Nasil Bir Ekonomi (NBE)

'Meryem Kadınlar' sınır tanımıyor!

- YASEMİN SALİH yasemin.salih@dunya.com

Bereketli Çukurova tarlaların­dan birindeyiz. Gün artık akşama dönmüş olsa da sıcaklık kavurucu etkisinden bir şey kaybetmemi­ş. Tarladan dönen kadınlarda ise bezginlikt­en çok neşe var. Arapça-Türkçe karışık birbirleri­ne takılıyorl­ar. Hepsinin yüzünde güller açıyor, herkes kendi dilinde “Hoş geldiniz” diyor. Burası, Adana Büyükşehir Belediyesi ile Uluslarara­sı Çalışma Örgütü’nün ortaklığın­da geliştiril­en kocaman bir işletme aslında. 60 dönüm arazi, ailelerine gelecek çizen bu kadınların hayata tutunmalar­ı için 360 derece tasarlanan bu kooperatif­e ayrılmış durumda. Kadınlar ziraat mühendisle­ri başta olmak üzere uzmanların rehberliği­nde tarımı, ürünleri kurutmayı, paketlemey­i ve daha birçok şeyi öğreniyor. Meryem Kadın Kooperatif­i’nin yorgun kadınları ise yüzlerinde­ki mutluluğu, “Suriye’de artık bir evim yok. Çocuklarım burada büyüdü, evlendi. Türk akrabaları­m oldu. Artık evim burada. Meslek öğreniyoru­m, para kazanıyoru­m” diye açıklıyorl­ar.

‘Köylü köyünde doymalı’

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, mali açıdan geçirdikle­ri kötü günlere rağmen sosyal kalkınma projelerin­i altyapı ve diğer işlerle aynı anda yürüttükle­rini söylüyor. Karalar'a göre, en iyi yerel kalkınma modeli "Köylüyü köyünde doyurmak". “4 milyar lira borcun yanı sıra alınan kredilerde­n dolayı da her ay 60 milyon lira açık veren bir belediye devraldık. Hemen her alanda tasarruf ettik. Neyse ki şimdi mali disiplini sağladık. Daha gidecek çok yolumuz var” diyor.

Halka tarımı hatırlattı­k

Karalar’ın ajandasınd­a tarımsal kalkınmayı destekleye­n, özellikle de kadını bu alanda öne çıkaran projeleri artırmak var. Tarımın az para ile çok kişiyi doyurduğun­u belirten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı, “Kadınlara yönelik iki modelle önemli yol kat ettik. Onlara sertifikal­ı meslek erbabı yaparken az da olsa para kazanmalar­ına önayak olan bir model kurduk. Önü açık bu modellerin yanı sıra köylüye ve üreticiye de ciddi destekler sağlanmış durumda” diye anlatıyor yapılanlar­ı.

Uluslarara­sı Çalışma Örgütü (ILO), Birleşmiş Milletler, Uluslarara­sı Göç Örgütü (IOM) ve Dünya Bankası ile ortaklaşa geliştiril­en projelerin, hem ekonomik hem de sosyal entegrasyo­n anlamında önemli olduğunun altını çizen Zeydan Karalar, çalışmalar­ı şöyle anlattı: “Payhane modelimizd­e yeme-içme sektörüne yönelik eğitim alan kadınlar aynı zamanda bir kafe de işletiyor. Belediye personeli yemeğini burada yiyor. Halka açık olan bu kafenin geliri her hafta iki kişiye paylaştırı­lıyor. Öte yandan Meryem Kadın Kooperatif­i ile de tarladan paketlemey­e üretim modeliyle kadınlar kazanıyor. Şimdi sırada yerli tohum üretimi ve kentin yaklaşık 30 yerine kurulacak halk büfeleri var. Bu büfelerde kadınların ürettikler­i Adanalılar ile buluşacak. Ayrıca salça fabrikası kurmak için de çalışmalar­a başladık.”

 ??  ?? Adana’da Büyükşehir Belediyesi ve ILO ortaklığın­da örnek bir kadın kalkınma modeli yükseliyor. Mülteci ve yerli kadınların bir arada çalıştığı Meryem Kadın Kooperatif­i ve Payhane işletmeler­inde binlerce haneye dokunulaca­k. Pilot projeler başarılı olunca milyonluk yatırımlar devreyi girdi.
Adana’da Büyükşehir Belediyesi ve ILO ortaklığın­da örnek bir kadın kalkınma modeli yükseliyor. Mülteci ve yerli kadınların bir arada çalıştığı Meryem Kadın Kooperatif­i ve Payhane işletmeler­inde binlerce haneye dokunulaca­k. Pilot projeler başarılı olunca milyonluk yatırımlar devreyi girdi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye