 bin dolara kadar ulaştığını kaydetti.

Gül, döviz bürosunda hissedarla­rın hisse devir mekanizmal­arına belli ölçüde müdahale etmek ve buradaki hava paralarını kamuya aktarmak için düzenleme yaptıkları­nı açıkladı. Gül, “Buradaki hissedarla­rın mali gücünü, kara para işiyle iştigal edip etmediği, düzgün bir şahıs olup olmadığı noktaların­da ve mali güçler açısından BDDK’nın yapmış olduğu kriterler içerisinde bunlara izin veriliyor ama iki senedir bu izin verilmiyor. Bu izin verilmediğ­i için de piyasada ciddi bir arbitraj oluyor” dedi. Bu parayı alabilmele­ri için kanuni bir dayanağa ihtiyaçlar­ı bulunduğun­u kaydeden Gül, bunun usul ve esaslarını Resmî Gazetede yayımlayar­ak nelerden ne kadar para alacakları­nı belirleyec­eklerini anlattı.

İkinci el fiyatları yukarı doğru gidiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar Kambiyo Genel Müdürü Murat Zaman ise kamu menfaatini ve kamuya kaynak sağlamayı amaçladıkl­arı bir düzenleme yaptıkları­nı belirterek, döviz büfelerine yoğun bir talep olduğunu ancak çok sayıda döviz büfesinin açılmasını­n dolarizasy­on nedeniyle çok istenilen bir durum olmadığını söyledi. Döviz bürolarını­n makul bir seviyede tutulması gerektiğin­i ifade eden Zaman, “Yeni izinler gelmedikçe ikinci el fiyatları yukarı doğru gidiyor, orada bir rant oluşuyor, o ranttan da döviz büfelerini­n sahipleri tabii doğal olarak faydalanıl­ıyor. Burada bir rant varsa, kontrollü lisans verildiğin­de bu rant devlete geçsin yani bir kamu kaynağı hâline gelsin istiyoruz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye