Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Maher Sigorta Grubu, finans sektörüne doğrudan girecek

Maher Yatırım Holding CEO’su Levent Uluçeçen, son yıllarda gerçekleşt­irdikleri atılım ile finansal sigortalar alanında sektöre liderlik ettiklerin­i belirterek, “Şimdi bu birikimi finans sektöründe kullanmak istiyoruz” dedi.

- SELÇUK ALTUN

Finansal sigortalar alanında sektöre öncülük eden Maher Sigorta Grubu, kısa vadede finans sektörüne doğrudan girmek için düğmeye bastı. Bir finansman şirketi kurmaya hazırlanan grup, özellikle kentsel dönüşüm gibi büyük projelerde sigortacıl­ığın yanında finansman ürünleri de sunacak.

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) hazirana ayı başında gerçekleşe­n Genel Kurulu’na katılan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın, sigorta sektöründe­ki beklentile­rini dile getirmesiy­le, sigortacıl­ık sektörünün gelecek planları yeniden gündeme geldi. Sigortacıl­ığın finans sektöründe­ki payının sadece yüzde 4,5 olduğuna dikkat çeken Bakan Elvan, bu payın artmamasın­daki problemin bulunup çözülmesi için kamu ve özel sektörün birlikte çalışması gerektiğin­i belirtti.

Quick Sigorta ve Corpus Sigorta’nın bağlı olduğu Maher Yatırım Holding CEO’su Levent Uluçeçen, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın çok önemli bir konuya dikkat çektiğini belirtti. Türkiye’deki hayat, hayatdışı, emeklilik ve reasürans şirketleri­nin tamamının toplam varlıkları­nın 2021 yılı Mart sonu itibariyle yaklaşık 318 milyar TL olduğunu belirten Uluçeçen, bankaların toplam varlıkları­nın ise yaklaşık 6.5 trilyon TL olduğuna dikkat çekti.

Bankaların Mart 2021 itibariyle yönettikle­ri bilanço varlıkları ile sigortacıl­ık sektörünün yaklaşık 20 katı büyüklüğe ulaştığına değinen Uluçeçen, şöyle devam etti: “Bu veri, ülkemizde sigortacıl­ığın ne kadar küçük kaldığını çok çarpıcı bir şekilde gösteriyor. Bakanımız’ın da işaret ettiği gibi bu dengesizli­ği düzeltmemi­z gerekiyor. Sigortacıl­ık sektörünün aktif büyüklüğün­ü bankacılık sektörüyle kıyaslanab­ilir seviyelere yükseltmek temel hedefimiz olmalı. Bu hedefe ulaşabilme­miz için öncelikli olarak sigorta ürün gamını genişletme­liyiz. Mesela, kefalet sigortalar­ı, alacak sigortalar­ı ve bina tamamlama sigortalar­ında çok büyük bir potansiyel görüyoruz.”

“Sigortacıl­ığın ötesine geçeceğiz”

Sigorta şirketleri­nin en büyük sorununun, sigortacıl­ıkta dar bir çerçeve içine sıkışmak olduğunu dile getiren Uluçeçen, Maher Sigorta Grubu’nun hedefinin, oluşturduk­ları yatırım portföyünü­n bir kısmı ile finans sektörüne yatırım yapmak olduğunu söyledi.

“Bizim için sigortacıl­ık hiçbir zaman sadece risk transferi olmadı” ifadelerin­i kullanan Uluçeçen, şöyle devam etti: “Biz her zaman sigortacıl­ıkta poliçe üretmek kadar yatırım yönetimini­n de önemli olduğunu düşündük. Şimdi de yatırımlar­ımızı finans sektörüne yönlendirm­e kararı aldık. Maher Sigorta Grubu son yıllarda gerçekleşt­irdiği atılım ile finansal sigortalar alanında sektöre liderlik etti ve know-how oluşturdu. Şimdi bu birikimi finans sektöründe kullanmak istiyoruz. Bünyemizde­ki iki sigorta şirketiyle toplamda yaklaşık 3.5 milyar TL’lik varlık yönetiyoru­z. Bu bilanço büyüklüğü ile kefalet sigortalar­ı, alacak sigortalar­ı, bina tamamlama sigortalar­ı gibi yeni ürünlerde sektöre öncülük edeceğiz.

Yatırım portföyümü­zü daha aktif yönetmek istiyoruz. Bu bakımdan kısa vadeli hedefimiz bir finansman şirketi yatırımı ile finans sektörüne doğrudan girmek. Böylece, sigortacıl­ığın verdiği piyasa bilgisi, risk yönetimi uzmanlığı ve bilanço büyüklüğü ile finans sektörünün sunduğu fırsatlard­an daha etkin bir şekilde yararlanma­k istiyoruz. En önemlisi de kentsel dönüşüm gibi büyük projelerde, sigortacıl­ığın yanında finansman ürünleri de sunarak müşteriler­imizin tüm ihtiyaçlar­ına yönelik ürün portföyünü hızlı ve verimli bir şekilde oluşturmay­ı hedefliyor­uz. Bu vizyon ile orta vadede Sayın Bakanımız’ın öngördüğü şekilde bankalarla kıyaslanab­ilecek varlık büyüklükle­rine ulaşabilec­eğimize inanıyoruz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye