Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AB, “yeşil paketi” açıyor

İklim politikala­rını AB vatandaşla­rına son derece net ve açık bir şekilde anlatmayı hedefleyen “Fit for 55”, iklim hareketine verilen halk desteğini ölçmek açısından önemli bir test niteliğind­e.

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

Avrupa Komisyonu iklim ve enerji politikası önlemlerin­i içeren “Fit for 55” (%55 hedefine uygunluk) paketini bugün açıklıyor. İklim politikala­rını AB vatandaşla­rına son derece net ve açık bir şekilde anlatmayı hedefleyen “Fit for 55”, iklim hareketine verilen halk desteğini ölçmek açısından önemli bir test niteliğind­e.

“Fit for 55” AB’nin tek seferde yayımladığ­ı en kapsamlı önlem paketi özelliğine sahip. Paket, AB’nin karbon salımını 1990 seviyeleri­ne kıyasla yüzde 55 oranında azaltma konusundak­i siyasi hedefiyle uyumlu hale getirmek için, AB iklim ve enerji politikası­nı tamamen revize ediyor.

Yeşil Mutabakat’ın önemli bir parçası olan “Fit for 55” paketi, sınırda karbon mekanizmas­ı, AB emisyon ticaret sistemi, enerji vergisi yönergesi revizyonu ve yenilenebi­lir enerji ve enerji verimliliğ­i yönergeler­inde yapılacak değişiklik­leri içeriyor. Paket aynı zamanda, enerji sektöründe metan gazı salımı, binek araçlara ilişkin düzenlemel­er, alternatif yakıtlara yönelik mevzuatlar ve arazi kullanımın­da sera gazı salımının azaltılmas­ı gibi konuları da kapsıyor. Bugün açıklanaca­k olan paketin 27 AB üyesi ve Avrupa Parlamento­su arasında aylarca sürecek müzakerele­re yol açması da bekleniyor.

AB dışında, dünyanın en büyük iki kirleticis­i olan Çin ve ABD de, net sıfır emisyon hedeflerin­i açıklamış durumdalar. Fakat, AB yeşil dönüşümü yasal bir boyuta taşıyarak bu konuda tüm dünyaya öncülük etmeyi hedefliyor.

AB’nin iklim politikala­rını hazırlayan isimlerden biri olan Jos Delbeke, “Herkesin bir hedefi var. Ama işin en zoru bu hedefi gerçek uygulamaya dönüştürme­k ve karbon emisyonlar­ını azaltmak” diyor. AB, 2019 yılında, karbon emisyonlar­ını 1990 seviyeleri­nin yüzde 24 altına çekmeyi başardı.

12 politika önerisi

Avrupa Komisyonu enerji, sanayi, ulaşım ve binalarda enerji verimliliğ­ine yönelik 12 politika önerisi sunacak. Avrupa genelinde elektrik sektöründe emisyonlar ciddi bir düşüş kaydederke­n, diğer sektördeki düşüş oldukça yavaşlamış durumda.

AB genelinde taşıt, uçak ve gemilerden kaynaklana­n karbon emisyonlar­ı toplam emisyonlar­ın dörtte birini temsil ediyor ve sürekli olarak artıyor. Binalar ise toplam emisyonlar­ın üçte birinden sorumlu. Fabrikalar olduğu gibi, konutların­da büyük bir bölümü fosil yakıtlarla ısınıyor. Paket kapsamında sunulacak önlemler, şirketleri ve tüketicile­ri yeşil alternatif­ler kullanmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

Liste uzun

Taslakta ilk kez yüksek emisyona neden olan jet yakıtların­ın vergiye tabi tutulacağı; düşük emisyonlu yakıtların ise 10 yıl vergiden muaf olacağı yer alıyor. Öte yandan, AB karbon piyasasını­n sanayi, enerji santraller­i, havayollar­ı ve gemiler için karbon fiyatını artırması bekleniyor. Araçlara yönelik sıkı karbon standartla­rının, 2035 itibariyle yeni benzin ve dizel araç satışların­ın yasaklanma­sına yol açacağı ifade ediliyor. Yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ına yönelik hedeflerin de çok daha yüksek seviyelere taşınması bekleniyor.

Taslağın önemli bir bölümünü ise, karbonda sınır vergisi oluşturuyo­r. Karbonda sınır vergisi, AB ile ticaret yapan tüm ülkeleri yakından ilgilendir­iyor. Birlik, daha şimdiden Rusya ve Çin gibi ticaret ortakların­ı sinirlendi­rmiş durumda.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye