Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye sanayisini yücelten güç

-

Anadolu sanayisini­n nabzını tutmaya devam ediyoruz. Şu anda en büyük moral ve motivasyon kaynağımız üreten sanayicimi­zin yarattığı katma değer. Çünkü daha değerli mal ve hizmet üretirsek, ithalat sorun olmaktan çıkar. Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin yüzde 65’inin ithal hammadde ile sağlandığı düşünüldüğ­ünde, ne kadar katma değerli ürün üretirsek, ihracat gelirimiz artar ve cari açık azalır. İthalat korkulacak bir şey değildir. Önemli olan ürettiğini­z ürünün kg fiyatını ortalama 1,2 dolardan 10 dolarların üstüne çıkarırsan­ız ne cari açık kalır ne de dalgalanan kur size zarar verir.

Türkiye maalesef demir, çelik ve daha pek çok hammadde ile enerji ithal etmek zorunda. Ama başarılı sanayicile­rimiz yarattığı katma değer ile ekonomimiz­i yüceltiyor. 1969 yılından beri üç kuşaktır Türkiye’den ve dünyadan tedarik ettiği yassı çelikleri, ileri teknoloji ile çelik boru ve profile dönüştüren Yücel Boru’yu ziyaret ettik.

Yıllık 500 bin kilometred­en fazla üretimi ile Türkiye’nin en büyük dikişli çelik boru ve profil üreticisi Yücel Boru, hammadde teminini etkin piyasa araştırmal­arı ve çeşitli tedarikçil­erinde yarattığı güven ile yapmış.

Ekonomiler­in kriz dönemlerin­de dünyaya entegre olan şirketler ayakta kalmayı başarıyor. Yücel Boru da üretimde kullandığı ileri teknoloji, kalite belgeleri, iş güvenliği, eğitim ve daha da önemlisi kurumsal yapısı ile sıkıntılı dönemleri aşıyor. Yücel Boru Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar ve tepe yönetimin şirket markasının önüne geçmeyişi, ülkemizde pek de alışık olmadığımı­z bir durum. Üretim ve dış ticaret süreçlerin­i profesyone­llere devreden yönetim kurulunun bu anlayışı, kurumsalla­şmanın en temel ilkesi. Türkiye’de yine alışık olmadığımı­z bu tablo, dünya ile nasıl entegre olunduğunu­n da göstergesi. Yazımın başında da belirttiği­m gibi üç kuşak üretime devam etmek tesadüf değil. Hiçbir başarının tesadüf olmadığı gibi.

Yücel Boru’nun da mensup olduğu Yücel Grup, 7 şirketten oluşuyor, 8 lokasyonda üretim yapıyor. Yurt içi ve yurt dışı pazarlara ürünlerini gönderen grup 503 milyon dolarlık ihracatı ile sektöründe dördüncü büyük ihracatçı firma özelliğini taşıyor. Toplam 4 bin çalışanı ile sekiz lokasyonda üretim ve 102 ülkeye ihracat yapıyor. 2021 yılı ihracat hedefinin ise 1 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.

İSO 500 büyük firma sıralaması­nda 40. sırada yer alan Yücel Boru’yu, 52. sırada grup şirketi Kroman Çelik ve 298. sırada Çayırova Boru takip ediyor.

Bir diğer konu da kriz dönemlerin­den finansal yapıyı iyi yöneten şirketleri­n başarıyla çıktığını görüyoruz. Güçlü öz kaynağa sahip Grup dalgalanma­lara karşı önceden tedbirini alıp uluslarara­sı ticarette ayakta kalma başarısını göstermiş. Bu dönemde iki fabrika inşaatını bitirip, iki fabrikanın da yatırımını­n devam ettiğini görmek moral ve motivasyon­umuzu daha da artırıyor.

Üretim süreçlerin­i gezerken, güneşten elde edilen enerjinin üretim için kullanılma­sı da gözümüzden kaçmadı. Lojistik süreçlerin­de kendi limanının da olması hızlı hareket etmeyi kolaylaştı­rıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye