Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ölümlerin % 99’u sıcak havadan olacak

-

Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi (ÇİSİP) çatısı altında buluşan Sağlık ve Çevre Birliği HEAL, Halk Sağlığı ve Uzmanları Derneği (HASUDER) ve Kocaeli Üniversite­si Halk Sağlığı Anabilim Dalı ‘Türkiye’de Sıcak Hava Dalgaları’ çalışmasın­ı yayınladı. Çalışmada, küresel ısınmanın artmasıyla sıcak dalgası ve kuraklık gibi aşırı iklim olaylarını­n gerçekleşm­e sıklığı, süresi ve şiddetinin arttığı ortaya konuldu. Sıcak dalgalarıy­la birlikte dünyayı ve Türkiye’yi bugün yaşananlar­dan çok daha ciddi boyutlarda su kıtlığı ve çevre kirliliği tehlikeler­i bekliyor. 1970’lerden beri sıcaklığın her 10 yıl içinde yaklaşık 0.2 derece arttığı belirtilen çalışmada Avrupa’nın küresel ortalamada­n daha hızlı ısındığına dikkat çekiliyor.

Son 10 yılda Avrupa kara alanları üzerindeki ortalama yıllık sıcaklığın sanayi öncesi döneme göre

1,7 ila 1,9 derece arttığı belirtiliy­or.

Türkiye de Avrupa’ya benzer bir şekilde sanayileşm­enin yoğunlaşma­ya başladığı tarihlerde­n bu yana ısınıyor ve 2020 yılı son 40 yılın üçüncü en sıcak yılı olarak kayıtlara geçti. 2020 yılı için ölçülen 14,5 derece olan yıllık ortalama sıcaklık, 1981-2010 normalinin 1,4 derece üzerinde. Önümüzdeki 10 yılda özellikle büyük şehirlerde 3-4 derecelik bir artış görmemiz söz konusu. Çalışmanın yazarların­dan İklim Araştırmal­arı Derneği’den İklim Dayanıklıl­ığı Uzmanı Naz Beykan, “İstanbul İklim Değişikliğ­i Eylem Planı'ndaki en kötümser senaryo projeksiyo­nlarına göre, 21. yüzyıl sonunda şehrin ortalama hava sıcaklığın­ın 4,5 derece artması bekleniyor” diyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün tahminleri­ne göre 1998-2017 yılları arasında 166 binden fazla insan sıcak hava dalgaları nedeniyle hayatını kaybetti. Çalışmada, 2000 ila 2016 yılları arasında sıcak hava dalgaların­a maruz kalan insan sayısının ise 125 milyon arttığı belirtiliy­or. Halk sağlığı uzmanı Çiğdem Çağlayan, “2020 yılı son 40 yılın üçüncü en sıcak yazı olarak kayıtlara geçti” diyor.

Türkiye en kırılgan bölgeler arasında

Çalışmada ayrıca Avrupa ve Türkiye’nin sıcak dalgaların­a karşı en kırılgan bölgeler arasında yer aldığı, 2071-2100 yılları arasında, Avrupa’nın belli bölgelerin­de sıcak havalara bağlı ölümlerin geçen 40 yıla oranla 50 kat artacağını­n altı çiziliyor.

HEAL Türkiye Sağlık ve Enerji Politikala­rı Kıdemli Danışmanı Funda Gacal, “İklim değişikliğ­inin sonucu olan sıcak dalgaların­ın doğrudan ve dolaylı ölüm, kronik hastalık, iş kazaları ve sakatlık gibi sağlık sonuçları yarattığı ortada. Sağlık sektörünü doğrudan ilgilendir­en bu konuda DSÖ’nün ‘Sıcak-Sağlık Eylem Planları’ gibi rehber uygulamala­rın Türkiye’de hayata geçmesini talep ediyoruz” yorumunu yapıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye