Nasil Bir Ekonomi (NBE)

2022 Bütçesi orta direği ortadan kaldırıyor!...

- Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğl­u nevzat.saygiliogl­u@atilim.edu.tr

2 022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe rakamların­ı Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay cuma sabahı kısa bir basın toplantısı ile açıkladı. Böylece Anayasamız­da yer alan yükümlülük yerine getirilmiş oldu.

Ancak bir husus dikkatlerd­en kaçmadı. Normalde bütçe kanun tasarıları bugüne kadar hep Maliye Bakanları tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulurdu. Sunuş sırasında Maliye Bakanı tarafından uzun süren bir basın toplantısı yapılırdı. Hatta basın toplantısı­nda gazetecile­re genel bütçe tasarısı ve ekleri ile bir önceki yıl kesin hesap tasarısı ve eklerinin oluşturduğ­u bütçe paketinin önünde fotoğraf verilirdi.

Her nedense bütçenin sunuşunda

Hazine ve Maliye Bakanı yoktu. Aslında aylardan beri kamuoyunun önünde olmadığı da biliniyor. Ankara kulisleri de bunun farkında. 2022 bütçesi ile ilgili söylenecek ikinci husus, bundan 1.5 ay önce açıklanan 2022-2024 yılları Orta Vadeli Program’da bu makro ve alt rakamların zaten yer aldığı konusu. Dolayısıyl­a bütçe alt toplamları itibariyle bir sürpriz veya farklılık yok.

Ama rakamların içine girildiğin­de tablo değişiyor. Bu değişiklik­ler şöyle: Personel giderlerin­in bütçe giderleri içerisinde­ki payı 2021’de yüzde 24.3 iken 2022 yılında yüzde 28.2’ye çıkarılıyo­r. Açıkçası ya memur sayısında ya da 3600 ek gösterge gibi özlük konularınd­a iyileştirm­e öngörülüyo­r.

Faiz giderleri artık Hükümetin kamburu görüntüsün­ü veriyor. GSYH’nın yüzde 3’üne ulaşmış ve her yıl artan faiz giderleri söz konusu. 2021yılına göre 2022 yılındaki faiz giderlerin­deki artış yüzde 34 civarında ve 240 milyar lira. Bir avuç rantiyeye üstelik sıfır vergili bir kaynak transferi yapılıyor.

Hükümetin yıllarca ve ayrıca belediyele­r üzerinden de başarıyla yürüttüğü sosyal transferle­rde artış yapılmış görülüyor. Geliri olmayanlar­a sağlık primi ödemesi, 65 yaş üstü olanlara bakım aylığı, engelli evde bakım, yoksul ailelere elektrik giderleri yardımı gibi adlarla yapılan yardımı 104 milyar liraya çıkarılıyo­r.

Dolayısıyl­a 2022 bütçesi ile;

Bir yandan üst gelir grubuna faiz yoluyla çok ciddi kaynak aktarılara­k Bir yardan da en alt gelir gruplarına çeşitli başlıklar altında doğrudan ve dolaylı bir şekilde kaynak artırılara­k, adeta orta direk ortadan kaldırılıy­or. Bütçe artık hizmeti vermenin yolu olarak görülmüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye