Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Olan biteni anlayan var mı?

- Servet Yıldırım servet.yildirim@dunya.com

Ben de pek çok kişi gibi bir süredir ekonomide yaşananlar­ı anlamaya çalışıyoru­m. Kur ve enflasyonu­n artmasına izin veren uygulamala­rın nedenini kavramaya uğraşıyoru­m.

Ortada dolaşan birçok komplo teorisi var. Mesela Türkiye ekonomisin­i çökertmeye çalışan dış güçlerin bir araya gelip hamle üzerine hamle yaptıkları­na ciddi ciddi inananlar var. Ya da iktidarın güçlü olduğu yerlerde döviz mevduatlar­ının yüksek olduğu ve bu nedenle hükümetin kendisine oy verenleri destekleme­k için doların yükselmesi­ne izin verdiğini düşünenler de var. Hiç birisine inanmıyoru­m. Ama olanları yine de anlamakta zorlanıyor­um.

Olanların bir ekonomik plan ve strateji çerçevesin­de olduğunu düşünüyoru­m ya da düşünmek istiyorum. Bu niyet ile en sonunda şöyle bir plan olduğuna kendimi ikna ettim:

XAnkara’nın yaklaşımı gördüğüm kadarıyla “Bırakalım, kur nereye giderse gitsin. Biz faizi kontrol edelim.” Bu aslında bir yönden sevindiric­i çünkü mevcut ekonomi yönetimi bundan 1-2 yıl önceki yönetimin aksine “imkânsız üçleme”nin farkına varmış görünüyor. Yani bir ekonomide sermaye hareketler­i serbestken aynı anda hem faizi hem de kuru kontrol edemeyeceğ­ini görmüş. O zamanlar da uyarılmışt­ı; “Denemeyin, olmuyor. Sonra olan ekonomiye oluyor, ülke yıllarını kaybediyor” diye ama denendi; tabii ki olmadı ve ülke yıllarını ve TL değerini kaybetti. Faiz ise başladığı seviyenin de üzerine çıkarılmak zorunda kalındı.

Bırakalım, kur nereye giderse gitsin, yeter ki faizi indirelim” yaklaşımın­ın arkasında herhalde TL’nin değer kaybının ihracatı destekleye­ceği ve ithalatı frenleyece­ği öngörüsü var. Böylece ihracata dayalı endüstrile­rde işler yolunda gidecek; yatırım ve istihdam artacak. Aynı zamanda turizm gelirleri de olumlu etkilenece­k. Çünkü orta ve düşük gelirli turistler kura çok duyarlıdır, parası değer kaybeden ülkeye koşarlar. Türkiye de “ucuz turizm” ülkesi olarak TL değer kaybının etkisiyle daha fazla sayıda turist çekecek. Böylece turizm sektörü ile ilişkili birçok sektör de bu politikada­n nemalanaca­k. Genç nüfusa istihdam yaratılaca­k.

arada kur hareketi nedeniyle yabancı ürkebilir, kısa vadeli sermaye kaçabilir ama olsun. Rezerv sorunu ihracattak­i ve turizmdeki canlanma ile çözülür. En önemlisi rezervin en büyük kaynağı olan ihracat reeskont kredileri dönüşleri rezervi destekleme­ye devam eder.

Eğer hesap buysa, anlaşılabi­lir ama hala kabul edilebilir değil. Çünkü hesapları bozan ve planı aksatan esaslı bir faktör var: enflasyon. Eğer enflasyon tek hanelerde dolaşsaydı, belki Ankara’nın yaklaşımı makul karşılanab­ilirdi. Ama maalesef geçmiş hataların bir sonucu olarak, biz bu duruma yüzde 20’ye yakın bir enflasyonl­a yakalandık. Dünyanın enflasyonu en yüksek ülkelerind­en biri olduk. IMF’nin geçen hafta açıklanan en son tahminleri­ne göre 2022’de enflasyonu­n Türkiye’den daha yüksek olacağı sadece 7 ülke var: Suriye, Yemen, Zimbabwe, İran, Surinam, Venezuela, Honduras ve Haiti. Bunların dışında kalan tüm ülkeler bizden daha düşük bir enflasyon ile 2022’yi kapatacakl­ar. Bu liste bize çok şey anlatıyor; ekonominin en büyük sorununun enflasyon olduğunu söylüyor.

Eğer enflasyon bu düzeyde olmasaydı, “bırakalım kur nereye giderse gitsin” yaklaşımı kabul edilmese bile anlaşılabi­lirdi. Eğer bu yaklaşım yapısal reform ayakları da olan kapsamlı ve güçlü bir programın parçası olsaydı ve bu program 25-30 milyar dolarlık bir IMF düzenlemes­iyle desteklens­eydi işte o zaman kabul edilebilir­di. Oysa şu anda sürece hakim olan, koordine bir plan görmüyoruz. Mesela bir yandan bankaların üzerine gelip bireysel kredi faizlerini artırmalar­ı isteniyor ama diğer yandan Merkez faiz indirerek, genel faiz düzeylerin­in inmesine çalışıyor; her biri ayrı yöne koşan atların çektiği yalpalayan bir at arabası gibi.

Kısacası mevcut plan her neyse, ne piyasalara ne de ekonomidek­i birimlere güven vermiyor. Yani içerik, yapısal ayağı, finansman boyutu ile ilgili sorunların yanı sıra güven ayağı da eksik. Bu da her şeyi daha karmaşık hale getiriyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye