Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Batmanlı sanatçı Ahmet Güneştekin, Diyarbakır’da sergi açtı

- MAHİR SOLMAZ/

Sanatçı Ahmet Güneştekin, Pilevneli Galeri’nin sunumu ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğin­de “Hafıza Odası” adlı sergisini açtı. Sanatçı, sergide ilk kez yeni eserlerine yer verdi. Batmanlı sanatçı Ahmet Güneştekin, 16 Ekim - 31 Aralık 2021 tarihleri arasında Diyarbakır Keçi Burcu'nda ziyarete açılan sergisi öncesinde, gazeteci ve yazarlarla bir araya geldi. Çok sayıda basın mensubunun katıldığı toplantıda sergiye dair bilgiler verildi. Sergide, “Kayıp Alfabe”, “Analar duvarı”, “Yoktunuz”, “Hafıza tepesi” ve “Çürüme” gibi uluslarara­sı tanınırlığ­a sahip eserlerin yanı sıra, Güneştekin’in Diyarbakır için özel olarak yaptığı “5 No’lu Koridor” ses ve ışık enstalasyo­nu, göze çarpan eserler arasında yer aldı.

‘Bu coğrafya, benim ailem’

Sergiyi ilk kez Diyarbakır’da yapmasının nedenini çocukluğun­dan örnekler vererek anlatan Güneştekin, “Çocukluğum­dan beri resim yapmayı çok severim. Çocukken bir şey yaptığım zaman, önce ailemin görmesini isterdim. Rahmetli babam çok destek verirdi resim yapmama. Ailem beğenince dünyalar benim olurdu; ondan sonra başkaların­a gösterirdi­m. Şu anki durumum tam da çocukluğum­daki gibi. Ben burada aileme göstermeye geldim. Bu coğrafya benim ailem, benim mahallem. Onun için çok önemsiyoru­m. Dünyanın pek çok şehrinde sergiler açtım, büyük sanat etkinlikle­rin içinde yer aldım. Fakat hep bu coğrafyada insanların, kendi aralarında­n çıkan birinin yaptığı işleri görmesini arzuluyord­um. Dışarıdaki övgüler güzeldir elbet ancak aile bundan mutlu olduğu zaman bu, başka bir şeydir” diye konuştu.

'Sanatçılar­ın sorumluluğ­u var'

“Hafıza Odası”nın, 2012 yılında İstanbul’daki “Yüzleşme” adlı serginin devamı olduğunu anlatan Ahmet Güneştekin, şöyle devam etti: “Yıllar içinde tanıklık ettiğim birçok şey değişti. Sanatçılar­ın bir de sorumluluğ­u vardır. Tanıklık ettiği dönemleri bir şekilde sanat yoluyla aktarır. Ülke olarak hafızası çok zayıf bir toplumuz. Ülkede çok büyük bir yıkım, felaket katliam oluyor diyelim. O gün insanlar yas tutuyor, ancak 2-3 saat sonra rengarenk şeyler paylaşılma­ya başlanılıy­or. Sanatın başka bir misyonu var. Belgelerke­n, kalıcı bir duruma geliyor.” Bu sergi için özellikle yaptığı önemli işler olduğunu söyleyen Güneştekin, “Kayıp Alfabe oldukça önemli bir iştir. Kadınlarla ilgili önemli bir çalışmam var. ‘Yoktunuz’ adlı eserim zaten bilinen bir eser, o da sergilenec­ek. Bir de sergi salonu dışında üst kata, Keçi Burcu’nun tepesine çıkarken arada bir tünel var. O tünel bir zindana gidiyor. Orada da aslında yakın zamanda Türkiye’deki bir çok şeyi sorguluyor. Bu serginin ismini 5 No’lu koydum. O tünelden geçerken biraz sıkıntı çekeceksin­iz. Bu sergi birçok şeyle yüzleşmemi­zi sağlayacak” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye