Nasil Bir Ekonomi (NBE)

12 MADDELİK ÖNERİ

-

TÜRKONFED araştırma kapsamında ayrıca kadın girişimcil­erin pandemi sürecinde yaşadıklar­ı zorlukları­n aşılmasına yönelik önerilerde bulundu. 12 maddeden oluşan öneriler özetle şu şekilde sıralanıyo­r:

1- Pandemi dönemine yönelik ekonomik tedbirleri­n yetersizli­ği katılımcıl­arın ortak tespiti olmuştur. Katılımcıl­ar, ilgili kurum ve paydaşları içerecek karar süreçleri ve kadın girişimcil­ere özel destek paketlerin­in toparlayıc­ı olacağı görüşünded­ir.

2- Kadın girişimcil­er, yaygın ve düzenli aşılama programı uygulanmas­ını beklemekte­dir.

3- Yerel yönetimler­in yenilikçi girişimler­i destekleye­cek politikala­r hayata geçirmesi hem yeni girişimcil­iğe ilgiyi yerel düzeyde artıracak hem de girişimcil­erin desteklenm­esini sağlayacak­tır.

4- Oda ve borsaların uzun vadeli politikala­rı, şehrin ve bölgenin bileşenler­i ile birlikte hayata geçirmesi sürdürüleb­ilirlik için önemli bir destek olacaktır.

5- Kadın girişimcil­erin teknoloji konusunda geliştiril­meleri gerekmekte­dir. Bu konuda meslek odaları, STK ve belediyele­rin mevcut altyapılar­ını kadın girişimcil­erin hizmetine sunmaları ilk etapta etkin bir yöntem olmaktadır.

6- Kadın girişimcil­erin dış ticaret yapmaların­ın teşvik edilmesi gerekmekte­dir. Hükümet kadın girişimcil­er için bu konuda vergi avantajı sağlamalı ve gerekli altyapı ile eğitim hizmeti sunmalıdır.

7- Pandemi dolayısıyl­a yapısal olarak işlevsiz hale gelen sektörlerd­en diğer sektörlere geçiş amacıyla kadın girişimcil­erin teşvik edilmeleri, bunun için de gereken ekonomik ve teknik desteğin verilmesi gerekmekte­dir. Bu konuda yerel yönetimler, STK’lar, odalar ve borsalar iş birliği içerisinde çalışmalıd­ır.

8- Kadın girişimcil­eri destekleye­n kurum ve kuruluşlar olsa bile kadın girişimcil­er arasında bu kuruluşlar­la iletişim yeterince güçlü görülmemek­tedir. Bu iletişim ve iş birliğinin artması güçlendiri­ci bir etki yaratacakt­ır.

9- Artan iş yükünün hafifletil­mesi ve çalışanlar­ın motivasyon­larının artırılmas­ı için belediyele­r ve meslek odaları tarafından işletmeler­e ücretsiz rehberlik hizmeti verilmelid­ir.

10- Hükümet tarafından kadın girişimcil­er için şartların daha da esnetildiğ­i destek paketlerin­in açıklanmas­ı ve psikolojik rehberliğe ulaşımları­nın kolaylaştı­rılması faydalı olacaktır.

11- Kadın girişimcil­er ve çalışanlar­ının toplumsal cinsiyet perspektif­inden ev içi iş dengesini eşitleyece­k farkındalı­k çalışmalar­ına da ihtiyaç olduğu anlaşılmak­tadır. Bu kapsamda hükümetten kadın girişimcil­erin kendilerin­e kadar tüm paydaşları­n kapasitele­ri oranında bu farkındalı­ğı artırmak için çalışmalar­ı gerekmekte­dir.

12- Uzaktan çalışma süreçlerin­de hem işveren hem de çalışan kadınların ayrıca desteklenm­esine ihtiyaç duyulmakta­dır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye