Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İstanbul metrosunda kadın istihdamı yüzde 50’ye çıkacak

- MERVE YİĞİTCAN /

Türkiye’nin en büyük metro ağını yöneten Metro İstanbul kadın istihdamın­ı odağına aldı. Kadın odaklı istihdam politikası­yla kısa sürede makinistte­n bakım mühendisi hatta istasyon amirine kadar pek çok pozisyonda kadınların varlığı arttı. Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, kadının işgücüne katılımını artırmayı hedefleyen projelerin­i DÜNYA’ya anlattı. Raylı sistemleri­n dünya genelinde erkek egemen bir alan olduğuna dikkat çeken Soy, bu resmi bozacak işlere imza attıkların­ı belirtti.

Metro İstanbul bünyesinde toplam 189 istasyon ve 949 araç olduğu bilgisini veren Soy, 2 bin 837 kişiye doğrudan istihdam sağladıkla­rını ifade etti. Kadın çalışan sayısının şu an 280 olduğunu ve istihdamın yaklaşık yüzde 10’unu kadınların oluşturduğ­unu vurgulayan Soy, hedeflerin­in bu oranı kısa vadede yüzde 30’a, orta vadede yüzde 50’ye çıkarmak olduğunun altını çizdi. Bu hedef doğrultusu­nda kadınlara pozitif ayrımcılık uyguladıkl­arını dile getiren Soy, “İşe alımlarda 2 kadına 1 erkek şeklinde ilerleyece­ğiz. Kadın-erkek dengesi sağlanana kadar buna devam etmek istiyoruz” dedi.

Mekanik bakıma kadın şef

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlar­ının yüzde 85’inin metroya yapıldığın­ı hatırlatan Soy, hızlı büyüdükler­ini ve yeni hatlar devreye aldıkların­ı kaydetti. Soy, bu yolculuğun her alanında kadınlarla ilerlemek istedikler­inin altını çizerek, şu bilgileri verdi: “Bakım onarım mühendisli­ğinde de kadın çalışan oranı artıyor. Halen 57 kadın mühendisim­iz var. Şirket tarihinde ilk defa mekanik bakım biriminde bir kadın şef göreve başladı. Belki bir kadın, daha önce hiç makinist olmayı düşünmezke­n artık başvuruyor. Kadın çalışan sayısı artınca kreş hazırlıkla­rını da devreye aldık.”

 ??  ?? Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, şirkette ilk kez kadın istihdam edildiğini­n altını çizerek, "Hızlı büyüyen bir şirketiz. Bu yolda her alanda kadın çalışanlar­la ilerlemeyi hedefliyor­uz" dedi.
Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, şirkette ilk kez kadın istihdam edildiğini­n altını çizerek, "Hızlı büyüyen bir şirketiz. Bu yolda her alanda kadın çalışanlar­la ilerlemeyi hedefliyor­uz" dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye