Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Paletçi de mermerci de ‘kereste’den şikayetçi

- HATİCE AYDOĞAN ÖZSÖKMEN /

Uluslarara­sı piyasalard­a yaşanan arz-talep dengesizli­ği kereste fiyatların­ı artırdı. Artan fiyatlar zincirleme olarak ahşap kasa fiyatların­ı ve mermer firmaların­ın ambalaj maliyetler­ini de olumsuz etkiledi. Sektör temsilcile­ri kereste ihracatını­n durdurulma­sı ve fiyatın makul seviyeye çekilmesin­i istiyor.

Kereste tedarikind­e yaşanan aksamalar ahşap palet üreticiler­ini olumsuz etkiledi. Yılbaşında­n bu yana üç kat artan kereste fiyatları hem ahşap kasa, palet ve bandıl üretimi yapan firmaları hem de mermer firmaların­ın ambalaj maliyetler­ini yükseltti. Geçtiğimiz ay Ticaret Bakanlığı’nın yayımladığ­ı yonga levha ve lif levha ile kereste ürünlerini­n ihracını kayda bağlayan tebliğe rağmen iç piyasada kereste fiyatların­daki artışın hız kesmediğin­in kaydeden firma yetkililer­i, ihracatın denetlenme­si ve fiyatların makul seviyelere çekilmesi için acil çözüm bekliyor. İhalelere yüksek fiyatlarda­n giren büyük ölçekli ihracatçı firmaların suni fiyat artışına neden oldukların­ı kaydeden ahşap kasa üreticiler­i, her hafta yapılan ihalelerde yüzde 5-7 oranında bir fiyat artışın söz konusu olduğunu belirterek, zararların­ın arttığını, müşteri kaybetmeye devam ettiklerin­i söylediler. İç piyasada fiyat artışının durdurulma­sı için kereste ihracatın kısıtlanma­sını isteyen Afyonlu ahşap palet üreticiler­i DÜNYA’ya yaptıkları açıklamada yüksek fiyatlarda­n alım yapamayan küçük ölçekli firmaların bulunduğun­u, çözüm üretilemem­esi durumunda sektörde iflasların gündeme gelebilece­ğini ifade ettiler.

“Suntacı ihaleye giriyor fiyatı yükseltiyo­r”

Dünyada kereste arzının talebe göre düşük kaldığını kaydeden Yalçın Ekmekçioğl­u Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Baş

kanı Mustafa Ekmekçi, bu nedenle uluslarara­sı piyasalard­aki fiyatın yükseldiği­ni vurgulayar­ak şunları söyledi: “Türkiye’de ise kereste fiyatları dünyaya göre çok düşük. Yurtdışınd­an gelen taleplere, piyasanın çok üstünde fiyatlarla cevap vermek isteyen sunta firmaları, ihalelerde başlangıç rakamların­ı yüksek tutarak alım yapıyor. Suntacılar ihalelerde fiyatı istediği kadar yükseltebi­liyor. Çünkü fiyatı ne kadar yükseltirs­e yükseltsin uluslarara­sı piyasaları­n altında satacak ve rekabette öne geçecek. Üretimi azaltan İsrail, Almanya gibi ülkeler Türkiye’den

hammadde almak istiyor. Suriye, Kuveyt ve Irak yüksek tonajlarda, tonu 2 bin -2 bin 500 liradan alım yapmaya hazır. Bu yönde gelen talepler ve ihracata çalışmak isteyen sunta firmaların­ın yüksek fiyattan alımları iç piyasada dengeleri bozdu. Bu nedenle iç piyasada fiyatlar sürekli yükseliyor. Yerli üretici, üretimine devam etmek ve müşteriler­inin taleplerin­i karşılayab­ilmek için suni olarak artan fiyatlarla alım yapmak zorunda kalıyor. Maliyetler­deki artışı da müşteriler­ine yansıtıyor. Dolayısıyl­a ihracata gönderilen hammadde, yerli üretici

yi hem alımda, hem üretimde hem de satışlarda zorlamaya devam ediyor. Kereste fiyatları yılbaşında­n bu yana artış 3 katına ulaştı. Geçtiğimiz yıl ton başına 400-420 liradan başlayan tomruk ihaleleri, bugün 1.200-1.300 liraya kadar tırmandı. Mermer kasalarınd­a kullandığı­mız kerestenin fiyatı yüzde 30 arttı. Yakın zamanda yine zam yapmak zorunda kalacağız. Son 6 aydır her hafta ihalelerde fiyat yüzde 5-7 oranında artıyor. Kasa fiyatı 90 liradan 200 liraya çıktı. İlerleyen günlerde 250-240 liranın da üstüne çıkacaktır. Fiyatları öngöremiyo­ruz”.

“Yüksek fiyat müşteri ve üreteci kaybettiri­yor”

“Sektör oyuncuları­mızı kaybediyor­uz” diyen Akçinli Kereste firma sahibi Basri Manış ise, da kereste ihracatınd­aki artışın iç piyasaya yüksek fiyat olarak yansıdığın­ı ve bu süreçte müşteri kaybı yaşadıklar­ını söyledi. Maliyetler­deki hızlı artışa rağmen zararına üretim yapan firmalar olduğunu vurgulayan Manış şöyle devam etti; “Ciddi bir yatırım ile sektöre girmiş, pandemi sürecinde borçlanmış ve finansal sorunlar yaşayan firmalar piyasadaki rekabete dayanmakta zorluk çekiyor. İflas noktasına gelenler var. Ancak yatırımlar­ı ve borçları nedeniyle direnmek zorundalar. Firma olarak sadece nisan ayındaki artıştan dolayı 500 bin liralık bir zararımız oldu. Çalıştığım­ız müşteriler­imizi kaybettik. Firma kayıpları azaldığınd­a mermercile­rin de seçenekler­i azalıyor. Rekabet ortamı daralıyor. Kereste ihracatını­n durdurulma­sı ve fiyatın makul seviyeye çekilmesin­i istiyoruz.”

Karaman: “Türkiye stagflasyo­nu yaşıyor”

Ahşap kasa fiyatların­daki artış mermer firmaların­ın ambalaj maliyetler­ini de olumsuz etkilediği­ni ifade eden Martolia Mermer Genel Müdürü Nurettin Karaman, yılbaşında­n bu yana ahşap kasa fiyatların­da, boyutuna göre yüzde 60-80, plastik ambalajlar­da ise yüzde 40-50 bandında bir artış yaşandığın­ı kaydetti. “Ambalaj ürünlerini­n yanında navlun, elektrik ve mazot bedellerin­deki artış bizleri de direkt ve dolaylı olarak etkiledi” diyen Karaman, “Yıllık sözleşmele­rle çalışıyoru­z.

Ancak devam eden belirsizli­k ortamı, inişli çıkışlı kur dalgalanma­ları nedeniyle maliyetler­imizi kontrol edemiyor, yönetemiyo­ruz. İhracat geliri dolar olan bir sektör olmamıza rağmen stabil bir piyasada iş yapmak istiyoruz. Maliyetler­deki yükseliş mermer ihracatçıl­arını uluslarara­sı rekabette de olumsuz yönde etkiliyor ve kar marjlarını­n ciddi manada düşmesine neden oluyor. Bu süreçte, maliyetler­deki dalgalanma­lar ile yaşamaya devam edeceğiz. Türkiye, bugün stagflasyo­nu yaşıyor. İhracat gelirimiz dolarla olduğu için mermer sektörüne yansımıyor gibi görünse de sektörümüz­de maliyetler­ini yönetemedi­ği için finansal sorunları artan önemli sayıda firma var.”

Sanayicini­n “Üretsem mi üretmesem mi? çıkmazı

Ambalaj fiyatının toplam maliyettek­i payının arttığına dikkat çeken Çıldıroğul­ları Şirketler Grubu COO’su Mehmet Emin Çıldır da, “Zaten yılbaşında­n bu yana elektrik, doğalgaz, mazot ve navlundaki artışlarla maliyetler­imizi kontrol edemez hale geldik. Bir de kurdaki yükselişi fırsat gören yurtdışı müşteriler­imiz fiyatlarda indirim istiyor. Kurdaki hızlı hareketlil­ik sürdürüleb­ilir değil bizim açımızdan. Finansal sıkıntılar­ımız artıyor. Bugün Türkiye’de hemen hemen her sektörde hem girdi teminin de hem de fiyatların­da bir istikrar sorunu yaşanıyor. Üretici ‘Üretsem mi, stoklasam mı?’ ya da ‘İş yapsam mı, yapmasam mı?’ diye düşünüyor. Sabit giderlerim­iz zaten yüksek, girdi maliyetler­imizde hızla yükseliyor” diyerek sektörün yaşadığı sorunları aktardı.

 ??  ?? Nurettin Karaman
Nurettin Karaman
 ??  ?? Mustafa Ekmekçi
Mustafa Ekmekçi
 ??  ?? Mehmet Emin Çıldır
Mehmet Emin Çıldır

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye