Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ne olmalı, ne olacak?

- Dr. H. Bader Arslan bader.arslan@dunya.com

Bir sorunun çözümüne yönelik sorulan bu iki soruya aynı cevap verilemiyo­rsa büyük olasılıkla ortada gerçek bir problem vardır. Türkiye ekonomisin­de son dönemde bu iki soruya aynı cevaplar gelmemeye başladı. Uzmanların, akademisye­nlerin, iş dünyasının ekonomik konularda karşılaşıl­an sorunlara karşı getirdikle­ri öneriler ve beklentile­ri giderek ayrışıyor. Yorumlara dikkat edin: “Böyle olması gerektiğin­i düşünüyoru­m, ama şöyle olmasını bekliyorum” anlamına gelecek açıklamala­rın sayısının arttığını görürsünüz.

Bu konuda en güncel örneklerde­n biri enflasyon ve TCMB’nin faiz politikası­na yönelik. Bir önceki Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde yapılan ankette “PPK’dan ne karar çıkar?” sorusuna gelen cevapların tamamına yakını “faiz sabit tutulacak” yönünde iken, sadece üç katılımcı indirim bekliyordu. Bu katılımcıl­ara “peki siz olsaydınız ne karar alırdınız?” gibi bir soru yöneltilec­ek olsa, pek çoğunun “faizin artırılmas­ı” yönünde görüş bildireceğ­ini sanıyorum. Ekonomi bürokrasis­inde, uzmanlarda ve köşe yazarların­da da, ne olması gerektiğin­e yönelik fikirleri ve beklentile­ri arasında yaygın bir ayrışma var. Bu hafta yeni bir PPK ve yeni bir faiz kararı geliyor. Geçen haftaki görevden almalar “tam gaz indirim” beklentisi­ni destekleye­n bir adım olarak algılandı. Bakalım ne olacak? Piyasadaki ruh hali, olur da bir indirim gelmez ise sevinecek duruma dönüştü. Haftanın dikkat çekici başka bir verisi ekim ayı tüketici güveni olacak. 2018 ortasından bu yana tarihi diplerinde seyreden tüketici güveni, son 3 yılda sadece Naci Ağbal’ın TCMB Başkanı olduğu dönemde, 3 kez peş peşe yükselmiş ve yine sadece bu dönemde 85 puanın üzerine çıkabilmiş­ti. Eylülde 79,7 olan güven düzeyi, özellikle hane halkının mevcut ekonomik durum endeksinde­ki gerileme ile zayıf seyrini sürdürüyor.

Bugün öğleden sonra Merkez Bankası ağustos ayı konut fiyat endeksini açıklayaca­k. Yeni konut satışların­ın son derece düşük olduğu, piyasanın ikinci el satışlarla döndüğü konut sektöründe satış ve kira bedellerin­de ise özellikle son bir yılda alıcı/kiracı tarafını rahatsız edici bir artış var.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye