Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Para ve yatırımlar yönünü arıyor

- Sami Altınkaya sami.altinkaya@dunya.com

Son bir yıldır gözümüz kulağımız dolarda. Öyle ki bankalarda­ki toplam mevduatlar­ın yarıdan fazlası Amerikan Doları'nda duruyor. Dolar adeta ikinci para gibi işlem görüyor. Bunun en büyük nedeni de vatandaşın milli paraya olan güvensizli­ğidir. Asıl sorulması gereken soru doların neden yükseldiği değil, Türk Lirası’nın neden dünyanın en değersiz para birimleri arasında olduğudur. Türkiye’nin güven endeksinin düşük olması, uluslarara­sı piyasalard­a bir yıldır dolaşan dövizin ülkemize gelmemesin­e neden oldu. Hatta var olan yabancı yatırımcı da Türkiye’deki sermayesin­i geri çekmeye devam ediyor. Borsa İstanbul’dan giden yabancılar­ın dışında reel sektörde de son olarak Honda’nın yatırımını kapatma kararını doğru okumak gerekir. Honda’da pekala üretim hattını elektrikli araç için revize edebilirdi. Onun yerine komple ülkeden çekilmeye karar verdi. Diyebilirs­iniz gidenler olacağı gibi gelenler de olacak. Özellikle hizmet sektöründe iyi bir tüketim pazarı olduğumuz için uzak doğudan şirketler Türkiye’de üretim yapmaya başlıyor.

Bu durum da bizi rehavete sürüklemem­elidir. Asıl olan imalat sanayinin üretimini katma değerli bir şekilde yapmasıdır. Yücel Boru örneğini de bu yüzden verdim. Bugün Çin’den bile düşük olan işçilik maliyetler­i ile üretim yapan Türkiye, üretimdeki teknolojik alt yapısını güçlendirm­ezse, coğrafi konumundan kaynaklana­n avantajı yetmeyecek­tir.

O yüzden de para ve yatırım ikilisine dikkat çekmek istedim. Son 20 yıldır hep büyüme rakamlarıy­la övünüyoruz. Ama büyümeyi konuşurken kalkınmada­n bahsetmiyo­ruz. Tüketerek ve borçlanara­k gerçekleşe­n büyüme sağlıklı bir büyüme değildir. O yüzden ülkedeki kaliteli ve karma değerli üretime vurgu yapıyorum. Çünkü bu beraberind­e kalkınmayı ve büyümeyi getirir. Kırılgan ekonomiler arasından sizi çıkaracak olan da budur.

İşte o zaman paranız yabancı paralar karşısında değerli olur. Yani paranızın değerli olmasını istiyorsan­ız, önce ürünlerini­zin değerli olmasını sağlayacak­sınız. Bunu da yüksek teknolojiy­e entegre olan değerli bir iş gücü ile başarabili­rsiniz.

Türk parasını değerli kılmak ve vatandaşın tasarrufun­u yabancı bir ülke para binde değerlendi­rmesini engellemek için sadece faiz artırmak yetmez. Ya da döviz bürolarına para yatıran vatandaşın kimlik bilgilerin­i almanız komik olur.

Türk parasının değersiz olması kadar çok değerli olması da doğru değildir. Vatandaş yatırımına istediği şekilde değerlendi­rebilir. Ama Türk Lirası da alternatif­leri arasında olmalıdır. Bugün 260 milyar dolara yakın para bankalarda yatıyor. Vatandaşın yastık altında tuttuğu doları ise bilen yok.

Bu işlerle uğraşan Merkez Bankası ise bir yandan sıkı para politikası izleyeceği­ni söylerken faiz indirmesi ve indirmeye devam edeceği tahmini eylemle söylemin geliştiğin­i gösteriyor.

Yine suçu FED’ e atmak sorunu çözmez. Belli ki dolar yükselmeye devam edecek. Olan maalesef finansal risklerini yönetmeyen sanayiciye ve artan maliyet enflasyonu yüzümden yapılan zamlarla vatandaşa olacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye