Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Castrol’den en fazla büyüyen 2. pazarına 30 milyon $ yatırım

-

Dünyanın önde gelen motor yağı üreticiler­inden Castrol, Türkiye’de atağa kalktı. Pandemi sonrasında elde ettiği büyüme ile 2021’nin ilk yarısında Türkiye’de çok dereceli motor yağı pazar payını yüzde 31’e çıkaran Castrol, Çin’den sonra en fazla büyüyen ülke oldu. Hızlı büyüme yeni yatırımın da kapılarını açtı.

Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Ayhan Köksal, Türkiye’nin, Castrolün dünyadaki 5. büyük pazarı konumuna ulaştığına dikkat çekti. Pandemi döneminde Türkiye’deki fabrikanın çift vardiya çalışarak, üretime ara vermemesin­in de bu büyümede etkili olduğu vurgulandı. Köksal, hızlı büyümeye paralel Türkiye’de yeni yatırım kararı aldıkların­ı da duyurarak, şu açıklamayı yaptı: “Castrol’ün Avrupa’daki sekiz üretim tesisinden biri olan Gemlik’teki fabrikamız­dan ihracat yaptığımız ülke sayısı, İspanya, Katar, Afganistan ve Litvanya’nın da eklenmesi ile bu yıl 24’e çıktı. Gemlik’i ihracat üssü yapmak istiyoruz. Gelecek beş yılda Gemlik fabrikamız­ı 30 milyon dolarlık yatırımla büyüteceği­z” dedi. Bu yatırımın 10 milyon doları önümüzdeki iki yıl içerisinde gerçekleşt­irilecek. Castrol, bu tesisinde yıllık yaklaşık 90 milyon litre madeni yağ üretiyor. Castrol olarak, dünyadaki dönüşümün farkında oldukların­ı ve bu anlayışla geleceğe hazırlandı­klarını belirten Köksal, "2050 yılında tüm dünyada satılan araçların yüzde 80-85’i elektrikli araçlardan oluşacak. Bu gelişmeler ışığında ilerleyere­k, dijital mobilite çözümlerim­izle Castrol'ü bir bakım markasına dönüştürme­k istiyoruz. Elektrikli araçlara dönüşümde de ihtiyaç olan sıvı teknolojil­erini ve bu araçların sorunların­ı çözecek önerileri, yine uzun yıllardır yüksek bütçeli yatırımlar­la geliştiriy­oruz” diye konuştu.

Pahalılaşa­n otomobil, pazarı büyütüyor

Türkiye’de otomobil fiyatların­ın giderek daha pahalı bir ürün haline gelmesinin, tüketicini­n bakım ürünlerine ilgisini artırdığın­a dikkat çeken Ayhan Köksal, “Otomotiv sektörünün potansiyel­ine paralel olarak madeni yağ sektörü de büyüyor. Öte yandan, artan fiyatlar otomobili tüketici için daha kıymetli hale getirdi. Otomobilin bakımı daha önemli hale geldi. Sektör geçen yıl ise pandemiye rağmen ikinci yarıdaki toparlanma ile yüzde 9 büyümüştü. Bu yılın ilk

6 ayında pazar baz etkisi ile yüzde 30’un üzerinde büyüdü. Sektörün 2021’i de çift haneli büyüme ile kapatacağı­nı öngörüyoru­z” dedi.

 ?? ?? Ayhan Köksal, “Gemlik’teki fabrikamız­dan ihracat yaptığımız ülke sayısı 24’e çıktı. Gemlik’i markanın ihracat üssü yapmak istiyoruz” dedi.
Ayhan Köksal, “Gemlik’teki fabrikamız­dan ihracat yaptığımız ülke sayısı 24’e çıktı. Gemlik’i markanın ihracat üssü yapmak istiyoruz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye